Friday, September 25, 2009

Tsakthan Daily, 25 September 2009 -- Αγία Νοσταλγία;

Tsakthan Daily, 25 September 2009
Αγία Νοσταλγία;


Η ανίχνευση στοιχείων που αναφέρονται σε πλευρές της κοινωνικής πραγματικότητας μέσα από μια κινηματογραφική ταινία και η αποκρυπτογράφησή τους προϋποθέτει πολλά επίπεδα και πολλαπλά πεδία ανάλυσης. Η συζήτηση που, μπορεί να διεξαχθεί είναι λογικό να περιοριστεί στο πιο χαμηλό επίπεδο, δηλαδή στην απλούστερη δυνατόν καταγραφή των στοιχείων αυτών που κατά τη γνώμη μου απεικονίζουν τις σημερινές τάσεις. Η ταινία με την οποία θα καταπιαστούμε είναι το «Βlade Runner» του Ridley Scott. H ταινία χαρακτηρίζεται από τον Paul Rabinowως αντιπροσωπευτική ενός είδους μετανεοτερικού ρεαλισμού στο βαθμό που όντως απεικονίζει μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της σημερινής πόλης του Sao Paolo της Βραζιλίας (ύπαρξη βιομηχανιών ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτοκινήτων, συνύπαρξη δεκάδων μειονοτήτων στα πλαίσια μιας πολυπολιτισμικής πόλης στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει η Ιαπωνική με 400.000 μέλη, σχετικά ραγδαία οικονομική ιστορική ανάπτυξη) που χαρακτηρίζεται από τη συμπίεση του χωροχρόνου. Μια άλλη κριτική φωνή θα χαρακτηρίσει την ταινία ως το πάντρεμα του film noir με την επιστημονική φαντασία που καθίσταται δυνατό με την κυνικότητά του κατεστραμμένου οικονομικά και κοινωνικά ήρωά της ο οποίος με την τεχνική του voice - over παρουσιάζεται ως ο αφηγητής μας σε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος: άρα πρόκειται για μια ταινία που κινείται ακόμη μέσα στα πλαίσια που ορίζονται από το νεοτερικό τρόπο αφήγησης. Το γιατί η ταινία χαρακτηρίζεται ως επιστημονικής φαντασίας δεν χρειάζεται να επεξηγηθεί. Το ερώτημα είναι γιατί χαρακτηρίζεται ως film noir. Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναβίωση του κινηματογραφικού είδους (genre) μετά τα μέσα της δεκαετίας του ‘70. Πρόκειται για την έναρξη της περιόδου της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται ως σήμερα και σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της τεχνολογίας και της οργανωμένης αποδιοργάνωσης του καπιταλισμού της προηγούμενης φορντιστικής παραγωγής και του κράτους πρόνοιας πάνω στις εργασιακές σχέσεις. Το film noir πρωτοεμφανίστηκε σε αντίστοιχες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ των ετών μετά την κρίση του 1929 και ακόμη περισσότερο μετά το τέλος του Β/Παγκοσμίου Πολέμου, «αναγγέλλοντας πένθιμα το τέλος του μύθου του Αμερικανικού Ονείρου της ανοδικής κινητικότητας και της απεριόριστης γενναιοδωρίας που μας περιμένει όλους». Η σύντομη σχετικά ζωή του είδους ως το 1950 οφείλεται ακριβώς στην επανέναρξη αυτή τη χρονιά της οικονομικο - κοινωνικής ανοδικότητας και της έκρηξης της αισιοδοξίας για το μέλλον της γενιάς του baby-boom που έβλεπε το φως της μέρας σ’ αυτή τη δεκαετία……
Η συνέχεια στο Τσακίρης Θ. “Μετανεοτερικός ρεαλισμός : η περίπτωση της ταινίας Βlade Runner” Περιοδικό Το Στίγμα, Νο.30, Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2009, σελ. 91-92

Στις χαραυγές ξεχνιέμαι
Παπακωνσταντίνου Θανάσης
Μουσική/Στίχοι: Παπακωνσταντίνου Θανάσης

Μάσκα δεν έχω να γυρνώ-ω-ω
στο καρναβάλι ετού-το
μόνο μια απόχη να τρυγώ-ω-ω
της θάλασσας την πονηριά-ω-ω
και της σιωπής τον πλούτο

Βάρα καλή-η-η βάρα γερή
μια τουφεκιά ζαχαρωτή
κι άσε να νιώ-ω-ωσει η γαλαρία
του χαρτοπό-ο-ολεμου τη βί-ια


Σκουπίδι η σκέψη την πετώ
την λογική απαρνιέμαι
με ένα σαράκι αρμένικο
για δρόμους που δεν θέλησα
στις χαραυγές ξεχνιέμαι

Βάστα το νου βάστα το νου
να μη γκρινιάξει του καιρού
που ’φτιαξε με τον πόνο κλίκα
και τσιγκουνεύεται στη γλύκα...


