Monday, August 31, 2009

TSAKTHAN DAILY, 31 AUGUST 2009

TSAKTHAN DAILY, 31 AUGUST 2009
ΕΔΩ ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ


Πόσα χρόνια έχω να ακούσω Ντόιτσε Βέλλε! Από τον καιρό της δικτατορίας όταν το θρυλικό μουσικό σήμα του σταθμού μας καθήλωνε στην προπολεμική ραδιοφωνική συσκευή και στα βραχέα. Ακούγαμε ειδήσεις για το τι γινόταν στην ίδια μας τη χώρα, για τις αντιδικτατορικές κινήσεις εντός και εκτός Ελλάδος, για τα διεθνή θέματα, για το Βιετνάμ, τη Χιλή κ.ά. Σήμερα, η φωνή της Ντόιτσε Βέλλε ακούγεται και στο διαδίκτυο και γράφεται και στην Ελληνική γλώσσα. Για όσους/ες δεν άκουσαν καλά και νόμιζα πως τους κάνω πλάκα, ιδού το τεκμήριο: η Die Linke στη Σάαρλαντ από 2,3% πήγε στο 21,5%. (ο πίνακας της wikipedia αφορά τα προηγούμενα αποτελέσματα). Οπότε αγαπητοί/ές σύντροφοι/σες της Πλ. Κουμουνδούρου και της οδού Βαλτετσίου, ιδού η Rhodes ιδού και το Sprung.
Party Party List votes Vote percentage Total Seats Seat percentage
Christian Democratic Union (CDU) 209,690 47.5% (+2.0) 27 (+1) 52.9%
Social Democratic Party (SPD) 136,224 30.8% (-13.6) 18 (-7) 35.3%
Alliance '90/The Greens (Grüne) 24,830 5.6% (+2.4) 3 (+3) 5.9%
Free Democratic Party (FDP) 22,842 5.2% (+2.6) 3 (+3) 5.9%
National Democratic Party (NPD) 17,590 4.0% (+4.0) 0 (+0) 0.0%
Family Party 13,106 3.0% (+2.0) 0 (+0) 0.0%
Party of Democratic Socialism (PDS) 10,240 2.3% (+1.5) 0 (+0) 0.0%
The Grays 6,285 1.4% (+1.4) 0 (+0) 0.0%
All Others 821 0.2% (-2.3) 0 (+0) 0.0%
Totals 441,628 100.0% 51 100.0%
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com


Στο καφενείον η Ελλάς
Ξυλούρης Νίκος Μουσική/Στίχοι: Μαρκόπουλος Γιάννης/Μύρης Κ. Χ.

Στο καφενείον η Ελλάς ο σαλτιμπάγκος πουλά τα νούμερα φτηνά δραχμή τα
ακροβατικά
Οι αλυσίδες δωρεάν το πήδημα θανάτου δυο δραχμές το πήδημα θανάτου δυο
δραχμές
χωρίς σχοινιά

Περάστε κόσμε περάστε κόσμε περάστε κόσμε περάστε κόσμε

Ασώματος η κεφαλή περάστε κόσμε την βρήκαμε στην Αφρική καπνίζει πίνει και
πονά
Τρελαίνεται για μουσική χορεύει με τα μάτια δυο δραχμές χορεύει με τα μάτια δυο δραχμές ποιος θα τη δει
Περάστε κόσμε περάστε κόσμε περάστε κόσμε περάστε κόσμε

Στο καφενείον η Ελλάς οι θεατρίνοι μ’ ασετιλίνη και κεριά τη Γκόλφω παίζουν στα
παιδιά
Με φουστανέλες δανεικές και δάκρυ πληρωμένο δυο αυγά και δάκρυ πληρωμένο δυο αυγά και τρεις δραχμές
Περάστε κόσμε περάστε κόσμε περάστε κόσμε περάστε κόσμε


