Monday, September 14, 2009

Tsakthan Daily, 15 September 2009--- H άλλη «άλλη αριστερά»

Tsakthan Daily, 15 September 2009

H άλλη «άλλη αριστερά»


Είναι το μικρότερο κομμάτι της αριστεράς αλλά διακρίνεται από το ριζοσπαστικό πάθος και την κινηματική του δράση. Είναι αυτό το κομμάτι που έχει συκοφαντηθεί επί μακρότερον από τις κυρίαρχες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος, την παραδοσιακή αριστερά και, ορισμένες φορές πολύ πιο έντονα από δυνάμεις στο ίδιο του εσωτερικό αυτού του πολιτικού χώρου, δηλαδή της εξωκοινοβουλευτικής, άκρας ή επαναστατικής αριστεράς, που το χαρακτηριστικό της κριτήριο είναι η αντιπαράθεση στα πλαίσια του στρατηγικού διλήμματος «μεταρρύθμιση ή επανάσταση». Έχοντας ξεκινήσει τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ως εξωκοινοβουλευτικός χώρος από θέση αρχής, δηλαδή προτάσσοντας την επανάσταση απέναντι στο μεταρρυθμισμό (στην αργκό: ρεφορμισμός) έφτασε στα χρόνια μας να εκπροσωπείται σε εκλογικές αναμετρήσεις από πολλές οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα. Σε ποσοστά δεν υπερέβη ποτέ το 1%, αλλά σε περιόδους έντονης κινηματικής δραστηριότητας συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες ψήφους και μεγάλα ποσοστά στις φοιτητικές εκλογές. Στις βουλευτικές των τελευταίων 35 χρόνων οι οργανώσεις αυτές έλαβαν:
1974 : 1.539 ψήφοι, 0,03%
(Ε.Κ.Κ.Ε.)
1977 : 22.087 ψήφοι, 0,43%
(Ε.Κ.Κ.Ε., ΛΔΕ , ΕΔΕ - Τροτσκιστές, Κ.Ο. Μαχητής)
1981 : 12.941 ψήφοι, 0,23%.
(Επαναστατική Αριστερά, ΕΚΚΕ-ΜΛΚΚΕ, ΕΔΕ-Τροτσκιστές)
1985 : 16.041 ψήφοι, 0,25%
(ΕΚΚΕ, Κομμουνιστική Αριστερά, ΕΔΕ-Τροτσκιστές)
1989 Ιούνιος : 33.470 ψήφοι, 0,50%.
(ΚΚΕ εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά , Ενιαία Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, ΚΚΕμ-λ, ΕΚΚΕ, Μ-Λ ΚΚΕ, Ενιαίο Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο)
1989 Νοέμβριος : 20.549 ψήφοι, 0,31%.
(Αριστερή Πρωτοβουλία, ΚΚΕ μ-λ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΕΑΜ, Ενιαίο Εργατικό Κόμμα - Ε.Ε.Κ.)
1990 : 28.487 ψήφοι, 0,43%.
(Νέο Αριστερό Ρεύμα - Λαϊκή Αντιπολίτευση, ΚΚΕ εσ.Α.Α, ΚΚΕ (μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, ΕΚΚΕ)
1993 : 10.461 ψήφοι, 0,15%.
(Μαχόμενη Αριστερά, Μ-Λ ΚΚΕ, ΣΑΚΕ)
1996 : 14.459 ψήφοι, 0,21%.
(Μαχόμενη Αριστερά, Μ-Λ ΚΚΕ)
2000 : 21.299 ψήφοι, 0,32%.
(Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ΚΚΕ μ-λ, Αριστερά! Μ-Λ ΚΚΕ)
2004 : 35.173 ψήφοι, 0,48%.
(ΜΕ.Ρ.Α., ΚΚΕ (μ-λ), Αντικαπιταλιστική Συμμαχία, Μ-ΛΚΚΕ)
2007 : 48.114 ψήφοι, 0,67%.
(ΚΚΕ μ-λ, ΜΕ.Ρ.Α., Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά , Μ-ΛΚΚΕ).