Θανάσης Τσακίρηςhttp://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=16967204
Οι αγροτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο έργο της εκτροπής του Αχελώου
25/9/2009
Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Εχουμε μια κυβέρνηση που καταρρέει και μια αντιπολίτευση που διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση, όχι γιατί μπορεί να δώσει προοπτική και ελπίδα, αλλά με κυρίαρχο επιχείρημα ότι αποκλείεται να είναι τόσο χάλια όσο η κυβέρνηση.
Με τα λόγια αυτά περιέγραψε την πολιτική κατάσταση στην τελική ευθεία για τις εκλογές ο Α. Τσίπρας, παρουσιάζοντας χθες στην Καρδίτσα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική. «Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.
Ιδιο έργο
Ανεστραμμένοι οι ρόλοι, αλλά στο ίδιο έργο με το 2004», είπε και σχολίασε πως για πρώτη φορά ζούμε μια προεκλογική περίοδο με τόσο χαμηλές προσδοκίες και ελπίδες.
«Έχει κατεβάσει τόσο χαμηλά τον πήχυ ο πρωθυπουργός, λέγοντάς μας ότι η μόνη διέξοδος είναι να ...αυτοκτονήσουμε, που ακόμα κι αυτές οι αστείες αυξήσεις που προτείνει το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα σταθεροποίησης, στην πραγματικότητα φαντάζουν λαϊκή πολιτική», τόνισε, και σχολίασε πως σε αυτές τις εκλογές όλοι μιλάνε μόνο για την οικονομία, για δείκτες και αριθμούς, πίσω από τους οποίους όμως βρίσκονται άνθρωποι που ζητούν μια καλύτερη ζωή και όχι απλώς την επιβίωσή τους.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο έργο της εκτροπής του Αχελώου, το οποίο χαρακτήρισε γιγαντιαίο, ενεργοβόρο, επιβλαβές για το περιβάλλον, πανάκριβο και αναποτελεσματικό. Όπως είπε, η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων για τον θεσσαλικό κάμπο περνά μέσα από τη διαμόρφωση μικρών φραγμάτων ανάσχεσης στον άνω ρου του Πηνειού.
Ανέκδοτο...
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε την περιβαλλοντική πολιτική της Ν.Δ. ως «το συντομότερο ανέκδοτο».
Υποστήριξε ότι το ΚΚΕ θεωρεί το περιβάλλον ως δευτερεύον θέμα, ο κ. Καρατζαφέρης τα θεωρεί όλα αυτά «πρασινάδες», ενώ για το ΠΑΣΟΚ είπε πως «δεν μπορεί να είναι και με την πράσινη ανάπτυξη και με αυτά τα έργα».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τσίπρας: «Να ξαναβρούμε την περηφάνια και την αξιοπρέπειά μας»
Ομιλία προέδρου ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/09/2009_299204
«Σε αυτές τις εκλογές, η ψήφος στην Αριστερά είναι μια ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ψήφος στην Αριστερά σημαίνει κάτω τα χέρια από την κοινωνία, σημαίνει κάτω τα χέρια από τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Σημαίνει κάτω τα χέρια από τα δημόσια αγαθά και το περιβάλλον. Ψήφος στην Αριστερά σημαίνει αλλαγή στους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης. Μην τους ανέχεστε άλλο, αποδυναμώστε τους. Δώστε δύναμη στη φωνή σας και στις αγωνίες σας και ενισχύστε τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε σήμερα από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ταχυδρομείου, ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «άσφαιρη» την τηλεμαχία Καραμανλή - Παπανδρέου.
Χαρακτήρισε ανειλικρινή τη στάση του πρωθυπουργού να θέσει υποψηφιότητα και με το ψηφοδέλτιο της Λάρισας, μιλώντας για «εκτροπή». Αν ήταν ειλικρινής ο κ. Καραμανλής, είπε, δεν θα έμπαινε αυτός επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λάρισας. Θα έβαζε επικεφαλής τα καρτέλ και τους μεσάζοντες, για να εκλεγούν χωρίς σταυρό. Γιατί αυτοί θα εξακολουθήσουν να διαμορφώνουν την αγροτική πολιτική.
Κάλεσε τους αγρότες να πουν το «μεγάλο όχι». «Ήρθε η ώρα να πείτε 'ναι' σε μία άλλη πολιτική για τον αγροτικό κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε:. «Μια πολιτική που θα υπερασπίζεται τους μικρούς και τους μεσαίους αγρότες και το δικαίωμά τους να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους».
Αναφορά έκανε και στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου, που ανέκυψε εκ νέου στην επικαιρότητα λόγω των δηλώσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τάχθηκε κατά της εκτροπής και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αν περιμένουμε την εκτροπή του Αχελώου για να ποτιστούν τα χωράφια, δεν θα υπάρχουν πια αγρότες για να καλλιεργούν, θα έχουν εκτραπεί όλοι».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο επίμαχο θέμα των stage, χαρακτηρίζοντας ως «αθλιότητα» αυτό που συμβαίνει. «Δύο χρόνια τώρα έχουμε μαλλιάσει τη γλώσσα μας να καταγγέλλουμε αυτή τη σύγχρονη μορφή ανασφάλιστης εργασίας, που επισήμως χαρακτηρίζεται ως κατάρτιση. Και που με το πρόσχημα της κατάρτισης, τροφοδοτεί την αγορά εργασίας με δεκάδες χιλιάδες νέους, ομήρους των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων. Προφανώς, τα stage είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, νόμιμα και ηθικά και για τον δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι νόμιμα και ηθικά για τον δημόσιο τομέα, αλλά είναι για τον ιδιωτικό», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί, όπως είπε, το κάλπικο δικομματικό σκηνικό πρέπει να ανατραπεί.
«Γιατί το καλό του τόπου δεν είναι το καλό των τραπεζών. Είναι η στήριξη των ανέργων, η πολιτική για νέες θέσεις σταθερής και μόνιμης εργασίας. Η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου. Η στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων. Γιατί το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα λυθεί με τη λεηλασία των κοινωνικών πόρων. Γιατί τα δάση, οι παραλίες, το περιβάλλον δεν είναι για πούλημα. Γιατί το μέλλον της κοινωνίας δεν είναι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο ακροδεξιός λαϊκισμός, με τον οποίο φλερτάρουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Γιατί ο δημόσιος τομέας δεν είναι μαγαζί του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Και την κοινωνία δεν μπορεί να την κυβερνάει η Siemens και η κάθε Siemens, με τον τρόπο που όλοι είδαμε. Γιατί χρειάζεται να ξαναβρούμε την περηφάνια και την αξιοπρέπειά μας. Και να ανοίξουμε νέους δρόμους στη ζωή, στη δουλειά μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Τσίπρας: Υποστηρίζουμε μια μορφή γεωργίας που σέβεται το περιβάλλον»
Παρουσίαση των προτάσεων για την αγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/09/2009_299136
Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, παρουσίασαν το μεσημέρι στην Καρδίτσα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ο αγρότης, μέλος της θεματικής επιτροπής αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, η Ειρήνη Κατσινοπούλου, υπεύθυνη του αγροτικού τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, και ο Βάιος Αναγνωστόπουλος, κτηνοτρόφος, υποψήφιος του κόμματος στο Νομό Καρδίτσας.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε πως «έχουμε μία κυβέρνηση που καταρρέει και μία αντιπολίτευση, που διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση, όχι με το επιχείρημα ότι έχει να δώσει προοπτική και ελπίδα, αλλά με το επιχείρημα ότι αποκλείεται να είμαστε τόσο χάλια όσο η κυβέρνηση».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι έχουν εστιάσει όλο το ενδιαφέρον τους στην οικονομία «ξεχνώντας ότι πίσω από τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι» και τόνισε πως «εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και οι άλλοι για κόστη και ζημιές».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς -όπως υποστήριξε- μειώθηκαν οι αγρότες και πως «ο αγροτικός πληθυσμός έχει πέσει κάτω από το 10%».
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε πως ο αγροτικός κόσμος δεν διεκδικεί πια κάποιες καλύτερες τιμές για να βγει ο χειμώνας, αλλά αγωνιά για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το πατροπαράδοτο επάγγελμα των πατεράδων και των παππούδων τους, ή αν θα έχουμε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης στα αστικά κέντρα.
