Wednesday, September 30, 2009

Tsakthan Daily, 30 September 2009 -- Ως εδώ, επαίτες του σταυρού προτίμησης!

Tsakthan Daily, 30 September 2009

Ως εδώ, επαίτες του σταυρού προτίμησης!


Αξιοπρέπεια: «(η) [μεσν.] [χωρ. πληθ.] 1. Το αίσθημα της τιμής (κάποιου) (…) 2. η στάση ζωής κατά την οποία σέβεται κανείς τον εαυτό του και δεν τον ταπεινώνει συμπεριφερόμενος ανάρμοστα, μικροπρεπώς, ευτελώς˙ η υπερηφάνεια με ευγένεια ήθους, χωρίς έπαρση» [Γ. Μπαμπινιώτης (2002) Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Γ' Έκδοση Αθήνα: Εκδ. Κέντρο Λεξικολογίας, σελ.216]

«Τι τα θες και τα σκαλίζεις;» θα μου πείτε. Αφού το σύστημα είναι τέτοιο, ο καθένας κάνει το δικό του. Σάμπως και κάποιοι/ες αριστεροί/ές πάνε πίσω; Όχι, βέβαια. Το είδα με τα μάτια, το άκουσα με τα αυτιά μου. Ένοιωσα το κυνήγι του σταυρού δίπλα μου να ξεδιπλώνεται και να οδηγεί σε άλλους δρόμους και πλακόστρωτα μονοπάτια σκοτεινά Ακόμη και στην αριστερά έχει αρχίσει το «εγώ» να φουσκώνει και το «εμείς» να ξεφουσκώνει και πρέπει να παρέμβουμε προτού είναι πια αργά.

Υπάρχει, όμως, ένα όριο που οι δεξιοί, ακροδεξιοί αλλά και κεντροαριστεροί πολιτικάντηδες το έχουν προ πολλού ξεπεράσει. Χτες το βράδυ γυρνώντας αργά στο σπίτι βρήκα στο παραδοσιακό mailbox μου δεκάδες φυλλάδια των παλιών και νέων εθνοσωτήρων (Απόστολος Κακλαμάνης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Λευτέρης Ζαγορίτης, η «30χρόνη» Βάσω Παπανδρέου, και άλλοι/ες). Ήταν ένας φάκελος, όμως, που με έβγαλε από τα ρούχα μου. Όλη τη νύχτα στριφογύριζα στον ύπνο μου προσπαθώντας να ξεχάσω και όταν δεν το κατόρθωσα, άρχισα να σκέφτομαι πώς θα αντιδράσω. Στη θέση του αποστολέα γραφόταν το εξής: (ήλιος και λέξη ΠΑΣΟΚ) Νίκος Μπίστης, Υποψήφιος Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Λαμψάκου 5 –115 28 Αθήνα, Τηλ.: 210-7777230, 210 7777422. Στη θέση του αποδέκτη γραφόταν: 7945 Τσακίρη Ευα. Τσακίρη, Κρήτης 5, 163 42. Οφείλω να πληροφορήσω τον κ. Νίκο Μπίστη ότι η παραλήπτρια είναι η αγωνίστρια μητέρα μου που έχει αφήσει αυτό τον μάταιο κόσμο εδώ και 2 χρόνια και 4 μήνες. Στην εφηβική της ηλικία βίωσε την κατοχή, την αντίσταση, τον βομβαρδισμό του Πειραιά, με τεράστιο κίνδυνο φυγάδευσε τα αδέρφια της στην Αθήνα ενώ γύρω της η πύρινη κόλαση σκόρπαγε το θάνατο. Στα χρόνια της ΕΔΑ, της Δικτατορίας και σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις ήταν παρούσα σιωπηλή σε έναν αγώνα για την επιβίωση και την υποστήριξη των συλλογικών αγώνων χωρίς να ζητάει τίποτα και από κανέναν. Σήμερα της ζητάς κύριε Μπίστη να σε «σταυρώσει». Τι θράσος! Και μη μου πεις ότι έκανε λάθος η καλ(κ)οπληρωμένη εθελόντρια γραμματέας σου ή ότι ήταν στη λίστα (ποια λίστα, από ποιον την αγόρασες και με ποιο τίμημα; Νόμιμα ή παράνομα;). Μου αρκεί ότι μπροστά στο «εγώ» σου, εσύ και οι όμοιοί/ές σου δεν λογαριάζετε τίποτα. Για να είσαστε εσείς ελεύθεροι/ες να μαζεύετε ψήφους και σταυρούς, αγωνίστηκαν η μητέρα μου και ο πατέρας μου Βαγγέλης Τσακίρης που «έφυγε» πριν από 9 χρόνια καθώς και δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές/τριες που στάλθηκαν στις εξορίες και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Κι εσύ τους ζητάς τώρα «σταυρό»…Ξανά, λοιπόν: Αξιοπρέπεια: «(η) [μεσν.] [χωρ. πληθ.] 1. Το αίσθημα της τιμής (κάποιου) (…) 2. η στάση ζωής κατά την οποία σέβεται κανείς τον εαυτό του και δεν τον ταπεινώνει συμπεριφερόμενος ανάρμοστα, μικροπρεπώς, ευτελώς˙ η υπερηφάνεια με ευγένεια ήθους, χωρίς έπαρση» [Γ. Μπαμπινιώτης (2002) Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Γ' Έκδοση Αθήνα: Εκδ. Κέντρο Λεξικολογίας, σελ.216].