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου κατεβαίνουν τα ίδια σχήματα που πήραν μέρος τον Ιούνιο στις ευρωεκλογές και που πήραν τότε τα εξής ποσοστά: ΑΝΤΑΡΣΥΑ 21.951 ΨΉΦΟΙ (0,43%), Μ-Λ ΚΚΕ 12.142 (0,43%), ΕΕΚ-Τροτσκιστές 6.048 (0,12%). Επίσης συμμετέχει το ΚΚΕ μ-λ που δεν κατεβαίνει στις ευρωεκλογές.

Παρά τις πολιτικές διαφωνίες μου με τις δυνάμεις αυτές, τους εύχομαι καλή επιτυχία και δίνουμε ραντεβού στους καθημερινούς αγώνες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

http://tsakiris.snn.gr

http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com


Τα νησιά της ειρήνης

Στόκας Μπάμπης & Κατσιμίχας Πάνος

Μουσική/Στίχοι: Στόκας Μπάμπης/Αρζόγλου Κλέων

Όλοι μου οι ήρωες αλλάζουν πρόσωπα κι ονόματα
Κι όλες μου οι ιδέες παραμένουν κλειστές στα κλουβιά
Μα το δικό μου φάντασμα επέστρεψε χτυπώντας το τύμπανο
μ' ένα βιβλίο που μιλά για κακούς καιρούς ξανά

Η κυρία με τα γκρίζα και την ολική έκλειψη στο βλέμμα
Ψάχνει καταφύγιο είναι έτοιμη να πληρώσει πολλά
Μα τα δάχτυλά της κρύα κι η ιστορία της βουβά μες το χιόνι
Που μουδιάζει τις αισθήσεις μα εγώ θέλω απλά μια αγκαλιά

Ψάχνω ακόμα το κλειδί που κλειδώνει τα βάσανα μακριά | 2x
Κι απ' το χάρτη ένα ένα χάνονται της ειρήνης τα νησιά | 2x


Ο φίλος μου είναι κύριος ακολουθεί το νόμο και το ντάρμα
Στα γόνατα προσεύχεται μου λέει είναι καλό για το κάρμα
Ο κόσμος στα μαγιά σαμσαρά σικέ και ψευδαίσθηση
Τις ουλές του μου δείχνει ενθύμια απ' την παλιά επανάσταση

Ψάχνω ακόμα... ] 2x



TO BHMA

Αλ. Τσίπρας
«Συνταγές λιτότητας με διαφορετικό περιτύλιγμα»
Αθήνα - Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009
Συνταγές σκληρής λιτότητας, που μεταθέτουν το κύριο βάρος της οικονομικής κρίσης στους ασθενέστερους, χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας την πολιτική που εξήγγειλαν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Κ. Καραμανλής και ο κ. Γ. Παπανδρέου. Η διαφορά ήταν, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ότι ενώ ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε «το πακέτο των κοινωνικά ανάλγητων μέτρων του χωρίς περιτύλιγμα» , ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα «με περιτύλιγμα συμπόνιας» .

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου η ΝΔ προαναγγέλλει «πάγωμα» μισθών, ενώ το ΠαΣοΚ από την άλλη προαναγγέλλει επί της ουσίας «ένα τριετές πρόγραμμα λιτότητας», τη στιγμή που «θεωρεί ως προοδευτική πρόταση την αύξηση του βασικού μισθού ενός αποφοίτου υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά 30 λεπτά την ημέρα». Επιπλέον εξήγησε ότι δεν υπάρχουν προγραμματικές προϋποθέσεις συνεργασίας με το ΠαΣοΚ.

Τοουσιαστικό ζήτημα είναι να υψωθεί μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τους οικονομικά ασθενέστερους υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν είναι εφικτό να έχουμε έξοδο από την κρίση χωρίς προστασία της απασχόλησης, χωρίς πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας, χωρίς αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας. Οι δύο στρατηγικές, τα δύο «πακέτα» πολιτικής, ΝΔ και ΠαΣοΚ, επεσήμανε ο κ. Ι. Δραγασάκης, δεν είναι ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά. «Δεν χωρίζονται με σινικά τείχη. Μπορεί στην πορεία του χρόνου το ένα “πακέτο” να μετεξελιχθεί στο άλλο. Θυμίζω, για να μην ακουστεί αυθαίρετη αυτή η εκτίμηση, ότι και στο παρελθόν, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα τις εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Οι ιδιωτικοποιήσεις όμως έγιναν κυρίως από τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ» σημείωσε.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=288358&dt=15/09/2009