Στο πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε, η βασική αρχή είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να αναστραφεί η κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας και η εγκατάλειψη της υπαίθρου.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μια μορφή γεωργίας, πιο ήπια, που σέβεται το περιβάλλον, τον παραγωγό και τον καταναλωτή, χωρίς να θυσιάζει τη διατροφική επάρκεια, που στοχεύει στην εξάλειψη της εκμετάλλευσης των μικρών και μεσαίων παραγωγών και των εργατών γης, εξασφαλίζει απασχόληση και ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, τροφοδοτεί τους εργαζόμενους της πόλης με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, σέβεται τους φυσικούς πόρους, απαγορεύει τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος», τονίστηκε κατά την παρουσίαση και δόθηκαν οι κατευθύσεις για τον αγροτικό τομέα, οι οποίες είναι:
Εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, που θα αποσκοπεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της γεωργίας και στον επαναπροσανατολισμό των στόχων της, στην προώθηση αναδιαρθρώσεων, σε μέτρα βελτίωσης των υποδομών της αγροτικής οικονομίας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Ένα νέο πλαίσιο Κ.Α.Π. που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, θα εξασφαλίζει κατώτερες εγγυημένες τιμές για την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Αύξηση των δαπανών της Ε.Ε. για τη γεωργία και ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών.
Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή και διατήρηση των ενισχύσεων για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς μετά το 2013.
Δημόσιες πολιτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Έλεγχος της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Ειδική στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση των παραγωγών στη μεταφορά του προϊόντος, στην αγορά ζωοτροφών και αύξηση της εθνικής καλλιέργειας με έλεγχο της σύστασης τους.
Αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και την ποιοτική γεωργία (ποιοτικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα).
Ειδική πολιτική στήριξης της νησιωτικής και ορεινής παραγωγής.
Ορθή διαχείριση υδάτων. Μέτρα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων. Ήπια εγγειοβελτιωτικά έργα με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Απαγόρευση της παραγωγής και εμπορίας γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Στήριξη της εγκατάστασης νέων αγροτών στην ύπαιθρο.
Ανασύνταξη και ενίσχυση νέου τύπου σύγχρονων, ισχυρών, διαφανών, αποδοτικών και δημοκρατικών συλλογικών μορφών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών), μακριά από κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
Αποτροπή υπερσυγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στις μεγάλες αγροτοεπιχειρήσεις και τα «καρτέλ» (κρέατος, γάλακτος, αγροεφοδίων, κ.ά.)
Πάταξη της αισχροκέρδειας των μεγάλων επιχειρήσεων, των πολυεθνικών και των αλυσίδων supermarket, στην παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων.
Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.
Αύξηση των κατώτερων αγροτικών συντάξεων στο επίπεδο των κατώτερων συντάξεων του Ι.Κ.Α.
Να σταματήσει η εκμετάλλευση των εργατών γης και των οικονομικών μεταναστών στην γεωργία με διασφάλιση ίσων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτω
ΠΑΣΟΚ: «Ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία»
Ενημέρωση Γ. Παπακωνσταντίνου στους δημοσιογράφους και κριτική στις προεκλογικές θέσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/09/2009_299148
«Ο εφησυχασμός είναι εκείνος που μας φοβίζει», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σημείωσε ότι είναι ένα πράγμα η δημοσκοπική υπεροχή, αλλά το σημαντικό είναι η ψήφος στις 4 Οκτωβρίου. «Ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς που αποδίδει τις φήμες ότι μπορεί τον Μάρτιο να διεξαχθούν πάλι εκλογές είπε ότι «πιθανόν στην ανάγκη να εφευρεθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες οποιοδήποτε σωσίβιο μπορεί να υπάρξει ως επιχείρημα για να πείσει ένα σκληρό πυρήνα της ΝΔ να την ξαναψηφίσει».
Στο μεταξύ, επιχείρηση εκφοβισμού του κόσμου με τους φόρους, τα εισοδήματά του και τα εθνικά θέματα, καταλόγισε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο κ. Καραμανλής ασχολείται μόνο με το ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε την προεκλογική εκστρατεία του πρωθυπουργού «μάχη οπισθοφυλακής».
Ακόμη ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στις αναφορές του πρωθυπουργού για επιβολή φόρων από το ΠΑΣΟΚ αν το τελευταίο γίνει κυβέρνηση, αναγιγνώσκοντας εν συνεχεία σειρά φόρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και διερωτήθηκε: «Αυτή η κυβέρνηση έρχεται και μιλά για φόρους;».
Απαντώντας στο ερώτημα που θέτει ο πρωθυπουργός «ποιο είναι το μεσαίο εισόδημα», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «πάντως μεσαίο εισόδημα δεν είναι η περίπτωση κάποιου που έχει εισόδημα 100.000 ευρώ, διαθέτει σπίτι 1 εκ. ευρώ και έχει 100.000 ευρώ μερίσματα».
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός της μεσαίας οικογένειας», προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι πολίτες γνωρίζουν, το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ξεκάθαρο στο ποιοι δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά».
«Θα υπάρξει μεγαλύτερη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, των μεγαλομετόχων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος στη συνέχεια έθεσε πέντε ερωτήματα στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, με πρώτο «γιατί η ΝΔ δεν λέει καθαρά ότι η πολιτική της απέτυχε;».
«Γιατί η ΝΔ δεν λέει ποιους ευνόησε η πολιτική της, ότι το σχέδιό της για έξοδο από την κρίση έχει ήδη χρεοκοπήσει, ότι τα μόνα μέτρα που έχει πάρει είναι τα επιδόματα αντί για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και ότι στην πράξη έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γιατί δεν λέει ότι δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα, αν ποτέ ήταν κυβέρνηση μετά τις εκλογές για να στηρίξει τα χρεωμένα νοικοκυριά, να προστατεύσει θέσεις απασχόλησης, να ενισχυθεί η φορολογική δικαιοσύνη και η ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και να ενισχυθούν οι επενδύσεις», ήταν τα επόμενα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Η ΝΔ είναι υποχρεωμένη να απαντήσει»,πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να εξειδικεύσει περαιτέρω την πρόταση που παρουσίασε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ΔΕΘ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «πόσο πιο συγκεκριμένο να γίνει όταν λέμε πχ αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό,τη στιγμή που ο κ. Καραμανλής λέει πάγωμα μισθών;».
Επεσήμανε ότι με βάση τα πέντε νομοσχέδια στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει προτάσεις νόμου.
Το επιχείρημα της ΝΔ για το «συγκεκριμένο» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου το χαρακτήρισε ως «φύλλο συκής της ΝΔ για να ξεχάσει ο κόσμος αυτά που έχει κάνει».
Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ξέρει τι θα «παραλάβει» ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «η τόνωση της οικονομίας θα γίνει γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος σχετική αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου περί «αθλιότητας των stage» αναφέρθηκε σε δύο περιπτώσεις, μία στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας όπου, από τους 843 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα οι 435 είναι με stage εκ των οποίων «σχεδόν οι μισοί μετά τις 4/9» και η άλλη στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας στο Αγρίνιο όπου υπηρετούν 7 και εκπαιδεύονται 27 με stage, με τους 22 «μετά τις 4/9».
