Friday, September 18, 2009

Tsakthan Daily, 18 September 2009 --- Ανόητες εκλογές, εκλογές χωρίς σκοπό

Tsakthan Daily, 18 September 2009

Ανόητες εκλογές, εκλογές χωρίς σκοπό

Θα παραξενεύστε, υποθέτω. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ο tsakthan μελαγχόλησε. Είναι και Σεπτέμβρης συντρόφισσες και σύντροφοι και ο Πεπίνο ντι Κάπρι τραγουδούσε για τη «μελαγχολία του Σεπτέμβρη». Είναι κι αυτή η συννεφιά, η μούχλα, η κουφόβραση, η βροχή στην Πανεπιστημίου που σε κάνει μούσκεμα μέχρι να περάσεις στο απέναντι πεζοδρόμιο. Όλα αυτά σου τη δίνουν. Ακούς για τους/τις αυτόχειρες στη Γαλλική France Telecom (23 από το Φεβρουάριο του 2008) και για τους μετανάστες-εργάτες που κάθε μέρα σκοτώνονται στα εργοτάξια-κάτεργα των εργολάβων και προτού πεις ya basta έχεις περάσει «φάση». Από την άλλη διαβάζεις κάτι που το ξέρεις εκ πείρας αλλά είναι άλλο να στο «λέει η επιστήμη»: το πρόχειρο φαγητό μάς κάνει αχόρταγους γιατί το λίπος που περιέχει οδηγεί τα κύτταρα του σώματος στο να αγνοούν τις ορμόνες καταστολής της όρεξης. Έτσι, λοιπόν, ζούμε και επιβιώνουμε σε μια χώρα που –εντάξει είναι καπιταλιστική, δε λέω- είναι διαρκώς σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πρόωρων και έκτακτων εκλογών, μια χώρα στα επείγοντα και στις μονάδες εντατικής ή αυξημένης θεραπείας. Αναρωτιέσαι αν όλα αυτά έχουν κάποιο νόημα και ύστερα λες ναι. Έχουν νόημα για όσους κερδίζουν τα μέγιστα από αυτή την κατάσταση. Διάβαζα κάπου, χτες, ότι υποψήφιος βουλευτής αναζητούσε τριάρι στο κέντρο της Αθήνας και του ζήτησαν 17.000 ευρώ για ένα μήνα!!! Και ξαναρωτιέσαι αν έχουν νόημα όλα αυτά. Γίνεσαι νέος Καρυωτάκης αντί να γίνεις νέος Καραϊσκάκης. Ύστερα διαβάζεις ότι το ΠΑΣΟΚ βγήκε στα κεραμίδια γιατί βρέθηκε ο Χ. Χατζηεμμανουήλ στη θέση της Μ. Ξαφά. Αν ήταν να διαμαρτυρηθεί κανένας μετανάστης, εργάτης, επισφαλώς εργαζόμενος, θα του έριχναν το ανάθεμα ότι είναι «υπονομευτής της αλλαγής». Όμως, εδώ πρόκειται για τους νέους «καρεκλοκένταυρους» που ρίχνουν στην πυρά τους «παλιότερους καρεκλοκένταυρους». Καλώς ήλθατε στον κόσμο του πραγματικού. Η «νύχτα έφυγε, ο ήλιος έρχεται.» Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Μόνο που από την τελευταία φορά, η Ευλαμπία έχει πια μεγαλώσει και είναι «κοπέλα της παντρειάς».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

Ανόητες αγάπες
Αδελφοί Κατσιμίχα & Στόκας Μπάμπης
Μουσική/Στίχοι: Αδελφοί Κατσιμίχα

Τα φέραμε από 'δω, τα φέραμε από 'κεί
άντε ξανά τα ίδια, τα ίδια απ' την αρχή
τα φέραμε από 'δω, τα φέραμε από 'κει
εγώ ξανά στο τίποτα, στο γενικά εσύ

Νύχτες δίχως όνομα, νύχτες χωρίς σκοπό
χαμένοι από χέρι, χαμένοι και οι δυο
Ανόητες αγάπες, ανόητα φιλιά
λόγια, λόγια, λόγια, λόγια ψεύτικα
λόγια, λόγια ψεύτικα


Τώρα τι να σου πω, τι να μου πεις και μένα
έτσι όπως παίξαμε κ' οι δυο, με ζάρια πειραγμένα
τα φέραμε από 'δώ, τα φέραμε από 'κει
εγώ ξανά στο τίποτα, στο γενικά εσύ

Νύχτες δίχως όνομα...