Θανάσης Τσακίρης

http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

Αυτούς τους έχω βαρεθεί
Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Δημητριάδη
Δεύτερη εκτέλεση Παπακωνσταντίνου Βασίλης
Μουσική/Στίχοι: Μικρούτσικος Θάνος/Biermann Wolf, Κουρτόβικ Δημοσθένης

Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν
Τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν
Που απ’ τους άλλους θεν παλικαριά
Κι οι ίδιοι όλο λερώνουν τα βρακιά
Σ’ αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σκιστεί
Τους έχω βαρεθεί

Και πέστε μου αξίζει μια πεντάρα
Των γραφειοκρατών η φάρα
Στήνει με ζήλο περισσό
Στο σβέρκο του λαού χορό
Στης ιστορίας τον χοντρό το κινητή
Την έχω βαρεθεί

Και τι θα χάναμε χωρίς αυτούς όλους
Τους γερμανούς τους προφεσόρους
Που καλύτερα θα ξέρανε πολλά
Αν δεν γεμίζαν ολοένα την κοιλιά
Υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες, δούλοι παχιοί
Τους έχω βαρεθεί

Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας νταντάδες
Κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες
Κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς
Με ιδεώδεις υποτακτικούς
Που είναι στο μυαλό νωθροί
Μα υπακοή έχουν περισσή
Τους έχω βαρεθεί

Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος
Κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος
που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά
Αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
Κι επαναστάσεις στ’ όνειρά του αναζητεί
Τον έχω βαρεθεί

Κι οι ποιητές με χέρι υγρό
Υμνούνε της πατρίδας τον χαμό
Κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια
Με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια
Σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί
Τους έχω βαρεθεί

Κι οι ποιητές με χέρι υγρό
Υμνούνε της πατρίδας τον χαμό
Κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια
Με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια
Σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί
Τους έχω βαρεθεί
Σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί
Τους έχω σιχαθεί


ΤΟ ΒΗΜΑ
Ομιλία Τσίπρα
«Είναι η ώρα να γυρίσουμε το παιχνίδι»
Ομιλία Τσίπρα απέναντι στην πολιτική της «ομαδικής αυτοκτονίας» και της «λευκής επιταγής»
Αθήνα - Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009
«Είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα» διεμήνυσε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον κόσμο να ανατρέψει «το κάλπικο δικομματικό σκηνικό». Αντέστρεψε τα δικομματικά διλήμματα των ημερών και τόνισε ότι «το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει το κόμμα που θα κυβερνήσει, αλλά να αλλάξει η πολιτική που θα μας κυβερνά». Στηλίτευσε την πολιτική της ΝΔ, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να ανταποδώσει στην κυβέρνηση της ΝΔ «μια βαριά ήττα η οποία της αξίζει απολύτως, όχι μόνο γιατί κορόιδεψε τον ελληνικό λαό», όπως είπε, αλλά «γιατί επιμένει ακόμη και σήμερα να μας ζητεί την επιλογή της ομαδικής αυτοκτονίας» . Ταυτόχρονα, κατηγόρησε το ΠαΣοΚ ότι προσπαθεί να αποφύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας των προβλημάτων «και ζητεί από τους πολίτες λευκή επιταγή». Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε το παιχνίδι. Και ακόμη πιο δυνατοί,να αλλάξουμε τους συσχετισμούς». Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέφυγε να αναφερθεί στο ΚΚΕ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του κ. Αλ. Αλαβάνου από τη συγκέντρωση, προς την οποία δεν έστειλε ούτε χαιρετισμό.