Με 5,9% προηγείται το ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με νέα έρευνα
Αθήνα - Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009
Διεύρυνση της διαφοράς υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει νέα δημοσκόπηση της GPO για το Mega, μετά την παρουσία των κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τα δύο μεγάλα κόμματα αυξάνουν τη συσπείρωσή τους σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, με το ΠΑΣΟΚ να μηδενίζει σχεδόν τις «διαρροές» ψηφοφόρων του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται στο όριο εισόδου στη Βουλή.
Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34,9%, η ΝΔ 29%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3%, ο ΛΑΟΣ 5,9% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2%. Η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας ήταν 5,5%.
Η συσπείρωση της ΝΔ ανέβηκε στο 64,1% (από 60%) εξακολουθεί όμως να έχει μεγάλες απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ (9%) και προς το ΛΑΟΣ (6%).
Υψηλή, στο 81%, παραμένει η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ με μικρές απώλειες προς τη ΝΔ (2,8%) και σχεδόν μηδενικές προς το ΣΥΡΙΖΑ (0,9%).
Ενδιαφέροντα είναι επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ όσων δεν ψήφισαν στις περασμένες ευρωεκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 36% και η ΝΔ 22,4%, ενώ υψηλή παραμένει η «δεξαμενή» των αναποφάσιστων (29,8%).
Η παρουσία των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων στην 74η ΔΕΘ φαίνεται να βγάζει «νικητή» τον κ. Παπανδρέου, αφού το 54,8% κρίνει συνολικά θετικά την εμφάνισή του. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Καραμανλή ήταν 42%.
Με ποσοστά σημαντικά άνω του 50% οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν την ειλικρίνεια των θέσεων του Γ.Παπανδρέου (53,1%), τις θέσεις του για την οικονομία (57,4%), το ρεαλισμό των μέτρων που εξήγγειλε (53,7%) και το εάν αυτά ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση (56,7%).
Ο απόηχος της ΔΕΘ φαίνεται και στη μέτρηση για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» όπου το προβάδισμα 0,5% του κ. Παπανδρέου στην προηγούμενη μέτρηση της GPO αυξήθηκε στο 2% (Κ.Καραμανλής 35,5% - Γ.Παπανδρέου 37,5%).
Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζονται απολύτως ισοδύναμοι με 35,9%.
Τέλος, ως προς τη μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 19,7% είπε ότι για αυτήν την εξέλιξη ευθύνεται ο Γ.Παπανδρέου, το 31,8% πιστεύει ότι ευθύνεται ο Κ.Σημίτης (50,1% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) και το 33,8% και οι δύο.
Το 33,2% θεωρεί ότι η απουσία Σημίτη από τα ψηφοδέλτια θα ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ (41,7% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ), το 27,2% ότι θα βλάψει και το 31,2% ότι δεν θα έχει καμία επίδραση.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=288334&dt=14/09/2009

Η εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη αυξάνει τη διαφορά
Θετική απήχηση των δηλώσεων Παπανδρέου δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ το ΠαΣοΚ αγγίζει την αυτοδυναμία
Αθήνα - Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009
Ως τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες εκτοξεύεται η διαφορά του ΠαΣοΚ από τη ΝΔ μετά την εμφάνιση του κ. Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη. Πλέον το ΠαΣοΚ βρίσκεται στα όρια της αυτοδυναμίας, παρά το γεγονός ότι η επόμενη Βουλή θα είναι, όπως δείχνουν ως τώρα οι δημοσκοπήσεις, πεντακομματική. Αυτό προκύπτει από δύο πανελλαδικές δημοσκοπήσεις της Μetron Αnalysis (διαφορά 7,9%) και της GΡΟ (διαφορά 5,9%) που έγιναν για λογαριασμό του ΑΝΤ1 και του Μega αντιστοίχως και διεξήχθησαν μετά την εμφάνιση του προέδρου του ΠαΣοΚ στη ΔΕΘ.