Ντόιτσε Βέλλε
Απώλειες για τους Χριστιανοδημοκράτες στις περιφερειακές εκλογές
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4611886,00.html
Αμφίσημο είναι το αποτέλεσμα των τριών περιφερειακών εκλογών και σίγουρα δεν ικανοποιεί κατά τα δύο τρίτα την καγκελάριο Μέρκελ. Αντίθετα η Αριστερά έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει.
Στη μεν Σαξονία, τα κόμματα της κεντροδεξιάς έχουν το αποτέλεσμα που ονειρεύονται και για τις επικείμενες ομοσπονδιακές: Σαφείς συσχετισμοί δυνάμεων υπέρ των Χριστιανοδημοκρατών CDU (41%) της καγκελαρίου Μέρκελ και Ελευθέρων Δημοκρατών, FDP, (10,3%) που διασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή και θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Στη Σαξονία, το απογοητευτικό για ακόμη μία φορά εκλογικό αποτέλεσμα των Σοσιαλδημοκρατών, SPD, (10,1%) δεν επιτρέπει κανένα άλλο μετεκλογικό σενάριο, μολονότι το Κόμμα της Αριστεράς(Die Linke) ξεπέρασε, -παρά τις απώλειες- και πάλι το 20%. Ας σημειωθεί ότι το ακροδεξιό Εθνικό Κόμμα (NPD) διασφάλισε την εκπροσώπησή του στη βουλή με 5,6%.

Το μπαλάκι σε Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο μεγάλος ηττημένος του Σάαρ, χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Πέτερ ΜίλερΣτις άλλες δύο αναμετρήσεις έχουμε ακριβώς το αποτέλεσμα που μόνο την Αριστερά ικανοποιεί. Ένα εφιαλτικό σενάριο για την κεντροδεξιά. Στο Σάαρ και στη Θουριγγία οι Χριστιανοδημοκράτες καταποντίστηκαν, χάνοντας από 12 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η άνοδος των Ελευθέρων Δημοκρατών δεν κάλυψε τις απώλειες του κεντροδεξιού χώρου. Έτσι τα δύο κόμματα δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση στα δύο αυτά ομόσπονδα κρατίδια. (Θουριγγία: CDU 31,5%, Die Linke 27,5%, SPD 18%, FDP 7,5%, Grüne 6%, με καταμετρημένο το 50% των ψηφοδελτίων - Σάαρ: CDU 34,5, SPD 24,5%, Die Linke 21,5%, FDP 9,2%, Grüne 5,9%, τελικό αποτέλεσμα). Βασανιστικό είναι το αποτέλεσμα και για τους Σοσιαλδημοκράτες, που τώρα θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα παν και ποιους θα αφήσουν. Θα συγκυβερνήσουν με την Αριστερά ή θα σχηματίσουν συνασπισμούς με την CDU; Μάλιστα στη Θουριγγία που οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν και πάλι τρίτο κόμμα καλούνται να ψηφίσουν πρωθυπουργό από το Κόμμα της Αριστεράς που βγήκε δεύτερο. Το ίδιο ισχύει και για τους Πράσινους (Grüne). Κάθε επιλογή έχει το κόστος της.

Χαμόγελα για την Αριστερά

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Έχει κάθε λόγο να χαμογελά ο Όσκαρ ΛαφοντένΟ μόνος που χαμογελά είναι ο πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς ‘Όσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός του κρατιδίου του Σάαρ επί 13 χρόνια με σοσιαλδημοκρατική κομματική ταυτότητα. Τώρα επανέρχεται με την Αριστερά και με ποσοστό πάνω από 20% που ήταν ο εκλογικός του στόχος.
Ο σχηματισμός των κυβερνητικών συνασπισμών στη Θουριγγία και στο Σάαρ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και ίσως να θέσει σε δοκιμασία τη συνοχή των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.
Ήταν μια κακή βραδιά για την κεντροδεξιά αλλά και τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να θεωρούνται πρόκριμα για τις ομοσπονδιακές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου. Οι τοπικοί παράγοντες ήταν ισχυροί.