ΤΟ ΒΗΜΑ

Το πρόχειρο φαγητό μάς κάνει αχόρταγους
Το λίπος που περιέχει οδηγεί τα κύτταρα του σώματος στο να αγνοούν τις ορμόνες καταστολής της όρεξης
Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΛΟΝΔΙΝΟ Μπορεί τροφές όπως τα παγωτά και τα χάμπουργκερ να είναι από τις αγαπημένες μικρών και μεγάλων, ωστόσο η νοστιμιά τους έχει και μεγάλο κόστος για τον οργανισμό το οποίο μάλιστα μετριέται σε περιττά κιλά. Και αυτό διότι το λίπος που περιέχεται σε τέτοιου είδους τροφές δίνει σήμα κατευθείαν στον εγκέφαλο κάνοντάς τον... αχόρταγο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο UΤ Southwestern στο Ντάλας αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Τhe Journal of Clinical Ιnvestigation» ότι το λίπος που περιέχεται σε πολλά πρόχειρα γεύματα προκαλεί τη μετάδοση μηνυμάτων τα οποία κάνουν τα κύτταρα του σώματος να αγνοούν τις ορμόνες καταστολής της όρεξης. Μάλιστα η επίδραση αυτή μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες «σαμποτάροντας» ακόμη και τις προσπάθειες ενός ατόμου να επανέλθει σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Οπως σημείωσε η επικεφαλής των ερευνητών δρ Ντέμπορα Κλεγκ «αυτό που δείξαμε με τη νέα μελέτη είναι ότι ανάλογα με το τι τροφές καταναλώνει ένα άτομο μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη χημεία του εγκεφάλου του μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι όταν τρώμε μια τροφή πλούσια σε λίπος, ο εγκέφαλος “κυριεύεται” από λιπαρά οξέα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να εμφανίζει αντίσταση στην ινσουλίνη και στη λεπτίνη. Ετσι, καθώς το άτομο δεν λαμβάνει σήμα από τον εγκέφαλο να σταματήσει το φαγητό, τείνει να τρώει περισσότερο». Η ορμόνη λεπτίνη παράγεται στον εγκέφαλο και καταστέλλει την όρεξη, ενώ η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου του οργανισμού.

Π αρ΄ ότι η μελέτη των ειδικών από το Ντάλας διεξήχθη σε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αφορά και τον άνθρωπο. Θεωρούν ότι τα αποτελέσματα ενισχύουν την άποψη ότι είναι απαραίτητος ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή καθώς αυτά μας κάνουν να τρώμε περισσότερο.

Τα πειραματόζωα έλαβαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων μέσω τριών μορφών λιπαρών οξέων- παλμιτικό οξύ, μονοακόρεστο λιπαρό οξύ και ολεϊκό οξύ το οποίο εντοπίζεται στο ελαιόλαδο. Οπως προέκυψε τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη λεπτίνη και στην ινσουλίνη ασκούσε το παλμιτικό οξύ το οποίο ανευρίσκεται σε τροφές όπως το μοσχάρι, το βούτυρο, το τυρί και το γάλα. Το παλμιτικό οξύ εντοπίζεται γενικώς σε υψηλά επίπεδα σε τροφές πλούσιες σε κορεσμένο λίπος.

