Sunday, September 27, 2009

SUNDAY TSAKTHAN 26 and 27 September 2009. 1ο μέρος. Η σημασία του να είσαι σοβαρός (τα Σάββατα)

Sunday Tsakthan, 26 & 27 September 2009
Α΄ Μέρος
Η σημασία του να είσαι σοβαρός (τα Σάββατα)


Στα σοβαρά και όχι αστεία δεν τη μπορώ τη δυναστεία
Την περασμένη εβδομάδα διάβαζα το καινούργιο βιβλίο του Κώστα Χρυσόγονου για την «ιδιωτική δημοκρατία» και μάλιστα το κεφάλαιο για τη δυναστική καταγωγή τόσων και τόσων πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτών, υποψήφιων βουλευτών κ.ο.κ. και στο ρεπορτάζ των Χριστίνας Παπασταθοπούλου, Μαρίας Δέδε στη Σαββατιάτικη Ελευθροτυπία διάβασα ότι: «Από τους 93 πρωθυπουργούς που θήτευσαν στην Ελλάδα από το 1828 έως το 2007, τουλάχιστον 21 συνδέονταν μεταξύ τους με στενή συγγενική σχέση, σε ευθεία ή πλάγια γραμμή, αναφέρει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος. Το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στην πολιτική σκηνή της χώρας το συναντάμε και σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ενας Παπανδρέου διεκδικεί τον πρωθυπουργικό θώκο από έναν Καραμανλή. Την ερχόμενη Κυριακή θα γνωρίζουμε εάν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα και εγγονός του Γέρου της Δημοκρατίας κατάφερε να νικήσει τον ανιψιό του ιδρυτή της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή. Δεν σταματάει όμως μόνο σε επίπεδο ηγεσίας. Δίπλα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, στα ψηφοδέλτια των δυο λεγόμενων κομμάτων εξουσίας, στέκεται ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός υποψηφίων βουλευτών νέων ή μεγαλυτέρων σε ηλικία που έχουν και αυτοί την δική τους οικογενειακή παράδοση στην πολιτική. Πρόκειται για γόνους, ανίψια, ξαδέλφια, νύφες, γαμπρούς, εγγόνια πρώην υπουργών και βουλευτών. Την πρωτοκαθεδρία, όπως δείχνουν τα στοιχεία, και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση κρατά η Ν.Δ., αφού στο σύνολο των ψηφοδελτίων της συντηρητικής παράταξης βρίσκονται σχεδόν 35 άτομα που έχουν συγγενική σχέση με πρώην βουλευτές ή υπουργούς. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 28 υποψηφίους.» Ρε κουφάλα νεκροθάφτη, από εμάς θα τα πάρεις; Δε θα γλυτώσουμε ποτέ;
Στα σοβαρά και όχι αστεία δεν τη μπορώ την υστερία
Ποιος έγραψε σε αθηναϊκό μπλογκ τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έκανε πολλά σοβαρά λάθη. Έχασε ευκαιρίες την εποχή της δημοσκοπικής του άνοιξης. Υπάρχουν ευθύνες. Αυτή εδώ την ώρα όμως, κρίνονται πιο σημαντικά θέματα. Κρίνεται η ανάγκη να σταματήσει η αέναη τροχιά της δικομματικής εναλλαγής με “λευκές επιταγές”. Κρίνεται η δυναμική που αλλάζει το δικομματικό παιχνίδι και ανοίγει δυνατότητες για άλλες λύσεις σε πιο προοδευτική κατεύθυνση
Κρίνονται οι πολιτικές που αγωνίζονται για την κοινωνική προστασία των εργαζομένων και των ανέργων, για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για την οικολογική ανάπτυξη. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια ένα πολιτικό κόμμα με αναντικατάστατη προσφορά σε αγώνες και κατακτήσεις.Χρειάζεται βέβαια να ενισχύσει το ανανεωτικό του πρόσωπο, τις μεταρρυθμιστικές του πρωτοβουλίες, την προσπάθεια για μια αξιόπιστη συνάντηση της Αριστεράς με την Οικολογία. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να σκεφτούμε όλοι πιο πολύ. Να “υποχρεώσουμε” την Αριστερά να αναμειχθεί ενεργά στις μετεκλογικές εξελίξεις. Να σκεφτούμε ότι προηγείται η κοινωνία, οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών, η δραματική κατάσταση του περιβάλλοντος στον τόπο μας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ούτε υποσχέσεις. Δεν χρειάζονται αυταπάτες. Χρειάζεται μόνο συνείδηση ευθύνης και πίστη σε αξίες για μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία. Η δύναμη άλλωστε είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι πολίτες!» Για να μη σας κρατάω σε αγωνία, είναι ο Θ. Μαργαρίτης. Θέλει, λέει, να μας υποχρεώσει να αναμιχθούμε στην ενδεχόμενη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση κυβέρνησης.» (http://mexrisesxaton.blogspot.com/2009/09/blog-post_8394.html )Το ίδιο κομμάτι αντιγράφτηκε στην καινούργια δεξιά σαββατιάτικη εφημερίδα Κόσμος-Σαββατοκύριακο που πρωτοκυκλοφόρησε σήμερα. Στη σελίδα 18 το ανυπόγραφο ρεπορτάζ « “Παίζουν” με τη φωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ» περιέχει το κομμάτι του Θ. Μαργαρίτη για να μας δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει κόντρα στους πολίτες «της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς» που μέσω των δημοσκοπήσεων του ζητούν «ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση εξουσίας, αλλά και προσπάθεια για κυβερνητική συνεργασία». Όσο για το ποιος τρέχει πόρτα-πόρτα καθώς «μια εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και ολοένα και γίνεται πιο ορατός να μείνει εκτός Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ότι μόνο ο Τσίπρας, η νεολαία του Συνασπισμού, άντε και το Αριστερό Ρεύμα. Όσο για τις άλλες συνιστώσες εκτιμάται πως δεν έχουν έρεισμα στην κοινωνία και δεν υπολογίζονται. Γι’ αυτό συμπεραίνει ότι «εάν η συμμαχία δεν καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή, κινδυνεύει ακόμη και με διάσπαση».