Στη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis το ΠαΣοΚ προηγείται με 37,6% έναντι 29,7% της ΝΔ, δηλαδή διαφορά 7,9%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,4%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 2,4%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 3,5%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν 2,1%. Στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας η διαφορά ήταν στο 6,4% (το ΠαΣοΚ ελάμβανε 31,5% και η ΝΔ 25,1%). Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός» ο κ. Παπανδρέου προηγείται πλέον του κ. Κ. Καραμανλή με 38% έναντι 33%. Στην ίδια δημοσκόπηση και στην ερώτηση «ποια είναι η γενική σας εντύπωση από αυτά που ακούσατε» από την ομιλία του κ. Παπανδρέου το 56% είχε μάλλον θετική άποψη και το 35% μάλλον αρνητική.

Σημαντική διαφορά 5,9% υπέρ του ΠαΣοΚ δείχνει και η δημοσκόπηση της GΡΟ για λογαριασμό του Μega Channel. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, αν οι εκλογές διεξάγονταν την Κυριακή το ΠαΣοΚ θα ελάμβανε ποσοστό 34,9% έναντι 29% της ΝΔ. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ήταν 32% και 26,5% αντιστοίχως (διαφορά 5,5%). Οσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, το ΚΚΕ θα ελάμβανε 6,5% (έναντι 6,8% στην προηγούμενη), ο ΛΑΟΣ 5,9% (έναντι 6,2%), ο ΣΥΡΙΖΑ 3% (έναντι 3,6%) και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2% (έναντι 2,3%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 15,6%. Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου έχει διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του κ. Καραμανλή στις δύο μονάδες (37,5% έναντι 35,5%) από μισή μονάδα που ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Στο ερώτημα για το πώς κρίνουν την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η απήχηση όσων είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στα υπόλοιπα κόμματα. Το 25,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ έκρινε θετικά την εμφάνισή του (ο ένας στους τέσσερις). Σχεδόν καθολική (94,4%) ήταν η αποδοχή από τους πράσινους ψηφοφόρους, ενώ εντυπωσιακή ήταν η διείσδυση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το 62,8% τη χαρακτήρισε θετική. Θετική άποψη εξέφρασε το 37,5% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 47,5% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=288351&dt=15/09/2009

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Διμέτωπη επίθεση Τσίπρα
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1715004


Την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν στη ΔΕΘ προγράμματα σκληρής λιτότητας, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, χθες.
Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι την πολιτική του Κώστα Καραμανλή τη γνωρίσαμε επί πέντε χρόνια, ο δε Γιώργος Παπανδρέου την παρουσίασε τώρα.

Κατά τον κ. Γιάννη Δραγασάκη, οι προτάσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές και επισήμανε τον κίνδυνο η Ελλάδα «να γίνει έρμαιο των δανειστών της».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνεργασία και σημείωσε ότι, αν το ΠΑΣΟΚ είχε ως κατεύθυνση τη συνεργασία με την Αριστερά, δεν θα έκανε αυτές τις προτάσεις στη ΔΕΘ. Επίσης, διερωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν καταθέτει τώρα την πρότασή του για συνεργασία, αν την επιθυμεί, προεκλογικά και όχι μετεκλογικά.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στη θέση του κ. Παπανδρέου για το λεγόμενο γερμανικό εκλογικό μοντέλο, επαναλαμβάνοντας ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ απλά θα διαιωνίσει το δικομματισμό και θα εξαφανίσει τα μικρά κόμματα.