«Αυτή η αθλιότητα συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, να βγουν και να διαψεύσουν τα στοιχεία, να απολογηθούν και να σταματήσουν» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί απολύτως την καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΕ, «ότι κατά 90% οι πόροι των stage είναι από εθνικά κονδύλια» και επέκρινε τον πρωθυπουργό για επιχείρηση παραπλάνησης των πολιτών.
Οι «άγονες γραμμές» είναι από τα πρώτα πράγματα που θα δούμε μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των υποχρεώσεών μας στους συμπολίτες μας και στο πλαίσιο της ΕΕ,είπε ερωτηθείς για τα προβλήματα των αερομεταφορών.
«Η θέση μας ήταν αντίθετη με την συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης, είμαστε υπέρ του να υπάρχει ένας δημόσιος χαρακτήρας, άρα με αυτή την λογική θέλουμε να ξαναδούμε αυτές τις συμφωνίες για να ωφεληθεί το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει επιστολή λιμενεργατών του ΟΛΠ που ζητούν το «πάγωμα» της εγκατάστασης της Cosco.
Ερωτηθείς αν στην επαναδιαπραγμάτευση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει υπόψη του ότι η Κίνα είναι μια από τις αναδυόμενες υπερδυνάμεις του πλανήτη, είπε: «νομίζω ότι έχουμε μάλλον καλή αντίληψη των εξελίξεων στον κόσμο, αν μη τι άλλο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το έχει αποδείξει αυτό επανειλλημμένα».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς τι θέση θα έχουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και αν το Κίνημα θα αναθεωρήσει την απόφασή του 2002 για πώληση των Ναυπηγείων, είπε ότι «παρακολουθούμε τις κινήσεις που γίνονται με μεγάλη ανησυχία, έχουμε μια συνολική λογική για την ανάγκη στήριξης όλου του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα και μέσα σε αυτή εντάσσεται και η περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα πόλο σε ένα πολύ σημαντικό κλάδο για τη χώρα και ο οποίος συνδέεται και με την εθνική ασφάλεια"
"Έχετε ακούσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναφέρεται στην ανάγκη όλα τα στελέχη μας να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, μακρυά από οποιαδήποτε αλαζονεία ή διάθεση σύγχυσης της προσφοράς τους στον τόπο με την προσωπική τους διαδρομή», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει τις διατυπωθείσες ανησυχίες για «αλαζονεία στελεχών του ΠΑΣΟΚ» εκ μέρους του Ευ. Βενιζέλου.
Για τεράστιο ηθικό ζήτημα έκανε λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει επιστολή του προέδρου του ΟΕΚ σε δανειολήπτη σχετικά με την δυνατότητα που έχει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανείου του, κατόπιν παρέμβασης της κ. Πετραλιά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διατήρησε τις επιφυλάξεις του καθώς όπως είπε δεν έχει υπόψη του την επιστολή, προσθέτοντας ότι αν οι ημερομηνίες στην επιστολή είναι όπως αναφέρθηκαν τότε και αυτό «εντάσσεται στις καταγγελίες που έχουμε κάνει τον τελευταίο καιρό».
Ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς με αφορμή σχετική τοποθέτηση του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη με την οποία «εμμένει στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για «μηδενική ανοχή» στους μετανάστες «χωρίς χαρτιά"», είπε ότι «η θέση μας είναι να υπάρχουν σαφείς κανόνες, ενώ συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα των δικαιωμάτων και της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία».
Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ ξανασκέφτεται την στάση του στο θέμα ανάρτησης «γιγαντοαφισών», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε «είναι θέση αρχής και δεν θα την αλλάξουμε».
"Στη ΝΔ δεν μπορούν πια να προστατέψουν ούτε τον εαυτό τους"
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στη ΝΔ δεν μπορούν πια να προστατέψουν ούτε τον εαυτό τους. Μετά την τεράστια γκάφα τους με την άγνοια που έδειξαν σχετικά με την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες, έρχονται σήμερα, να «αποκαλύψουν» φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο υποτίθεται το ΠΑΣΟΚ παραπλανεί τους πολίτες. Μόνο που το συγκεκριμένο φυλλάδιο βγήκε πέρσι! Πριν η κυβέρνηση νομοθετήσει, έστω και ατελώς, όπως έκανε. Το «γελοίον του πράγματος», στο οποίο συνεπώς ο κ. Κουμουτσάκος, αναφέρεται, προφανώς αφορά τα λεγόμενά του».
Αριστερά της εξουσίας
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_25/09/2009_330709
Tου Μπαμπη Παπαδημητριου
Δεν είναι απαραίτητο συμφωνεί κανείς με τη «δικτατορία του προλεταριάτου» για να ψηφίσει αριστερά. Αλλωστε, πολλοί το κάνουν πιστεύοντας ότι πρόκειται για ψήφο συνείδησης, πιστεύοντας ότι η δική τους συνείδηση είναι πιο άσπιλη από εκείνη του καρα-δεξιού ή του κρυφο-πρασινοφρουρού. Κάποιοι σπρώχνουν την παραδοξότητα μέχρι τέλους, υποστηρίζοντας ότι η Αριστερά είναι ψήφος αθώας ιδεολογίας. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι! O λόγος είναι απλός: η ελληνική Αριστερά ασχολείται με τα κοινά μέχρις ενός σημείου. Και, το χειρότερο, δεν ασχολείται με το Κοινοβούλιο.
Καταδιωκόμενη από μια ιδεολογία ήττας, προβάλλει ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί της ψυχής των πολιτών που (δικαίως) αμφισβητούν το σύστημα και όμως παρατάει την εξουσία στα χέρια ανθρώπων του συστήματος. Κρατάει ελιτίστικη στάση μπροστά στους κανόνες κοινωνικής διαβούλευσης.
Συμμετέχει στη διάλυση και την καθυστέρηση των κοινωνικών δομών, από την οποία υποφέρει το κράτος μας. Συντηρεί τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα από την οποία κατά κύριο λόγο υποφέρει η οικονομία μας. Με δύο λόγια, η ελληνική Αριστερά παραμένει μακριά από την ευρωπαϊκή παράδοση του διαφωτισμού και η παρουσία της δεν στηρίζεται στον σεβασμό των άρρηκτων δεσμών μεταξύ των κινημάτων κοινωνικής χειραφέτησης και αστικού εκσυγχρονισμού.
Στη βάση των παραπάνω, η συμμετοχή της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές δεν μπορεί να πείσει τον καθημερινό ψηφοφόρο ότι τη ζητούν πολιτικοί που σκοπεύουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους μέσα στη Βουλή και, τελικά, στη διακυβέρνηση της χώρας. Να σας δώσω δύο παραδείγματα. Στο ΚΚΕ πιστεύουν ότι η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να αλλάζει τη «χρέωση» των κομματικών στελεχών, αγνοώντας επιδεικτικά τη λαϊκή ψήφο και τις προτιμήσεις, όπως έκανε την άνοιξη του 2008. Είναι επομένως πιθανό, άλλον να στείλει ο ψηφοφόρος στη Βουλή και αλλού να βρεθεί τελικά.
Στην πλευρά του Συνασπισμού ζητείται ψήφος για τη συγκρότηση ομάδας βουλευτών που περιμένουν την επομένη των εκλογών για να τσακωθούν σαν τα σκυλιά. Οταν μάλιστα είναι ήδη πολύ αργά, αφού το τρένο της αλλαγής έχει πλέον μετατραπεί σε «ταχεία» και ο μηχανοδηγός Παπανδρέου δεν έχει καμία όρεξη να προσθέσει και τους φωνακλάδες του «Συν» σε όσους έχουν ήδη αρχίσει να «τον ζαλίζουν» μέσα στο πράσινο κόμμα.
Η κυβερνητική απομόνωση της Αριστεράς μπορεί να βολεύει όσους δεν γουστάρουν να φορούν γραβάτα ή εκείνους που υποφέρουν από σύνδρομα που τους θέλουν αμόλυντους. Δεν είναι όμως αυτό που χρειάζεται ο φιλελεύθερος, προοδευτικός και αριστερός πολίτης. Αν χρειαζόμασταν αντιεξουσιαστικά κόμματα δεν θα ψάχναμε σε αυτήν την πλευρά. Αν θέλαμε κάτι ρομαντικό, θα ανοίγαμε ένα Αρλεκιν για να ξεχαστούμε. Ο ενεργός και πολιτικοποιημένος πολίτης που επιλέγει την Αριστερά θέλει τους πολιτικούς της να συμμετέχουν όσο περισσότερο γίνεται, όσο πιο ουσιαστικά μπορούν, όσο πιο επίμονα αντέχουν σε αυτό που αποκαλούμε παίγνιο των εξουσιών.
Υπάρχουν δεκάδες καταστάσεις όπου δεν μπορεί η Αριστερά να είναι κόντρα πριν περάσει από την πλήρη και δημιουργική συμμετοχή της. Θέλει την Αριστερά στην εξουσία, όσο γίνεται, όπου γίνεται. Χωρίς υποχρεωτικώς να έχουν προηγηθεί άλλες «ενδιαφέρουσες καταστάσεις» πλην αυτής που συνήθως προκύπτει όταν πολλοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τραβήξει ο τόπος την ανηφόρα δίχως να αφήνει πίσω του ανθρώπινα συντρίμμια.
Δυστυχώς, αυτή η Αριστερά στην Ελλάδα έχει κατέβει από το τρένο της Ιστορίας και εγώ έχω μόνο μια βδομάδα για να δω τι πρέπει να ρίξω στην κάλπη!