Στα σοβαρά κι όχι αστεία δεν τη μπορώ την ανακολουθία
Όμως 5 σελίδες πιο πριν άλλο ρεπορτάζ με τίτλο «Συσπείρωση μετά την εμφάνιση Τσίπρα» γράφει ότι «στο τέλος θα “ανοίξουν οι καμπάνιες” το βράδυ της Κυριακής 4 Οκτωβρίου». Αποφασίστε, ρε ανώνυμοι συνάδελφοι, τι θα γίνει τελικά; Μας δίνουν και συμβουλές: «Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι πώς θα συμπεριφερθούν τα διάφορα στελέχη που καλούνται στις πολιτικές εκπομπές. Κι αυτό διότι από υπερβάλλοντα ζήλο μπορούν να κάνουν τη ζημιά. Έτσι οι “συμβουλές” είναι να κριτικάρουν, αλλά να μην προκαλούν. Εξάλλου το κόμμα πλήρωσε πολύ ακριβά την αλαζονεία κατά την εποχή της δημοσκοπικής άνθησης, όταν και τα ποσοστά άγγιζαν το 17%.

Στα σοβαρά κι όχι αστεία δεν τη μπορώ την αυτοδυναμία
«Στην Κουμουνδούρου, πίσω από τα χαμόγελα αισιοδοξίας κρύβεται η ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την επιτυχή εμφάνιση του κ. Αλ. Τσίπρα, δεν έχει διασφαλίσει την είσοδό του στην επόμενη Βουλή, αφού η συσπείρωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Στελέχη, μάλιστα, του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαιναν ότι από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης που εντοπίζονται στην Aττική, που παραδοσιακά αποτελεί το προπύργιο της εκλογικής δύναμης του κόμματος.» Αυτά γράφει η Καθημερινή. Όσον αφορά την τακτική του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου οι Γιώργος Τερζής και Κωνσταντίνος Ζούλας στο άρθρο τους «Με στρατηγική χαμένης ψήφου Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ αναφέρουν: «Το επιτελείο του στην Ιπποκράτους, γνωρίζοντας ότι η συσπείρωση των οπαδών της έχει φτάσει σε υψηλότατα ποσοστά, από προχθές εκπέμπει εναγώνια μηνύματα προκειμένου να μην εφησυχάσει η βάση του κόμματος από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προεξοφλεί τη νίκη. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ο κ. Γ. Παπανδρέου κλείνει όλες τους τις τελευταίες τοποθετήσεις με τη φράση “ζητώ την αυτοδυναμία”, θέλοντας να καταδείξει ότι αυτή δεν είναι δεδομένη. Με το σκεπτικό αυτό δεν αποκλείεται την τελευταία εβδομάδα των εκλογών το ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει έμμεση επίθεση και προς τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, προβάλλοντας το γνωστό σύνθημα της “χαμένης ψήφου”, ενώ προκειμένου να αντικρούσει τις αιτιάσεις της Ν.Δ. περί “ασαφούς κυβερνητικού προγράμματος και κρυφής ατζέντας” ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει προγραμματίσει καθημερινές συνεντεύξεις σε κανάλια και ραδιόφωνα ώστε να “υπενθυμίζει” τα έργα και τις επιλογές της Ν.Δ. που κατά την άποψή του ζημίωσαν τη μέση ελληνική οικογένεια.»