Σύμφωνα με τη δρα Κλεγκ, τα νέα ευρήματα δίνουν μια εξήγηση στο γιατί άνθρωποι που... ξεφεύγουν διατροφικά το Σαββατοκύριακο αισθάνονται πιο πεινασμένοι τη Δευτέρα. Παράλληλα ρίχνουν φως στους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την εμφάνιση του διαβήτη, ο οποίος είναι το αποτέλεσμα της αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=288841&dt=17/09/2009
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει επίθεση χρυσαυγιτών σε υποψήφιο βουλευτή του
Αθήνα - Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009
Επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος του καταγγέλει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Λάμπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Την Τετάρτη 16/9, στη βραδινή εκπομπή του Extra Channel για τις εκλογές, ήταν προσκεκλημένος μεταξύ των άλλων κομμάτων και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, N. Μιχαλολιάκος.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου, αποχώρησε δηλώνοντας ότι η Χρυσή Αυγή είναι εκτός δημοκρατικού πλαισίου, καθώς όχι μόνο προπαγανδίζει ναζιστικές απόψεις αλλά χρησιμοποιεί και την ωμή βία για να τις επιβάλλει.

Μαζί με τον Πάνο Λάμπρου, αποχώρησε και η εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Στην έξοδο από το κανάλι, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε προπηλακισμούς και απειλές για τη ζωή του από ομάδα τραμπούκων της Χρυσής Αυγής. Ζήτησε προστασία από την αστυνομία, η οποία αδιαφόρησε.

Κατέφυγε στο κανάλι και φυγαδεύτηκε αργότερα με αυτοκίνητο, το οποίο καταδίωξαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής με μοτοσικλέτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση, ζητά από την κυβέρνηση και τη διεύθυνση της αστυνομίας να παρέμβουν για την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας, που συνεχώς παραβιάζει η Χρυσή Αυγή, η οποία κατ' επανάληψη έχει κακοποιήσει και τραυματίσει σοβαρά δεκάδες πολίτες».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=288928&dt=17/09/2009


Διαβουλεύσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση του Επικρατείας
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009
Ως αργά χθες τη νύχτα συνεδρίαζε η Γραμματεία της Συμμαχίας για να «κλείσει» το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και να επιλεγεί προσωπικότητα ευρείας αποδοχής από τον χώρο της Αριστεράς ως επικεφαλής του. Νωρίτερα είχε ναυαγήσει η πρόταση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου ο σκιτσογράφος της «Ελευθεροτυπίας» κ. Στάθης Σταυρόπουλος, εξαιτίας αντιρρήσεων που προεβλήθησαν από στελέχη συνιστωσών της συμμαχίας αλλά και τάσεων εντός του ΣΥΝ κυρίως όσον αφορά τις θέσεις του για τα εθνικά ζητήματα. Τελικά η πρόταση που έπεσε χθες το βράδυ στο τραπέζι της Βαλτετσίου για επικεφαλής και έγινε αποδεκτή από την πλειονότητα των μελών της Γραμματείας ήταν εκείνη για τον δημοσιογράφο του «Βήματος» κ. Β. Μουλόπουλο . Επίσημη ανακοίνωση για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να γίνει σήμερα. Θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα καταλάβουν επίσης η ηθοποιός κυρία Κάτια Γέρου, ο πανεπιστημιακός κ. Αλκης Ρήγος, η πανεπιστημιακός κυρία Τζίνα Πολίτη, ο κ. Χρ. Κατσούλας από την ΚΟΕ, ο Π. Μαντάς από το ΔΗΚΚΙ. Την τελευταία τιμητική θέση θα καταλάβει ο κ. Ι. Μπανιάς . Πάντως κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης υπήρξε κριτική για τον χειρισμό της όλης υπόθεσης με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Αν και υπήρξαν στελέχη που είχαν υποδεχθεί θετικά την πρόταση της υποψηφιότητας του κ. Σταυρόπουλου, ο οποίος προτάθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα, επικράτησαν τελικά οι ενστάσεις από συμμάχους με διεθνιστικό προφίλ, αλλά και από στελέχη της Κουμουνδούρου που εκτιμούσαν ότι οι απόψεις του αποκλίνουν ως προς τα εθνικά θέματα («σκληρή» στάση απέναντι στην Τουρκία, επιμονή στην ανάδειξη μεγάλων στιγμών της ελληνικής Ιστορίας κ.ά.) από θέσεις του ΣΥΝ, ιδίως όσον αφορά τη γείτονα (όχι «αδιαλλαξία» και «ανένδοτη» στάση στις ελληνοτουρκικές διαφορές). Επιπλέον, υπήρξαν και φωνές στην Κουμουνδούρου που στάθμισαν ως μη «αποτελεσματική» την υποψηφιότητα στην προσέλκυση ψήφων. Στο μεταξύ είχε δημιουργηθεί ζήτημα από την ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας» σχετικά με την υποψηφιότητα του δημοσιογράφου της κ. Γρ. Ρουμπάνη στη Β΄ Αθηνών και τις διαρροές για την υποψηφιότητα του κ. Σταυρόπουλου. Τελικά το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.