Σταμάτης Ασημένιος
Υπέυθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Oριακή ήττα Αλ. Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή
31/8/2009
http://www.imerisia.gr/general.asp?catid=15459&subid=20110&pubid=15067189
Σε περίοδο μακράς εσωστρέφειας με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και να μείνει εκτός Βουλής, εισέρχεται ο ΣΥΝ και το συμμαχικό σχήμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε περίοδο μάλιστα βαθιάς οικονομικής κρίσης και μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που εγκυμονούν πρόωρες εκλογές.
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο η πρόταση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου απορρίφθηκε οριακά με ψήφους 49 κατά έναντι 48 υπέρ, ενώ μετρήθηκαν και 6 λευκά.
Το αποτέλεσμα, ασφαλώς ερμηνεύεται ως αποτυχία για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έριξε το γάντι στον Α. Αλαβάνο προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της δυαρχίας και να αποσαφηνιστούν οι σχέσεις με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ωστόσο το εύρος της ήττας, δεν επιτρέπει, όπως εκτιμάται, να θεωρηθεί ότι «τσαλακώνει» υπέρμετρα τον επικεφαλής του ΣΥΝ. Αντίθετα αποτυπώνει μια κάθετη διαίρεση στην παρούσα φάση, αφού τα μισά σχεδόν μέλη της ΚΠΕ στήριξαν την πρόταση.



ΤΑ ΝΕΑ
«Δεν θα κάτσω να κάνω την ορντινάντσα»
Ο Τσίπρας δεν προτίθεται να μείνει στην αρχηγία εάν δεν λυθεί το ζήτημα που συνδέεται ευθέως με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009
Δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον του ίδιου αλλά και της Κουμουνδούρου καλείται να πάρει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ψυχρολουσία που υπέστη από την Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού, η οποία απέρριψε την πρότασή του για διενέργεια έκτακτου συνεδρίου.

Το κομματικό όργανο όχι μόνο διέψευσε τις προσδοκίες του προέδρου του ΣΥΝ, που ήλπιζε ώς την τελευταία στιγμή ότι μπορούσε να κάμψει τις αντιρρήσεις των διαφωνούντων (με το συνέδριο), αλλά- όπως παραδέχονται και συνεργάτες του- τον τραυμάτισε πολιτικά σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή κατά την οποία ο κ. Τσίπρας επιζητούσε ισχυροποίηση του ρόλου του.

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από το κλείσιμο των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής είπε ότι δεν θα παραιτηθεί- «δεν θα πιαστώ από κάποιο σωσίβιο»- και άφησε συγχρόνως αιχμές για τον Αλέκο Αλαβάνο- «δεν θα περιφέρω την παραίτησή μου από συνεδρίαση σε συνεδρίαση». Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας δεν προτίθεται να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος εάν δεν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές και αυτό συνδέεται ευθέως με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου. «Δεν θα κάτσω να κάνω την ορντινάντσα», φέρεται να είπε χθες βράδυ σε συνομιλητές του. Επίσης, στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα έλεγαν πως ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του και επομένως η ευθύνη για την τύχη του κόμματος και την επίλυση των προβλημάτων ανήκει σε όσους απέρριψαν την πρότασή του.

Παράγοντες της Κουμουνδούρου παραδέχονται πάντως ότι από εδώ και πέρα καθίσταται πολύ δύσκολος ο ρόλος του από τη θέση του προέδρου του κόμματος, ωστόσο δίνουν τη δική τους διάσταση στο ενδεχόμενο παραίτησης του κ. Τσίπρα. «Έχει υποστεί ένα πολιτικό στραπάτσο. Πώς θα σταθεί τις επόμενες ημέρες και πώς θα επιδείξει πυγμή στο εσωτερικό του κόμματός του και τον ΣΥΡΙΖΑ όταν φαίνεται πως δεν τον υπολογίζουν. Πώς θα απευθυνθεί στην κοινωνία;» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες κορυφαία στελέχη του Συνασπισμού.