ΠΟΣΔΕΠ κατά συνταξιούχων πανεπιστημιακών
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_25/09/2009_330747
Απ. Λακασας
Την αφαίρεση των τιμητικών τίτλων που έχουν απονείμει τα ΑΕΙ σε συνταξιούχους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι πλέον εργάζονται σε κολέγια, ζητά η ομοσπονδία πανεπιστημιακών. Η ΠΟΣΔΕΠ σε μία οξύτατη ανακοίνωση χαρακτηρίζει θλιβερό «το θέαμα ομότιμων καθηγητών ΑΕΙ, που σπεύδουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παντός είδους κολέγια. Οχι επειδή θεωρούμε ότι δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν - το έχουν, και θα κριθούν γι’ αυτό, όπως κρινόμαστε όλοι για όσα κάνουμε ή δεν κάνουμε. Αλλά επειδή χρησιμοποιούν το κύρος της ιδιότητας του πρώην καθηγητή ΑΕΙ για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα αντίθετα με αυτά του δημόσιου πανεπιστημίου», όπως λέει. Και συνεχίζει: «Το επιχείρημά τους ότι ο ανταγωνισμός των κολεγίων θα ανεβάσει την ποιότητα του δημόσιου πανεπιστημίου δεν πείθει: τα πανεπιστήμιά μας έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, αλλά δεν έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτε από την τυπική εξίσωσή τους με διάφορα επιχειρηματικά μορφώματα πώλησης πτυχίων. Σε κάθε περίπτωση όμως, τους θυμίζουμε ότι η στοιχειώδης δεοντολογία και η κοινή λογική τους επιβάλλει να παραιτηθούν από τη χρήση του τίτλου του ομότιμου καθηγητή». Σε αντίθετη περίπτωση, η ΠΟΣΔΕΠ προτείνει στις Συγκλήτους των ΑΕΙ να προχωρήσουν σε αφαίρεση των τιμητικών τίτλων.
Βέβαια, δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις πανεπιστημιακών που μετά τη συνταξιοδότησή τους απασχολήθηκαν σε κάποιο κολέγιο. Ομως, το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα κυρίως μετά και την ανάληψη από τον πρώην πρύτανη του Παν. Αθηνών κ. Π. Γέμπτο της θέσης του προέδρου του ακαδημαϊκού συμβουλίου, κολεγίου. «Οι συνάδελφοι παραπλανήθηκαν. Εδωσα όλη μου τη ζωή στη δημόσια εκπαίδευση» ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Γέμπτος. «Πιστεύω πάντα ότι ο ανταγωνισμός από τα κολέγια θα βοηθήσει τα δημόσια πανεπιστήμια. Τα πτυχία που έδιναν έως τώρα τα κολέγια ήταν άλλου επιπέδου από αυτό που επιδιώκουμε σήμερα. Συμμετέχω στο ακαδημαϊκό συμβούλιο με επιδίωξη να προσφέρω υπηρεσία σε ένα θεσμό», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι λαμβάνει μικρή αμοιβή για τις υπηρεσίες του.


ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=6382911
Τσάβες: "Μυρίζει ελπίδα ο Ομπάμα"
Απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, τον ενθράρρυνε να αλλάξει τη ρότα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική
25/9/2009
Η οσμή «θειαφιού» που συνόδευε τον Τζορτζ Μπους αντικαταστάθηκε με την μυρωδιά της ελπίδας, τόνισε για τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, στην πρώτη του ομιλία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου είχε αποκαλέσει "διάβολο" τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Η οσμή θειαφιού έφυγε. Μυρίζει ελπίδα», ανέφερε ο Τσάβες στην ομιλία του, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα και μνημόνευσε πολλούς- από τον Άλμπερτ Άισταϊν έως τον Καρλ Μαρξ.
Απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, τον ενθράρρυνε να αλλάξει τη ρότα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.
«Σταματήστε να μας ποδοπατάτε», είπε ο Τσάβες και έκανε ένα βήμα περισσότερο, όταν χαριτολογώντας κάλεσε τον Ομπάμα να ενταχθεί στον «άξονα του κακού», μία έκφραση που είχε χρησιμοποιήσει ο Τζορτζ Μπους για τις χώρες που θεωρούσε ότι απειλούν την Αμερική.
Ο Τσάβες εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ο Ομπάμα καταδίκασε το πραξικόπημα για την ανατροπή του αριστερού προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, αλλά τον προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει την οργή της Λατινικής Αμερικής αν οι ΗΠΑ δεν άρουν το εμπάργκο κατά της Κούβας ή ενισχύσουν τον στρατιωτικό τους ρόλο στην Κολομβία.
Ο Τσάβες στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ υποστήριξε ότι οι απόψεις του συχνά παρερμηνεύονται.
«Μην πετάτε παπούτσια εναντίον μου», είπε χαμογελώντας στους συνέδρους, αναφερόμενος στον Ιρακινό δημοσιογράφο που πέταξε τα παπούτσια του στον Τζορτζ Μπους, κατά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη, το Δεκέμβριο.