O πως εξήγησε μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Σταυρόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επικοινώνησε μαζί του την περασμένη εβδομάδα με πρόταση να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και χθες τον ενημέρωσε ότι την τελευταία στιγμή υπήρξαν αντιρρήσεις. Μερικοί διατείνονταν, όπως σημείωσε στο «Βήμα», ότι «είναι εθνικιστής » και άλλοι προέβαλλαν την αιτίαση ότι σε ένα κείμενό του στην «Ελευθεροτυπία» (6.6.2009) είχε ζητήσει να ψηφιστούν ο Παπαθεμελής και το ΚΚΕ. Ο κ. Τσίπρας τού ζήτησε να είναι σε άλλη θέση στο Επικρατείας, κάτι που ο κ. Σταυρόπουλος δήλωσε ότι δεν αποδέχθηκε, όπως επίσης δεν αποδέχεται, «μετά 30 χρόνια στον δημόσιο βίο, τη “ρετσινιά του εθνικιστή” που θα μπορούσαν να την εκτοξεύουν μόνο κάποιοι που πιστεύουν ότι πολεμήσαμε, για παράδειγμα, το 1912-13 για κενά χώματα».

Εν τω μεταξύ χθες ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «τη βάρβαρη επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής» κατά του υποψηφίου βουλευτή στη Β΄ Αθηνών κ. Π. Λάμπρου (προέρχεται από την ΑΚΟΑ) έξω από το κανάλι Εxtra Channel μετά την αποχώρησή του από εκπομπή, όταν έμαθε πως ήταν προσκεκλημένος και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκος.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
28 κόμματα δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές
18/9/2009
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=15459&subid=20110&pubid=16481142
Είκοσι οκτώ πολιτικά κόμματα δήλωσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τέλος της εβδομάδας πρέπει να υποβληθούν και οι συνδυασμοί των υποψηφίων στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ώστε να ακολουθήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η ανακήρυξή τους από το Α΄ τμήμα Αρείου Πάγου.
Ανάμεσα στα κόμματα που πρωτοεμφανίζονται είναι και των καπνιστικών ομάδων που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος. Όμως μεταξύ των υποψηφίων είναι και κόμματα περίεργα, που δηλώνουν ότι χαρίζουν χρέη και οικόπεδα ή που αναρωτιούνται «πού είσαι Παπαδόπουλε...».
Προθεσμία
Με τη λήξη, χθες τα μεσάνυχτα, της σχετικής προθεσμίας, δήλωση συμμετοχής υπέβαλαν τα κόμματα (σε παρένθεση οι επικεφαλής τους):
1) Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής) 2) ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπανδρέου) 3) ΚΚΕ (Αλ. Παπαρήγα) 4) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (Γ. Καρατζαφέρης) 5) Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Αλ. Τσίπρας) 6) Δημοκρατική Αναγέννηση (Στ. Παπαθεμελής) 7) Οικολόγοι Πράσινοι (Εκτελεστική Επιτροπή Ελ. Τούτου, Ιω. Κοντούλης, Αικ. Λεμπέση, Ι. Παρασκευόπουλος, Μ. Πετράκος, Ν. Χρυσόγελος) 8) Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ΜΛ-ΚΚΕ (Αν. Παπαδόπουλος, Π. Κουφοβασίλης) 9) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (μαρξιστικό - λενινιστικό) (Γ. Κωνσταντόπουλος, Σ. Αγκούτογλου, Β. Σαμαράς, Η. Καμαρέτσος) 10) ΟΑΚΚΕ - Οργάνωση για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (Η. Ζαφειρόπουλος, Δ. Γουρνάς) 11) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα - ΕΕΚ Τροτσκιστές (Σαμπετάι Μάτσας, Σάββας Μιχαήλ) 12) Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση - ΚΟΤΕΣ (Ν. Λούβρος) 13) Ενωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) 14) Οικολόγοι Ελλάδας (Κ. Παπανικόλας) 15) Ελληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής) 16) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος) 17) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή - ΑΝΤΑΡΣΥΑ (διοικούσα επιτροπή 12 ατόμων) 18) (Αμεση) Δημοκρατία στην πράξη (Γ. Κόκκας) 19) Δημοκρατικοί (Μ. Μελετόπουλος) 20) Φως - Αλήθεια - Δικαιοσύνη (Μ. Μελισσουργός) 21) Μέλλον των Ελλήνων (ΜΤΕ) - Υπηρέτες του Ελληνικού Λαού (ΥΠΕΛ) (Ν. Σκοπελίτης) 22) Φίλοι του Ανθρώπου (Κ. Σταμούλης) 23) Κοινωνία - Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια (Ε. Βολουδάκης) 24) Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (Ν. Κολίτσης) 25) Παλαιά Δημοκρατία (Αθ. Δασκαλόπουλος) 26) Νέα Ελληνική Δημοκρατία (Ν. Λάσκος) 27) Χαρίζω Οικόπεδα, χαρίζω χρέη Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (Μ. Τζαλαζίδης) 28) Πού είσαι Παπαδόπουλε - Κόμμα Ελλήνων Αλλοδαπών - Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες (χωρίς ίδρυση κόμματος και επικεφαλής)
Τις επόμενες μέρες, με την ανακήρυξη των υποψηφίων, θα ξεκαθαρίσει οριστικό το τοπίο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Κατήγγειλε τον καλπασμό των δαπανών για φάρμακα
Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου για την κατάσταση του ΙΚΑ
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1716687

«Στις 5 Οκτωβρίου, βάζουμε τέλος στην παρακμή του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκεπτόμενος χθες τη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής του ΙΚΑ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «χαριστικές ρυθμίσεις για τις τράπεζες, κακοδιαχείριση, σπατάλη, διαφθορά, έλλειψη μηχανογράφησης, έχουν βάλει το ΙΚΑ στο ''κόκκινο''» και δεσμεύθηκε για «βασική, αξιοπρεπή και δίκαιη σύνταξη για όλους, για βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για όλους τους ασφαλισμένους και, βέβαια, και για τη νέα γενιά».

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε επισκεφθεί το υποκατάστημα του ΙΚΑ Ζωγράφου, όπου ενημερώθηκε από γιατρούς και προσωπικό για τα προβλήματα του χώρου.

Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στις επισκέψεις του, συνόδευσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης - Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε το ΙΚΑ με πλεόνασμα 1,3 δισ. και το έχει οδηγήσει σε ένα έλλειμμα 4,4 δισ., με τους ασφαλισμένους να ταλαιπωρούνται από την έλλειψη προσωπικού.