Μεταφέροντας την αισιοδοξία που προκάλεσε το εκλογικό ποσοστό του 12% που έλαβε το κόμμα «Η Αριστερά» της Γερμανίας, ο εκπρόσωπός του κ. ΛόταρΜπίσκι απηύθυνε χαιρετισμό. «Αυτά τα καλά εκλογικά αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η Αριστερά μπορεί να επιτύχει στις εκλογικές αναμετρήσεις όταν ενώνει τις δυνάμεις της,παραμερίζει τις διαφορές της και εστιάζεται στις κοινές απαιτήσεις» είπε. Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι θα εμπιστευτούν τους αριστερούς όταν δουν ότι βαδίζουν μαζί και θέτουν ριζοσπαστικούς αλλά και ρεαλιστικούς στόχους».
Ως την κρισιμότερη στη μεταδικτατορική Ελλάδα χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Μουλόπουλος . Προειδοποίησε ότι η διακυβέρνηση της χώρας θα γίνει «πλήρως καθεστωτική » και κάλεσε τους εργαζομένους να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ηκυρία Νάντια Βαλαβάνη, υποψήφια στη Β΄ Αθήνας, επεσήμανε στον χαιρετισμό της ότι «έχουμε ανάγκη από μια Αριστερά όχι με έναν, με δύο ή με 22 αλλά με χιλιάδες ηγέτες, λαϊκούς αγωνιστές».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=291062&dt=30/09/2009


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Ιδιο έργο» την 5η Οκτωβρίου προέβλεψε ο κ. Τσίπρας
Του Σπυρου Kαραλη
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_3_30/09/2009_331328
Την ανάγκη συνολικής αλλαγής της πολιτικής σκηνής στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των κοινωνικών συμφερόντων επισήμανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Κοτζιά. Στη συγκέντρωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πρόεδρος του κόμματος «Die Linke» της Γερμανίας. Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι η κομματική εναλλαγή στην εξουσία και κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι περιορίζονται σε θέατρο εντυπώσεων και σε αντιπαραθέσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. «Δεν υπάρχει λόγος να παρακολουθήσετε για άλλη μια φορά το ίδιο έργο. Τους δοκιμάσατε, τους ξέρετε καλά. Θα συνεχίσουν να λεηλατούν τα δημόσια αγαθά, να συρρικνώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις», ανέφερε. Προέβλεψε βαριά ήττα της Ν.Δ. την 4η Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι ήττα μόνον του κ. Κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. αλλά ενός οικονομικού μοντέλου «που θέλει να γιατρέψει τη φτώχεια με περισσότερη φτώχεια». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι τις τελευταίες ημέρες «διένυσε ταχύτατα την απόσταση από το σοσιαλισμό προς τη βαρβαρότητα», πριν ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. «Φανταστείτε τι έχει να γίνει μετά, αφού από τώρα μετακινείται από διακηρυγμένες παλαιότερες θέσεις του», πρόσθεσε. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στις διεθνείς εξελίξεις. «Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας καθώς η αναμενόμενη κυβερνητική εναλλαγή στη χώρα μας δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική υποτέλεια της χώρας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή», είπε. Επανέλαβε την ανάγκη για ενότητα της αριστεράς αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση του ΚΚΕ. «Η δική μας ριζοσπαστική αριστερά δεν είναι μοναχική, δεν είναι ανάδελφη. Είναι μέρος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αριστεράς γιατί η ιδέα της ενότητας είναι σήμερα πιο ώριμη στην κοινωνία», είπε.