Στα σοβαρά κι όχι αστεία δεν τη μπορώ την (αντι)θεολογία

Αχ Μαρία, αχ Μαρία. Είπε η Δαμανάκη σε μια συνέντευξή της στην Ημερησία απαντώντας στο ερώτημα αν «η αριστερά είναι στο ΠΑΣΟΚ, κοιτώντας τον καθρέπτη της: «Παλιότερα σας είχα απαντήσει: Πάντως η Αριστερά είναι και στο ΠΑΣΟΚ. Σήμερα απλώς σας λέω μετά λόγου γνώσεως, ναι. Η Αριστερά της πράξης (σημ. tsakthan: Ο δεύτερος θάνατος του Αντόνιο Γκράμσι) είναι εδώ. Δίνει τη μάχη να βελτιώσει αυτή τη ζωή. Την άλλη, την αφήνει στα χέρια των επίγονων και των Θεολόγων». Αυτά παθαίνει κανείς άμα από μικρός-μικρός καλογέρεψε αλλά ανακάλυψε τον κόσμο μετά τα –ήντα..

Στα σοβαρά κι όχι αστεία δεν τη μπορώ την κολακεία
Ο Ευτύχης Παλλήκαρης γράφει στην Ημερησία ότι στη ΝΔ «Ποντάρουν σε Τσίπρα-Χρυσόγελο για μη αυτοδυναμία» και για του λόγου το αληθές: «Στην αναμέτρηση με το ΠAΣOK παίζει τα τελευταία 24ωρα ένα νέο “όπλο”... που επιτάχθηκε για να μπει φραγμός στη δυναμική της αυτοδυναμίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Tο... πετυχημένο ντεμπούτο του Aλέξη Tσίπρα στη τηλεμαχία. Φαίνεται κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι ο πρόεδρος του ΣYPIZA βγήκε με κέρδη από το debate των «έξι» και κέρδισε όχι μόνο στις εντυπώσεις αλλά και πιθανότητες να παραμείνει ο ΣYPIZA στη Bουλή. Kυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι ευνοϊκή για την προσπάθεια της NΔ, αφού η αύξηση των κομμάτων στη νέα Bουλή υψώνει τον πήχυ για το πρώτο κόμμα, ώστε να πετύχει αυτοδυναμία. Aκόμα καλύτερο σενάριο θεωρούν ότι μπορεί να προκύψει από τυχόν είσοδο και των Oικολόγων στη Bουλή. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι έσπευσαν να εξάρουν τις παρουσίες αυτές στις τηλεμαχίες. “Δεν χωρά αμφιβολία ότι στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών δύο κέρδισαν τις εντυπώσεις: ο Aλέξης Tσίπρας και ο K. Kαραμανλής” δήλωσε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Πιο αποκαλυπτική η τοποθέτηση της Nτόρας Mπακογιάννη. “Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσία των Oικολόγων, ο κ. Tσίπρας πιστεύω ότι τα πήγε καλά και ο κ. Kαραμανλής ανέδειξε αυτό που είχε σαν στόχο να αναδείξει”. “H συσπείρωση του ΠAΣOK έχει πιάσει οροφή, οι διαρροές της NΔ προς το ΠAΣOK επίσης, ενώ υπάρχουν πιθανότητες η αύξηση των ποσοστών του ΣYPIZA να κοστίσει οριακά έστω, στο τέλος, στον Γ. Παπανδρέου”, είναι η εκτίμηση υπουργού.»