ΤΑ ΝΕΑ
Εκτός ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τον επικεφαλής τού Επικρατείας
ΡΕΠΟΡΤΆΖ: Ρούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ψηφοδελτίου Επικρατείας αναζητούν στην Κουμουνδούρου έχοντας ήδη συμφωνήσει ότι δεν θα είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρόσωπο προερχόμενο από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, τα ηγετικά κλιμάκια του Συνασπισμού έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει τον σκιτσογράφο Στάθη Σταυρόπουλο, ο οποίος μάλιστα μέχρι αργά χθες το μεσημέρι θεωρούνταν φαβορί, για να τεθεί επικεφαλής στο Επικρατείας. Ωστόσο, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου εξετάζουν και άλλες προτάσεις: να μπει επικεφαλής προσωπικότητα προερχόμενη από τον χώρο της show biz ή τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως επίσης και το ενδεχόμενο να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας πανεπιστημιακός πολλών καρατίων. Το ζήτημα του επικεφαλής απασχολεί έντονα τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε χθες συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα με τον Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε την άποψή του σε σχέση με τον ποιον θεωρεί ο κ. Κουβέλης καταλληλότερο να ηγηθεί του Επικρατείας. Μετά τη συνάντηση, η Κουμουνδούρου αποφάσισε να κάνει κρούση σε δύο πανεπιστημιακούς όπως ο Αντώνης Μανιτάκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, και ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, νομικός και πρόεδρος της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης. Μία θέση στο Επικρατείας θα έχει πιθανότατα και ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Γιώργος Κλάδος, ενδεχομένως ο πανεπιστημιακός Άλκης Ρήγος, ενώ στις τελευταίες τιμητικές θέσεις θα υπάρχουν τα ονόματα των Γιάννη Δραγασάκη και Γιάννη Μπανιά.

Τα ψηφοδέλτια
Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστούν σήμερα: Στην Α΄ Αθήνας κατεβαίνουν οι Αλέξης Τσίπρας (με σταυρό), Νίκος Βούτσης, Άννα Φιλίνη, Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Φώτης Προβατάς, Ελένη Πορτάλιου, Ρήγας Αξελός, Περικλής Κοροβέσης. Στη Β΄ Αθήνας οι Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ρένα Δούρου, Δημήτρης Στρατούλης, Ανδρέας Καρίτζης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Γρηγόρης Ψαριανός, Γρηγόρης Ρουμπάνης, Γιώργος Βαρεμένος, Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Σοφία Ανδριοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Σοφία Αλεξοπούλου. Στην Α΄ Πειραιά οι Θοδωρής Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Λία Φράγκου, στη Β΄ Πειραιά οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Καίτη Κυλάκου και στην Περιφέρεια Αττικής οι Θανάσης Λεβέντης, Ιωάννα Στεργίου, Γιάννης Τόλιος, Γιώργος Πάντζας, Ελένη Σωτηρίου, Χριστίνα Παπαοικονόμου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο Γ. Δραγασάκης, υπεύθυνος της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και ο Αντώνης Νταβανέλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Τα αναπάντητα ερωτήματα από τη ΔΕΘ και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Τσίπρας τόνισε: Όσο κι αν γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια από τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν το ψάρι κρέας, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Και η αλήθεια είναι ότι στη ΔΕΘ τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Παπανδρέου παρουσίασαν προγράμματα σκληρής λιτότητας που ρίχνουν το κύριο βάρος της κρίσης στους οικονομικά ασθενέστερους και ενισχύουν τις ανισότητες στη διανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου, όπως ακριβώς αξιώνουν κύκλοι της αγοράς και επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4536223&ct=1
[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] Η Αριστερά σήμερα, αύριο
Ο χώρος που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την Ιστορία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ας ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι οι όποιες σκέψεις διατυπώνονται εδώ δεν αφορούν μιαν εθνική Αριστερά• αφορούν την ευρωπαϊκή Αριστερά, αν είναι θεμιτός ένας τέτοιος όρος. Ουσιαστικά, οι σκέψεις αυτές παρακολουθούν την πορεία της Αριστεράς από πολλά χρόνια στην καθίζησή της έως το σημερινό κατάντημά της- την περίπου εξαφάνισή της.

Ας διευκρινίσω πρώτα όμως τι περιλαμβάνω σε αυτό που λέω Αριστερά• γιατί και οι όροι έχουν την ιστορικότητά τους- την ιστορία τους. Αριστερά ονομάζω, στο κομματικό- πολιτικό επίπεδο, ό,τι ονομάζουν έτσι στην Ευρώπη: από τα σοσιαλιστικά κόμματα και πέρα, μαζί με αυτά. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δυτικές όπως λέμε, η διάκριση είναι Αριστερά- Δεξιά. Ας μου επιτραπεί να το πω με δικά μου λόγια: Αριστερά είναι ό,τι δεν είναι εναντίον της κοινωνίας, ό,τι έχει στραμμένο το βλέμμα σ΄ αυτήν, στους ανθρώπους• ό,τι καταστρώνει το πολιτικό πρόγραμμά του σύμφωνα με τα αιτήματα της κοινωνίας σε κάθε ιστορική στιγμή• αυτό το τελευταίο, το «σε κάθε ιστορική στιγμή», να το προσέξουμε - έχει μεγάλο πολιτικοϊδεολογικό βάρος.