Υπολόγισε λάθος
Είναι γεγονός ότι πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας μετρώντας τις ψήφους μία προς μία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως «θα μπορούσε να πάρει την ψηφοφορία». Οι αριθμητικοί υπολογισμοί όμως τον πρόδωσαν, αφού τόσο στελέχη του λεγόμενου σκληρού πυρήνα του Αριστερού Ρεύματος όσο και η Ανανεωτική Πτέρυγα καταψήφισαν την πρότασή του. Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε απορρίψει μυστική πρόταση που του έκανε παλιό και έμπειρο στέλεχος του ΣΥΝ να κάνει μία κίνηση τακτικής, να αποσύρει την εισήγησή του για έκτακτο συνέδριο και να θέσει τα επίμαχα θέματα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης, απέρριψε φανερή πρόταση που έκανε από το βήμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητώντας να συνεχιστούν οι ενωτικές πρωτοβουλίες και συζητήσεις προς την πλευρά Αλαβάνου και Ανανεωτικής Πτέρυγας κι αν αυτές δεν αποδώσουν τότε να ξανατεθεί θέμα έκτακτου συνεδρίου.

Καταμέτρηση- θρίλερ
Η καταμέτρηση των ψήφων (η ψηφοφορία είναι φανερή) είχε χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς 49 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ του έκτακτου συνεδρίου, 48 κατά και άλλοι 6 λευκό. Βάσει του καταστατικού, οι αποφάσεις πρέπει να συγκεντρώνουν το 50%+1 επί των ψηφισάντων- δηλαδή 52 ψήφους. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε με ψυχραιμία το αποτέλεσμα, όμως αποχώρησε από την αίθουσα εμφανώς απογοητευμένος. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας απέφυγε την επικοινωνία ακόμη και με στενούς του συνεργάτες, κάτι που στελέχη του ΣΥΝ το θεωρούσαν απολύτως φυσιολογικό «έπειτα από την έκβαση της χθεσινής ψηφοφορίας».
ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ
«Όχι» της Κ.Ε. του ΣΥΝ στην πρόταση του προέδρου για έκτακτο συνέδριο. Συνεργάτες του παραδέχονται πως η απόφαση τον τραυμάτισε πολιτικά

Έχει ξαναειπωθεί «όχι» σε πρόεδρο
Δεν είναι η πρώτη φορά που όργανο του ΣΥΝ απορρίπτει επίσημες προτάσεις προέδρου.

1994
Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος απέρριψε εισήγηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

2000
Η Πολιτική Γραμματεία απέρριψε πρόταση του Ν. Κωνσταντόπουλου να οδηγηθεί ο ΣΥΝ σε έκτακτο συνέδριο μετά την αποχώρηση τότε της ομάδας Μπίστη.

2005
Το καταστατικό συνέδριο απέρριψε την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για την κατάργηση των τάσεων στο εσωτερικό του κόμματος.


Καταψήφισαν ισχυρά στελέχη του Ρεύματος

ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝ υποστήριζαν χθες πως ο Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε να έχει κερδίσει την ψηφοφορία εάν στη δευτερολογία του ήταν περισσότερο προσεκτικός και δεν άφηνε υπονοούμενα κατά κάποιων στελεχών για τις... καρέκλες τους.

Είπε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν ετίθετο θέμα εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής στο συνέδριο, η πρότασή του θα περνούσε με 80%. Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη αναφορά του προέδρου του ΣΥΝ ξεσήκωσε αρκετά από τα μέλη του οργάνου, ενώ ο Θανάσης Πετράκος (Ρεύμα) τού ζήτησε να ανακαλέσει και να πάρει πίσω την προσβολή.