Με την εισφοροδιαφυγή να φτάνει τα περίπου 4 δισ. το χρόνο. Με τη μηχανοργάνωση να έχει παγώσει για πέντε χρόνια, τις δαπάνες για φάρμακα να καλπάζουν με ρυθμό 40% και τις δαπάνες υγείας με 25% την τελευταία διετία, χωρίς ο πολίτης να βλέπει τα αντίστοιχα αποτελέσματα».

Αντικαθιστά τη Μιράντα Ξαφά στο ΔΝΤ
Προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις η «μετακόμιση» Χατζηεμμανουήλ
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1716693


Τη σφοδρή αντίθεση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει την εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μιράντα Ξαφά, με τον κ. Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρο του ΟΠΑΠ.
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέμα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τόνισε πως «είναι σαφές ότι η απόφαση αυτή δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση. Ενέργειες σαν και αυτήν, απλά καταδεικνύουν τον πανικό της απερχόμενης κυβέρνησης».

Σε πολύ έντονο ύφος ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για «μία ανήθικη ενέργεια» και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για το αποκορύφωμα της λογικής τής παρέας, με την οποία κυβερνήθηκε αυτός ο τόπος πεντέμισι χρόνια τώρα.
Διακόπτεται η θητεία ενός ανθρώπου -με τον οποίο δεν μας συνδέει και κάποια ιδεολογική συγγένεια, με την κα Ξαφά έχουμε διαφωνήσει πολλές φορές- για να μπει ένας "κολλητός" της κυβέρνησης. Το λέμε ξεκάθαρα, αυτή η απόφαση δεν μας δεσμεύει».

Σημειώνεται ότι στα τέλη Αυγούστου η κα Ξαφά ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, για την απόφασή της να αποχωρήσει από τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθώς μετακομίζει στο fund IJ Partners, στη Γενεύη.

Κατά πληροφορίες, σήμερα αναμένεται δήλωση του κ. Χ. Χατζηεμμανουήλ με την οποίαν θα απορρίπτει την πρόταση να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ.


Το σχόλιο
Χρόνια εκλογοπάθεια
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1716662


Στερεό σώμα δεν θα μπορούσαν να είναι, ένεκα σταθερού όγκου και σχήματος. Ούτε αέριο όμως, για τους ακριβώς αντίθετους λόγους. Μόνο η υγρή κατάσταση της ύλης φέρνει κοντά σε εκλογές.

Καταλαμβάνουν σταθερό χώρο στη δημόσια ζωή. Στη χώρα αυτή αρχίζουμε να συζητάμε από την επομένη των εκλογών πότε θα γίνουν οι επόμενες, γιατί έχουμε πάρει διαζύγιο με τη σταθερότητα των κανόνων.

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι μέσω της «ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας», της «μεγάλης μέρας του λαού», αλλάζει το σχήμα του δημόσιου βίου. Ενίοτε, για να μείνει το ίδιο.

Οι εκλογές του 2007 ήταν γάλα εβαπορέ με μπόλικο κακάο. Συμπυκνωμένη, σφιχτή, προεκλογική περίοδος. Περιορισμένος διάλογος, λόγω και των καταστροφικών πυρκαγιών. Ανούσια συνθήματα. Ψήφος με βαριά καρδιά και το βλέμμα στ' αποκαΐδια.

Οι εκλογές του 2009 είναι βυσσινάδα, παχύρρευστη, παραβρασμένη, που έχει χάσει το ωραίο βυσσινί χρωματάκι της και έχει περάσει σε πιο σκούρες αποχρώσεις, γιατί οι «μαύρες τρύπες» κάνουν πάρτι. Στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στην «πολιτική σταδιακής εξομάλυνσης» με το γείτονα.