Είναι, λοιπόν, πολλά χρόνια τώρα που αυτό το οποίο ονόμασα Αριστερά έχει όλο και μικρότερη απήχηση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους- όχι μόνον με την ψήφο• μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη. Με την πτώση του Τείχους, του συμβόλου τής αναίμακτης- γιατί δεν το λέμε;- κατάρρευσης των κοινωνικοπολιτικών συστημάτων αυτού που συλλήβδην ονομάσαμε «υπαρκτός σοσιαλισμός», τα γνωστά και σε αυτόν τον τομέα παπαγαλάκια αστραπιαία μίλησαν για τον «θάνατο του Μαρξ»! Τα παπαγαλάκια είχαν πείσει ακόμη και αριστερούς ότι γι΄ αυτό πρόκειται- πόσοι μαρξιστές είχαν τότε πει ότι αυτά τα συστήματα μόνο με τη διδασκαλία του Μαρξ δεν είχαν σχέση; Ποιος είχε τολμήσει να πει ότι δεν επρόκειτο για κοινοκτημοσύνες και κοινωνικοποιήσεις, αλλά για άγριο γραφειοκρατικό κρατικό καπιταλισμό; για ό,τι δηλαδή ήταν αντίθετο με αυτά που ζητούσε ο Μαρξ;

Στο σημείο αυτό, λοιπόν, άρχισαν να ανθούν οι διάφορες, μαρξικές τάχα μου, αποδομήσεις, οι διάφοροι μεταμοντερνισμοί και τα παρόμοια. Την ώρα που η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής επανάστασης άρχιζε να δημιουργεί εντελώς διαφορετικές κοινωνικές σχέσεις, μια διαφορετική κοινωνία.

Πιστεύω ότι εκεί ακριβώς, σε εκείνην την ιστορική ανατροπή, τα απομεινάρια από ό,τι θα μπορούσε να λέγεται κομμουνιστικό, αριστερό, έχασαν τον μπούσουλα: στην παραζάλη του ό,τι από τα παλαιά συστήματα δεν πέρασε αυτομάτως στην απέναντι όχθη, δηλαδή το μικρότερο κομμάτι, στην προσπάθειά του να ανασυγκροτήσει έναν αριστερό λόγο- να μην παραδοθεί πλήρως- έχασε τα βήματα της Ιστορίας• αυτή έτρεξε πολύ πιο γρήγορα.

Έτσι άρχισε η καθίζηση• οι όποιες προσπάθειες ανανέωσης, προσαρμογής, διαμόρφωσης ενός σύγχρονου αριστερού λόγου επιχειρήθηκαν με παλαιά υλικά και αναμείχθηκαν στη δίνη των κοινοβουλευτικών προοπτικών προτού μορφοποιηθούν. Και, δυστυχώς, χωρίς να συναντηθούν με την κοινωνία- η κοινωνία δεν μπορούσε να περιμένει άλλο. Για να παρακολουθούμε τώρα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες με τη δημοκρατική- επαναστατική παράδοση που όλοι ξέρουμε να τις διαχειρίζονται- και να τις μεταχειρίζεται- οι μπερλουσκόνηδες, οι σαρκοζήδες και οι μπαρόζοι- ή μήπως και οι «βλαστοί»; Όλοι μιλούν για συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Σύμφωνοι! Πότε θα ψάξουμε πώς έγινε αυτή; Πότε θα ερευνήσουμε και θα μελετήσουμε το γιατί; Κι αν βρούμε ότι η απουσία της Αριστεράς είναι η μία τουλάχιστον από τις κύριες αιτίες;

Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι Αριστερά αν το βλέμμα της δεν ξεκινάει από την κοινωνία και δεν μένει καρφωμένο εκεί• αν δε γνωρίζει με ποια κοινωνία έχει να κάνει και δεν έχει πρόγραμμα που να προωθεί την ανάπτυξή της• αν δεν έχει συλλάβει την ταχύτητα της Ιστορίας σήμερα. Χρειάζεται νέα Αριστερά• και το νέο δεν χτίζεται ποτέ στέρεα με παλαιά υλικά.