ΤΑ ΝΕΑ
«Όχι σε ισχυρή αυτοδυναμία»
Τσίπρας: «Όσο πιο δυνατή είναι η κυβέρνηση τόσο πιο αδύναμη είναι η φωνή της κοινωνίας»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει καλά στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου εξασφαλίζοντας την είσοδό του στη Βουλή έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Αθήνα.
Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι το δίλημμα της κάλπης δεν θα είναι αν θα υπάρξει μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, διότι «όσο πιο ισχυρή αυτοδυναμία προκύψει τόσο ανίσχυρη θα είναι η φωνή της ξεχασμένης κοινωνίας».
Μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κοτζιά επιτέθηκε κατά των δύο μεγάλων κομμάτων διότι όπως είπε «αρνούνται να συζητήσουν προγραμματικά» και αναζητούν τη χαμένη δυναμική τους σε αντιπαραθέσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, διαπιστώνοντας ότι ουσιαστικά τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν να πουν τίποτε στον κόσμο που ήρθε σε δύσκολη θέση εξαιτίας της πολιτικής τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Κ. Καραμανλή λέγοντας ότι οι πολιτικές του, πέραν των κουμπάρων, των δομημένων ομολόγων, του Βατοπεδίου και των μεγάλων οικονομικών σκανδάλων, προκάλεσαν τεράστια κοινωνικά προβλήματα και αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες. Ο κ. Καραμανλής είναι φανερό ότι αναζητά ένα σωσίβιο, είπε χαρακτηριστικά, και το σωσίβιο αυτό είναι η κρίση «Αξίζει να τον προσέξετε, μιλάει σαν η κρίση να είναι ένα φυσικό φαινόμενο, σαν να ήρθε απ΄ έξω, όπως η νέα κρίση», είπε δηκτικά για τον Πρωθυπουργό. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατήγγειλε τον κ. Καραμανλή ότι επιδεικνύει ανευθυνότητα στο μεγάλο κόλπο με τα πρόγραμμα Stage, το μαζικό φτηνό ρουσφέτι και το εμπόδιο της απελπισμένης ανάγκης των νέων ανθρώπων για δουλειά.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επιτέθηκε και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο είπε ότι ζητά από τους πολίτες λευκή επιταγή. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «ασθενική αντιπολίτευση» που έκανε επί πέντε χρόνια το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ., αλλά και στη μεγάλη ευκολία με την οποία ο κ. Παπανδρέου «διένυσε την απόσταση από τον σοσιαλισμό στη βαρβαρότητα, πριν ακόμα αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετακινείται από διακηρυγμένες θέσεις του όπως για παράδειγμα ότι θα ανατρέψει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, του ΟΤΕ στους Γερμανούς, των λιμανιών στους Κινέζους και της Ολυμπιακής σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Κατά ΚΚΕ
Όσον αφορά την ενότητα της Αριστεράς ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για το ΚΚΕ, λέγοντας ότι όποιος πορεύεται χωριστά δεν έχει τίποτα να κερδίσει αφού ο μόνος που κερδίζει από τον κατακερματισμό της είναι το σύστημα.
Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος είπε ότι «ενδεχόμενη παντοδυναμία του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει ένα άλλο κακό», διότι «η διακυβέρνηση της χώρας θα γίνει πλήρως καθεστωτική, ενώ η αλαζονεία της εξουσίας θα ποδοπατάει- μετά τη δικαίωσή της από τη λαϊκή ψήφο- θεσμούς, νόμους και ανθρώπους». Ο κ. Μουλόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο» και κάλεσε τους συντρόφους του να τον κερδίσουν γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εμποδίσει τη συντηρητική- νεοφιλελεύθερη επανάσταση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».
Στην συγκέντρωση μίλησε και ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πρόεδρος του κόμματος Die Linke, όπως και η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη.
Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Τριπλή επίθεση κατά Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ
Δημοψηφίσματα και λαϊκά νομοσχέδια προτείνουν οι Οικολόγοι

ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να διεξάγονται δημοψηφίσματα αλλά και την κατάθεση νόμων απευθείας από τους πολίτες στη Βουλή υπό την προϋπόθεση να τους έχουν υπογράψει περισσότεροι από 100.000

πολίτες προτείνουν μεταξύ άλλων οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι παρουσίασαν χθες τις προτάσεις τους για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Εκτός από την καθιέρωση δημοψηφισμάτων οι Έλληνες Πράσινοι προτείνουν τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, την ψήφο στα 16 χρόνια και την καθιέρωση ουσιαστικής αυτοδιοίκησης στις Περιφέρειες της χώρας (με αιρετά περιφερειακά συμβούλια). Στον τομέα της διαφθοράς οι οικολόγοι προτείνουν όλες οι συναλλαγές των πολιτών με δημόσιες υπηρεσίες να γίνονται εξ αποστάσεως είτε μέσω Διαδικτύου είτε μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)

ώστε να μην έρχεται σε απευθείας επαφή ο πολίτης «με τους υπαλλήλους διαφόρων υπηρεσιών που θα μπορούσαν να ζητήσουν οικονομικά ανταλλάγματα». Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν ακόμα τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Κομματικών και Εκλογικών Δαπανών, και Αυτόνομου Οργανισμού για την Κατεδάφιση Αυθαίρετων Κτισμάτων.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4538742

[ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ] Η κατάργηση της αφίσας έδειξε τον δρόμο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΕΡΑΣΕ στα ψιλά της ειδησεογραφίας, όμως το γεγονός είναι αξιοσημείωτο. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ένα κόμμα εξουσίας αποφάσισε να καταργήσει την αφισοκόλληση και τις γιγαντοαφίσες.
Το γεγονός είναι σημαντικό, γιατί συνήθως στις προεκλογικές εκστρατείες από την εποχή ακόμη που ο Κόιντος συμβούλευε τον αδελφό του Κικέρωνα πώς θα κατακτήσει μια θέση στην υπατεία της Ρώμης το ζητούμενο ήταν και είναι η αύξηση του αριθμού των ψήφων με κάθε τρόπο. Και η αφισοκόλληση ήταν ένα μέσο που υπηρετούσε τον σκοπό.
Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ (και των Οικολόγων Πράσινων) να μη χρησιμοποιήσει ούτε εκτεταμένη αφισοκόλληση αλλά ούτε και τις γνωστές γιγαντοαφίσες ανεβάζει τον πήχυ σε ένα επίπεδο όχι θεωρητικό αλλά πραγματικό. Λιγότερες αφίσες σημαίνει λιγότερο χαρτί, λιγότερα σκουπίδια, λιγότερη ρύπανση και αισθητική υποβάθμιση γενικότερα.
Μπορεί τα περί πράσινης ανάπτυξης να μην έχουν γίνει ακόμη πλήρως αντιληπτά από τους πολίτες, αλλά η κατάργηση της αφισοκόλλησης είναι ένα μέτρο απλό, εφαρμόσιμο που το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Και είναι κρίμα που βλέπουμε στους δρόμους γιγαντοαφίσες του Κ. Καραμανλή και του Γ. Καρατζαφέρη.
Αν τα κόμματα εννοούν αυτά που λένε, θα ήταν πεδίον δόξης λαμπρό να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Θα μπορούσε αυτή η προεκλογική εκστρατεία να είναι η αφορμή για μια συμφωνία κυρίων ως προς αυτό το θέμα. Έγινε με επιτυχία κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (βέβαια, εκεί το κριτήριο ήταν να μην υπάρχει ανταγωνιστική διαφήμιση για τους χορηγούς) και όλοι είδαμε το αποτέλεσμα. Και ασφαλώς, κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουν κόμματα και τοπική αυτοδιοίκηση (για την οποία τα έσοδα από την παραχώρηση χώρων για γιγαντοαφίσες είναι σημαντικά) τι μέλλει γενέσθαι. Και μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις για τη δυνατότητα προβολής και των μικρότερων κομμάτων, που παγίως υπογραμμίζουν ότι μόνο οι αφίσες τούς έμειναν για να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους στους πολίτες.
Θα μπορούσε η πρόταση αυτή του ΠΑΣΟΚ να είναι αφορμή ενός διαλόγου για το θέμα της αφισορρύπανσης, που εξακολουθεί να είναι ταμπού. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε ήδη στους δρόμους και θα το δούμε περισσότερο πλησιάζοντας προς την κάλπη.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4538779&ct=1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Αισιοδοξία για την είσοδο στη Βουλή
Κριτική του Αλ. Τσίπρα στα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και στο ΚΚΕ για την αντιενωτική του στάση
30/9/2009
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=17385266
Του Παναγιώτη Τσούτσια
Κάλεσμα προς τους πολίτες να αποδυναμώσουν τον δικομματισμό στις εκλογές της Κυριακής απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στη Βουλή ισχυρός εκφράζοντας τη φωνή της πιο αποτελεσματικής αριστερής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθήνα, άσκησε κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και στο ΚΚΕ για την αντιενωτική του στάση.
«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αρνούνται να συζητήσουν προγραμματικά, περιορίζονται σε ένα θέατρο εντυπώσεων και σε αντιπαραθέσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ενώ απευθυνόμενους προς τους ψηφοφόρους υπενθύμισε ότι «μετά την απομάκρυνση των ψηφοφόρων από το ταμείο, κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται».
Επίθεση
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά στον κ. Καραμανλή λέγοντας ότι «τους αξίζει μια βαριά ήττα» και ότι μαζί με τη «μοναχική ήττα του κ. Καραμανλή ηττάται και το οικονομικό μοντέλο που θέλει να γιατρέψει τη φτώχεια με περισσότερη φτώχεια.
Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ζητά από τους πολίτες «λευκή επιταγή», «δεν ανοίγει τα χαρτιά του» και καταφεύγει σε μια αφόρητη γενικολογία και σε μία μεγάλη σιωπή. Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές και για το ΚΚΕ λέγοντας ότι προτιμούν το κάστρο τους και ότι «η δική μας ριζοσπαστική αριστερά, η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μοναχική, δεν είναι ανάδελφη».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι περίμενε από τον ιμπεριαλισμό;
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=30/9/2009&id=11362&pageNo=4&direction=1
Σαν να απογοητεύτηκε ο Γ. Δραγασάκης, στέλεχος του ΣΥΝ, απ' τα αποτελέσματα της συνόδου των G20. Δήλωσε προχτές σχετικά στον ρ/σ «Κόκκινο»: «Πολλοί περίμεναν ότι το G20, δηλαδή οι 20 μεγαλύτερες χώρες που συνήλθαν στην Αμερική, θα κατέληγαν σε κάποιες θετικές αποφάσεις. Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, δηλαδή σε κανένα θέμα δεν πήραν κάποια απόφαση η οποία να κατατείνει στη δίκαιη τουλάχιστον κατανομή των βαρών της κρίσης (...) Δηλαδή κανένα μέτρο για τους φορολογικούς παραδείσους, κανένα μέτρο για τον ουσιαστικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, κανένα συγκεκριμένο μέτρο κατά της παγκόσμιας φτώχειας και της ανεργίας».
Και περισσότερο απογοητευμένος απ' το ότι «δεν μπήκε καν στην ατζέντα των συζητήσεων η πρόταση να υιοθετηθεί ο φόρος Τόμπιν (...) ένας μικρός φόρος πάνω σε συναλλαγές που γίνονται παγκοσμίως πάνω στο συνάλλαγμα, τα παράγωγα και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (...) Δυστυχώς λοιπόν, παρ' όλο που η μετάβαση από το G8, από τις οκτώ μεγαλύτερες χώρες, στο G20, αξιολογήθηκε από πολλές πλευρές ως μια θετική εξέλιξη, είμαστε υποχρεωμένοι να παρατηρήσουμε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει αυτές τις προσδοκίες».
Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι τι προσδοκά κι αν απογοητεύεται η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να προσδοκά ο ήλιος να ανατείλει απ' τη δύση. Το ίδιο είναι με το να προσδοκά κανείς ότι οι G20 θα αποφασίσουν φιλολαϊκά μέτρα. Το ζήτημα είναι ότι αποπροσανατολίζει το λαό ότι είναι ποτέ δυνατόν ο καπιταλισμός να φροντίσει κάτι άλλο πέρα απ' τα στενά του συμφέροντα. Και το χειρότερο είναι ότι όποιος άνθρωπος του μόχθου τον πιστεύει, οδηγείται τελικά στην απογοήτευση.