ΤΟ ΒΗΜΑ
Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου παρουσίασε ο κ. Αλ.Τσίπρας
Αθήνα - Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009
Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, παρουσίασαν το μεσημέρι στην Καρδίτσα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο αγρότης, μέλος της θεματικής επιτροπής αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Παπαδόπουλος, η κυρία Ειρήνη Κατσινοπούλου, υπεύθυνη του αγροτικού τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, και ο κ. Βάιος Αναγνωστόπουλος, κτηνοτρόφος, υποψήφιος του κόμματος στο Νομό Καρδίτσας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε πως «έχουμε μία κυβέρνηση που καταρρέει και μία αντιπολίτευση, που διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση, όχι με το επιχείρημα ότι έχει να δώσει προοπτική και ελπίδα, αλλά με το επιχείρημα ότι αποκλείεται να είμαστε τόσο χάλια όσο η κυβέρνηση».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς–όπως υποστήριξε–μειώθηκαν οι αγρότες και πως «ο αγροτικός πληθυσμός έχει πέσει κάτω από το 10%».
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε πως ο αγροτικός κόσμος δεν διεκδικεί πια κάποιες καλύτερες τιμές για να βγει ο χειμώνας, αλλά αγωνιά για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το πατροπαράδοτο επάγγελμα των πατεράδων και των παππούδων τους, ή αν θα έχουμε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης στα αστικά κέντρα.
Στο πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε, η βασική αρχή είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να αναστραφεί η κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας και η εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε η ανάγκη για μια πιο ήπια μορφή γεωργίας, που σέβεται το περιβάλλον, τον παραγωγό και τον καταναλωτή.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται:
_Εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, που θα αποσκοπεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της γεωργίας και στον επαναπροσανατολισμό των στόχων της, στην προώθηση αναδιαρθρώσεων, σε μέτρα βελτίωσης των υποδομών της αγροτικής οικονομίας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