Ίσως μερικοί σκεφτούν ότι μιλώ για τη δική μας Αριστερά και αυτά που συμβαίνουν με Συνασπισμό- ΣΥΡΙΖΑ• όχι. Μπορεί να είναι αφορμή• γιατί αυτά που γίνονται στη δική μας Αριστερά, η σύγκρουση, μακάρι να γίνονταν συχνότερα και σκληρότερα• αρκεί η βάση τους να ήταν ιδεολογική - ο ίδιος βλέπω και ολίγη τέτοια στο βάθος.
ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Αριστερά δεν μπορεί να είναι Αριστερά αν το βλέμμα της δεν ξεκινάει από την κοινωνία και δεν μένει καρφωμένο εκεί
Ο Βασίλης Κρεμμυδάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4536255&ct=1

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Προειδοποίηση από Χ. Αλμούνια για το έλλειμμα
Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει συνέχεια του ελληνικού κράτους και η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση
15/9/2009
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=12336&subid=20110&pubid=16201149
Bρυξέλλες, Γιώργος Δαράτος
Τις «αμαρτίες» της ΝΔ στην οικονομία θα κληθεί να τις πληρώσει στις Βρυξέλλες, αν κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ.
Για την Κομισιόν υπάρχει συνέχεια του ελληνικού κράτους και η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες εξόδου της χώρας από την κρίση, με την παράλληλη εμπρόθεσμη έξοδό της από τα δημοσιονομικά ελλείμματά της και τη μείωση του χρέους της, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Αυτό ήταν, σε γενικές γραμμές, το πνεύμα των δηλώσεων του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χ. Αλμούνια στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ολοι γνωρίζουν
Ο Χ. Αλμούνια, απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το τι περιμένει ο ίδιος στον οικονομικό τομέα της χώρας από τη νέα κυβέρνηση που θα βγάλουν οι κάλπες στην Ελλάδα, εξήγησε ότι όλα τα κόμματα, δηλαδή τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, έχουν πλήρη επίγνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα.
Θύμισε ο ίδιος ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει οι ελληνικές Αρχές (Στατιστική Υπηρεσία) να υποβάλουν στην Κομισιόν τα στοιχεία από τα οποία θα φαίνεται η πρόοδος από την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίσθηκαν στο ΕΚΟΦΙΝ του Ιουνίου για τη μείωση των ελλειμμάτων στο 3,7% του ΑΕΠ για το 2009. Τα συμπεράσματά της η Κομισιόν θα τα έχει ολοκληρώσει στα τέλη Οκτωβρίου μαζί με τα νέα, πρόσθετα μέτρα, που ενδεχομένως θα χρειασθεί να ληφθούν.
Το Νοέμβριο θα γίνει νέα εκτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, προκειμένου πριν από τα τέλη του έτους να αποφασίσουμε (σ.σ. το ΕΚΟΦΙΝ μετά από σχετική εισήγηση της Κομισιόν), αν αυτά τα μέτρα θα είναι μέχρι τότε αποτελεσματικά για την έξοδο από την κοινοτική επιτήρηση ή όχι, ή αν χρειάζεται η υιοθέτηση και νέων μέτρων που θα προτείνουμε τότε.
Πρόθεση
Οι χθεσινές εξηγήσεις του κ. Αλμούνια δείχνουν έπισης ότι ούτε αυτός ούτε η Επιτροπή έχουν την παραμικρή πρόθεση να αναμειχθούν στην ελληνική προεκλογική μάχη ΄-κάτι που το τόνισε εξάλλου και για τη περίπτωση της Γερμανίας- αλλά και δεν υπάρχει σήμερα περιθώριο να εγκρίνει σύντομα η Κομισιόν το ελληνικό αίτημα για παράταση του χρόνου εξόδου από την κρίση (ελλείμματα, χρέος) κατά ένα ή δύο χρόνια.