Πορεία προς τα πίσω...
http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=30/9/2009&id=11362&pageNo=5&direction=1
«Αντινεοφιλεύθερη διαχείριση προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγοντας ουσιαστικά την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει όλο το τελευταίο διάστημα για τις ακραίες καταστάσεις που δημιουργεί ο «άκρατος νεοφιλελευθερισμός», λες και αν ήταν κάπως συγκρατημένος θα υπήρχε διαφορά για τα λαϊκά στρώματα. Με αυτή ακριβώς τη διαχειριστική λογική, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πρόταση για «πλήρη δημόσιο έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο συγχωνεύεται με ΕΛΤΑ. Οι τρεις αυτές τράπεζες μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτο ισχυρό δημόσιο δίκτυο χρηματοπιστωτικής παρέμβασης...». Ετσι είναι ο οπορτουνισμός. Οραματίζονται μία τραπεζική όαση, μέσα στο πέλαγος της κυριαρχίας των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, της ελευθερίας στη διακίνηση των κεφαλαίων και του εξοντωτικού ανταγωνισμού μεταξύ των πολυεθνικών ομίλων. Οι του ΣΥΡΙΖΑ, φροντίζουν να μην λένε τι ακριβώς θα κάνουν αυτές οι τρεις ...κρατικές τράπεζες, όπως αποφεύγoυν να μας πουν και τι έκαναν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες οι τράπεζες. Τότε που πράγματι ήταν κρατικές, αλλά και πάλι δούλευαν για την ενίσχυση των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ και τότε λεηλατούσαν οποιοδήποτε εργαζόμενο τολμούσε να περάσει το κατώφλι τους για ένα δάνειο…

1 comment:

Anonymous said...

σχετικά με τις προεκλογικές δαπάνες...

http://pseftes.tumblr.com/post/202436532

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...