Θα την αραιώσουμε τη βυσσινάδα και θα την καταναλώσουμε, όπως καταναλώσαμε τόσα και τόσα, από κούφιους διαξιφισμούς στο εικονοστάσι της τηλεόρασης μέχρι τα μεγάλα, τα δεινά, τα φαύλα;

Θα εξακολουθήσουμε να συμμετέχουμε στα καθημερινά δρώμενα μιας εικονικής πραγματικότητας, την οποία αφήνουμε να μας χωνέψει;

Θα συνεχίσουμε να μη βλέπουμε παρά μόνο ό,τι έχει ή μας σερβίρουν στο πιάτο μας, χωρίς ανάστημα, αλλά με πόζα;

Θα καμαρώνουμε και θα κολακεύομαστε πως γεννήσαμε τη Δημοκρατία, και θα σταυρώνουμε όσους μας κανοναρχούν οι Σαρδανάπαλοι, που ερμηνεύουν την πραγματικότητα, την οποία οι ίδιοι κατασκευάζουν;

Και ύστερα, όλοι, γατόπαρδοι, τσακάλια και πρόβατα θα εξακολουθήσουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας, «το άλας της γης»; Να λείπει το βύσσινο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ




ΕΘΝΟΣ
"Κλειδώνει" αυτοδυναμία
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11378&subid=20110&pubid=6164815
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με 153 έδρες και ποσοστό 41,5% προβλέπει το τελευταίο πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του Σκάι και της Καθημερινής
17/9/2009
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με 153 έδρες και ποσοστό 41,5% προβλέπει το τελευταίο πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, για λογαριασμό για τον Σκάϊ και την εφημερίδα Καθημερινή.
Στο 35,5% το ποσοστό της ΝΔ που αναμένεται να συγκεντρώσει 97 έδρες.
Τρίτο κόμμα στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος εμφανίζεται το ΚΚΕ με ποσοστό 8,5% και 23 βουλευτές. Ακολουθεί ο ΛΑΟΣ με 6% που φαίνεται να εκλέγει 16 βουλευτές, ενώ πέμπτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 4% και 11 βουλευτές.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2% δεν καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Στην παράσταση νίκης, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 77% έναντι 8% της ΝΔ, ενώ ένα 13% απέφυγε να απαντήσει.
Στη συσπείρωση των ψηφοφόρων το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 86% που αποτελεί ενα από τα υψηλότερα ποσοστά που έχει καταγράψει σε αυτή την κατηγορία, ενώ ακολουθεί η ΝΔ με 65%, το ΚΚΕ με 77% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 4%.
Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για ανεργία
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11378&subid=20110&pubid=6154815
Δεν αρκεί να ψηφίσεις άλλο κόμμα πρέπει να ψηφίσεις και άλλη πολιτική, ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ
17/9/2009
Δεν αρκεί να ψηφίσεις άλλο κόμμα πρέπει να ψηφίσεις και άλλη πολιτική, ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας προς τους πολίτες, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική απασχόλησης που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη γενίκευση της εργασιακής ανασφάλειας και τη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Η τρέχουσα κρίση, είπε, δεν αποτελεί παρά φυσική και αναγκαία συνέπεια της χρεωκοπίας αυτής της πολιτικής, ενώ συγχρόνως λειτουργεί ως άλλοθι για την αύξηση του αριθμού των ανέργων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με την κρυφή ανεργία ο συνολικός αριθμός των ανέργων προσεγγίζει το 15%, δηλαδή γύρω στις 750.000 σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι δεν προτείνουν τίποτα συγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ούτε για νέες θέσεις εργασίας.

Η δική μας κεντρική προγραμματική θέση, τόνισε, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση χωρίς ανάκαμψη της απασχόλησης, χωρίς τον τερματισμό της εργασιακής επισφάλειας και τη διασφάλιση της πλήρους σταθερής και ποιοτικής εργασίας για όλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, να ενισχυθούν τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων, να υπάρξει προστασία και στήριξη των ανέργων.

Όπως επεσήμανε και ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής Αλέκος Καλύβης ο ΣΥΝ προτείνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την κατασκευή κοινωνικών υποδομών, που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, την υιοθέτηση ενός σχεδίου με στόχο τον οικολογικό μετασχηματισμό του συνόλου της οικονομίας και να υπάρξει προστασία από τις απολύσεις.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/09/2009_298102



No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...