Ο τρόπος που μίλησε ο κ. Αλμούνια δείχνει περισσότερο ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα έχει ικανοποιήσει μέχρι τα τέλη του έτους τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ για την έξοδό της από τα υπερβολικά ελλείμματα, καθώς και ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει πως διαγράφεται η δυσάρεστη προοπτική, αν η εξέλιξη δεν είναι καλή, μιας εντατικοποίησης της κοινοτικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, όπως ακριβώς προβλέπουν και οι Συνθήκες (Σύμφωνο Σταθερότητας).
Με άλλα λόγια, μια «στενή» εποπτεία από τις Βρυξέλλες που θα υποχρεώνει την Αθήνα στη σύνταξη και υποβολή σχετικών εκθέσεων προόδου ανά τρίμηνο κάνοντάς την πολύ πιο ευάλωτη πολιτικά στις πιέσεις της Κομισιόν και του ΕΚΟΦΙΝ για τη λήψη σκληρών διαρθρωτικών μέτρων για την έξοδο από τη διαδικασία των υπερβολικών ελλειμμάτων.
Ανάκαμψη
Ως προς τη γενικότερη εξέλιξη της κρίσης η Κομισιόν, δια στόματος κ. Αλμούνια, υπολογίζει σε μια οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης από το τρίτο τρίμηνο φέτος (2009) μολονότι συνεχίζει να διατηρεί την πρόγνωσή της για μια γενική υποχώρηση του ΑΕΠ της το 2009 της τάξης του -4%.
Επιμένει όμως στη διατύπωσή της, σύμφωνα με την οποία «διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η αβεβαιότητα» σχετικά με αυτή τη διαφαινόμενη ανάκαμψη και ιδιαίτερα, αν αυτή εμφανισθεί «θα έχει διαρκή χαρακτήρα».
Η Επιτροπή βασίζει τη συγκρατημένη της αισιοδοξία στη διαπίστωση ότι υπάρχει βελτίωση τόσο στο τομέα του εμπορίου όσο και σ' αυτό της βιομηχανικής παραγωγής, όπως επίσης και στα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων που κάνει και τα οποία δείχνουν μια δειλή επιστροφή στη αισιοδοξία τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρηματιών.
Αδυναμία
Αλλά παραμένει η αδυναμία, παρά τα τεραστία ποσά που διέθεσαν τα κράτη-μέλη μέσω των κεντρικών τραπεζών τους (ρευστότητα), τόσο στον τομέα των δημόσιων οικονομικών όσο και σ' αυτόν της απασχόλησης. Ειδικά για την απασχόληση σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, της Γιούροστατ, συνολικά 1.443.000 άτομα έχασαν την εργασία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο του 2009, εκ των οποίων 702.000 στις χώρες της ευρωζώνης.
Αυτό ισοδυναμεί με μείωση των θέσεων απασχόλησης της τάξης του 0,5% σε σχέση προς το προηγούμενο τρίμηνο. Στην Ελλάδα τα ποσοστά απώλειας θέσεων εργασίας ήσαν το δεύτερο τρίμηνο του 2009 της τάξης του +0,3% σε σχέση προς το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους και -1,0% σε σχέση προς το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (2008).
«Στενή» εποπτεία
Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να μειώσει στο -3.7% του ΑΕΠ τα ελλείμματά της μέχρι τα τέλη του έτους, τότε με εισήγηση της Κομισιόν προς το ΕΚΟΦΙΝ, εφαρμόζεται η επόμενη της ισχύουσας σήμερα παράγραφος του άρθρου 104 της Συνθήκης για την οικονομική και νομισματική Ένωση.
Αυτό σημαίνει ότι από το άρθρο 104 παρ.7 μεταφέρεται στο άρθρο 104 παρ. 9 που συνιστά και την τελευταία βαθμίδα πριν αποφασισθεί η επιβολή σε μια χώρα που δεν τηρεί τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της, χρηματικών και άλλων κυρώσεων.
Εκτός της ήδη προαναφερθείσας υποχρέωσης υποβολής κάθε τρίμηνο σχετικών εκθέσεων για την πορεία της οικονομίας της τίθεται και ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του ελλείμματός της κάτω του 3% του ΑΕΠ της.
Μια πρακτική που η Ελλάδα είχε γνωρίσει και το 2006 όταν είχε αποσπάσει παράταση ενός έτους. Τέλος,η πιθανολογούμενη χορήγηση παράτασης στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, και την υποχρέωση της Αθήνας για σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...