Στα σοβαρά κι όχι αστεία δεν τη μπορώ την αλαλία
Ο εσχάτως σφόδρα αντιπασοκικός Δημήτρης Παπαδημούλης συνεντευξιάζεται από τον Παναγιώτη Τσόυτσια της Ημερησίας και απαντά σε ένα ερώτημα για το τι θα κάνει ο χώρος μετά τις εκλογές: Την επόμενη μέρα ο τόπος δεν χρειάζεται μόνο κυβέρνηση αλλά και μια αυτόνομη αριστερή δύναμη αποτελεσματικού ελέγχου και προοδευτικών προτάσεων (…) Μια Βουλή χωρίς τη φωνή της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς θα είναι πλήγμα για τον πολιτικό πλουραλισμό, τον έλεγχο της εξουσίας και τον αγώνα για μια δικαιότερη και μια πιο δημοκρατική κοινωνία. Παρά τα όσα έγιναν στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες, ένας κόσμος ολόκληρος αγωνίζεται για τη “φανέλα” της δικής μας αριστεράς.» Στην 36η σελίδα δημοσιεύεται το κείμενο του Μαργαρίτη στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω. Στην 42η σελίδα ο Γρηγόρης Καλομοίρης γράφει για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Καλομοίρης επισημαίνει ότι «η εύκολη λύση που ακολουθείται είναι η μηχανιστική υιοθέτηση των κατευθύνσεων της ΕΕ» για την παιδεία. Εκτιμά, όμως, ότι «υπάρχει ελπίδα. Πριν από περίπου δυο χρόνια είχαμε τη μεγαλειώδη νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος, που ανέτρεψε τα σχέδια του δικομματισμού για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές σημαίνει πιο αποτελεσματική στήριξη στους νέους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης».

Στα σοβαρά κι όχι αστεία δεν τη μπορώ την απουσία
Μου λείπει η φλυαρία, τα άρθρα και οι συνεντεύξεις Συνασπισμένων και Συριζαίων (καλά, λέμε τώρα) από τον Κόσμο του Επενδυτή. Όλα κι όλα κάτι εντελώς χαζά σχολιάκια αν είχε άγχος στο ντιμπέιτ ο Τσίπρας και μια μικρή παρουσιασούλα του Γ. Βαρεμένου λόγω συναδελφικότητας. Δε νοιώθω καλά με αυτή την έλλειψη, έριξε και τόση βροχή…Πάω για ένα ημίωρο σιέστας.


Ενότητα και συσπείρωση
http://greeknews.biz/component/content/article/55-ape/37658-2009-09-26-05-47-19.html
Για ενότητα και συσπείρωση της αριστεράς προς όφελος της κοινωνίας, έκανε λόγο από τα Γιάννενα σε ομιλία του στην πλατεία Ταχυδρομείου, ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία για "πλαστά στοιχεία για την ανεργία, η οποία αυξάνεται συνεχώς", ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τα προγράμματα "stage" που "κρατούν σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες".

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για "άσφαιρους διαλόγους στο ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών, που απέφυγαν να μπουν στην ουσία των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες", ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι "αποφεύγει να δεσμευτεί για το τι θα κάνει την επόμενη των εκλογών αν εκλεγεί πρωθυπουργός, στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, την οικονομία, αλλά και τα εθνικά θέματα", λέγοντας ότι δίνει τη "στερεότυπη απάντηση, θα το δούμε μετά".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε και για συνολική κρίση ενός συγκεκριμένου μοντέλου πολιτικής που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, το οποίο είναι σε βάρος των πολιτών και προς όφελος των πολυεθνικών.

Και στην αποψινή ομιλία του παρουσίασε τους άξονες πολιτικής για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που στηρίζονται στην επιχορήγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την εγγύηση του κράτους, στο δημόσιο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να στηριχθούν, στην κατάργηση του "ΤΕΙΡΕΣΙΑ" και στη δημιουργία μιας νέας δημόσιας υπηρεσίας που να λειτουργεί με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, αλλά και στο άμεσο κλείσιμο των εισπρακτικών εταιριών, που τρομοκρατούν τους πολίτες.

Επίσης, ζήτησε να αλλάξει η νομοθεσία για τα πολυκαταστήματα και τα μεγάλα σουπερ-μάρκετ που κατακλύζουν όλη την Ελλάδα και κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα, εξαφανίζοντας τις μικρές επιχειρήσεις.