_Ενα νέο πλαίσιο ΚΑΠ που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, θα εξασφαλίζει κατώτερες εγγυημένες τιμές για την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

_Αύξηση των δαπανών της ΕΕ για τη γεωργία και ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών.

_Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή και διατήρηση των ενισχύσεων για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς μετά το 2013.

_Δημόσιες πολιτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

_Ελεγχος της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

_Ειδική στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση των παραγωγών στη μεταφορά του προϊόντος, στην αγορά ζωοτροφών και αύξηση της εθνικής καλλιέργειας με έλεγχο της σύστασης τους.

_Αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και την ποιοτική γεωργία

_ Ειδική πολιτική στήριξης της νησιωτικής και ορεινής παραγωγής.

_Ορθή διαχείριση υδάτων. Μέτρα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων. Ήπια εγγειοβελτιωτικά έργα με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

_Απαγόρευση της παραγωγής και εμπορίας γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

_Στήριξη της εγκατάστασης νέων αγροτών στην ύπαιθρο.

_Ανασύνταξη και ενίσχυση νέου τύπου σύγχρονων, ισχυρών, διαφανών, αποδοτικών και δημοκρατικών συλλογικών μορφών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών), μακριά από κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

_Αποτροπή υπερσυγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στις μεγάλες αγροτοεπιχειρήσεις και τα «καρτέλ» (κρέατος, γάλακτος, αγροεφοδίων, κ.ά.)

_Πάταξη της αισχροκέρδειας των μεγάλων επιχειρήσεων, των πολυεθνικών και των αλυσίδων supermarket, στην παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων.

_Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

_Αύξηση των κατώτερων αγροτικών συντάξεων στο επίπεδο των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=290174&ct=32&dt=24/09/2009

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...