Οι προτάσεις για τις μικρές επιχειρήσεις

Τις προτάσεις του κόμματός του πάνω στους άξονες πολιτικής για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, παρουσίασε στα Γιάννενα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας πως «η μαύρη λίστα του Τειρεσία μόλις πρόσφατα, έγινε μεγαλύτερη κατά 315.000 επιχειρήσεις».

«Στον Πειραιά, κάθε μέρα, 13 επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και σε αυτό το εξάμηνο έκλεισαν 2.400 επιχειρήσεις. Στη Θεσσαλονίκη, η έλλειψη της ρευστότητας και οι ακάλυπτες επιταγές έχουν φέρει ασφυξία στους μικρομεσαίους, ενώ οι ακάλυπτες επιταγές, που πλημμύρισαν την αγορά, έχουν φτάσει στα 2 δισ ευρώ», τόνισε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως, εστίασε στις προτάσεις του κόμματός του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες -όπως τόνισε- στηρίζουν την απασχόληση με 2.340.0000 θέσεις εργασίας.

Οι προτάσεις του ΣΥΝ είναι:

-Ουσιαστική και γενναία χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με κρατική εγγύηση και χωρίς τεχνητές καθυστερήσεις, δημόσιος έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσω της εθνικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και με την ίδρυση μίας τράπεζας Ειδικού Σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

-Να αλλάξει η νομοθεσία για την εμπορική χωροταξία, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο να «ξεφυτρώνουν» παντού πολυκαταστήματα, να αντικατασταθεί η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε από μία δημόσια υπηρεσία, που θα λειτουργεί με αποκλειστικά κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια και να κλείσουν άμεσα οι εισπρακτικές εταιρείες, που τρομοκρατούν τους πολίτες.

1ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΗΜΑΘΙΑΣ

1ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΝΑΟΥΣΑ 26-27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΟΛΩΝ


Φέτος γίνεται η μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων 15 χρόνων στους μετανάστες.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι μετανάστες είναι πρόβλημα.
Αλλά πρόβλημα είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική της εξαθλίωσης και της γκετοποίησής τους, η άρνηση νομιμοποίησης των μεταναστών, που με την εργασία τους στα χωράφια, τις οικοδομές, τον τουρισμό, ενισχύουν ολόκληρους τομείς της οικονομίας.
Οι υπεύθυνοι αυτής της πολιτικής θέλουν να μας διασπάσουν τη στιγμή, που επιτίθενται και στα δικά μας δικαιώματα ασφαλιστικό, εργασιακές συνθήκες, ελευθερία έκφρασης.
Ένα στόμα κλείνουν χιλιάδες ανοίγονται. Μπορούμε να ζήσουμε και να αγωνιστούμε μαζί για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια και διακρίσεις. Για έναν κόσμο χωρίς σύνορα και ρατσισμό.
Στην κοινωνία των εκμεταλλευτών είμαστε όλοι ξένοι.
Συντονιστική Επιτροπή 1ου ΑΝΤΙ-ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΗΜΑΘΙΑΣ http://antiracism-imathia.blogspot.com/search/label/1ο%20Αντιρατσιστικό%20φεστιβάλ%20Ημαθίας

ΞΕΛΑΣΠΩΣΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Στίχοι: Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι & Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Δημητριάδη

Το μέλλον δε θα ρθεί
από μονάχο του έτσι νετο-σκετο
αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς
από τα βράγχια κομσομόλε άρπαξέ το
απ'την ουρά του πιονιέροι κι εσείς


Πόλεμος δεν είναι μόνο όπως θαρρείς εσύ
να λες ναι - ναι στα μέτωπα με βολές πολυβόλου
της φαμίλιας του σπιτικού η επίθεση
για μας μικρότερη απειλή δεν είναι διόλου

Η κομμούνα δεν είναι μια βασιλοπούλα
του παραμυθιού που λες
για να την ονειρεύεσαι τις νυχτιές
μέτρησε καλοσκέψου σημάδεψε
και τράβα βήματα τα βήματα
έστω και πάνω σε μικροζητήματα

Δεν είναι μόνον ο κομμουνισμός στη γη
στα κάθιδρα εργοστάσια εκείνα
είναι και μες στο σπίτι
στο τραπεζάκι εμπρός
στις σχέσεις στη φαμίλια
στην καθημερινή ρουτίνα


ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...