Την πρόταση Τσίπρα καταψήφισαν ισχυρά στελέχη του Ρεύματος όπως οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Στάθης Λεουτσάκος, Σόφη Παπαδόγιαννη και Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ από την ίδια τάση την υποστήριξαν οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Αποστόλου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ανδρέας Καρίτζης και Τάσος Κορωνάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε απέναντί του και την πλειονότητα της Ανανεωτικής Πτέρυγας με 23 στελέχη της από τα 38 που διαθέτει στην Κεντρική Επιτροπή (ανάμεσά τους οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Σπύρος Λυκούδης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Μιχάλης Σαμπατακάκης και Στέφανος Μπαγιώργος) να ψηφίζουν κατά, επτά στελέχη της (μεταξύ άλλων οι Γιάννης Μπαλάφας, Άγγελος Μανταδάκης, Νίκος Συρμαλένιος) να ψηφίζουν υπέρ και οκτώ απουσίες ανάμεσά τους και αυτή του Φώτη Κουβέλη που διεμήνυσε ότι καταψηφίζει.


«Δέχτηκα χτυπήματα από παντού»

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ, που είχε πολλά προσωπικά στοιχεία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι από τις ευρωεκλογές και μετά, από ένα αποτέλεσμα κακό και έπειτα από μία πιο κακή διαχείριση, όλα τα προβλήματα και η ανεπάρκεια του ΣΥΝ, «όλο το πολιτικό έλλειμμα που κρύβαμε κάτω από το χαλί, έχουν βγει στην επιφάνεια και μας έχουν ακινητοποιήσει».

Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για συντηρητική αναδίπλωση που διαχέεται μέσα από δηλώσεις παραγόντων και έμπειρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάνε απαξιωτικά για τον Συνασπισμό ή θέλουν να προκαλέσουν εμμέσως τη διάσπασή του: «Όταν μιλάνε απαξιωτικά για την ηγεσία ή και για την ιστορία ή και για τις καταστατικά κατοχυρωμένες διαδικασίες του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα άσκησε κριτική στις τάσεις του ΣΥΝ, λέγοντας πως το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η Κουμουνδούρου είναι να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις υπέρβασης των προβλημάτων μέσα από συντεχνιακής λογικής ισορροπίες και ανακατανομές της φθίνουσας εσωκομματικής εξουσίας ανάμεσα στις τάσεις και τις συνιστώσες.

Επίσης άσκησε κριτική στον Αλέκο Αλαβάνο αναφέροντας πως «ποτέ δεν χτύπησα κανέναν ούτε πάνω ούτε κάτω από τη ζώνη κι ας δέχτηκα χτυπήματα από παντού», για να προσθέσει πως στη διαδρομή «δεν πρόλαβα να αποκτήσω σύνδρομο προέδρου».


«Δεν παρακολούθησα το θέμα»
Τελικώς ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Αλαβάνος είχε δώσει το στίγμα του λέγοντας πως η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για συνέδρια με ολίγη ή γλυκύ βραστό καθώς και ότι ο ΣΥΝ δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου. Οι αποστάσεις που πήρε από την πρόταση Τσίπρα φάνηκαν και χθες αφού μιλώντας στα «ΝΕΑ» αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις λέγοντας πως «δεν παρακολούθησα το θέμα».


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4533759&ct=1


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τριγμοί μετά την απόρριψη της πρότασης Τσίπρα
Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1708108


Εντείνονται οι ανησυχίες για την ενότητα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μετά την προχθεσινή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή κατά την οποία καταψηφίστηκε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, αλλά και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, που δείχνουν τον ΣΥΝ να εισέρχεται οριακά στη Βουλή (3,2%).
Ενδεικτική του κλίματος ήταν η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι επιμένει στην πρότασή του για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τώρα και όχι μετά τις εκλογές, γιατί «μετά τις εκλογές δεν θα κάνουμε συνέδριο ανάκαμψης, ίσως κάνουμε μνημόσυνο».

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Α. Καρίντζης, τόνισε την ανάγκη «αντιστροφής του δυσοίωνου πολιτικού κλίματος», ενώ ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι ο ΣΥΝ «χρειάζεται επειγόντως συσπείρωση».

Η πρόταση για έκτακτο συνέδριο καταψηφίστηκε με 49 ψήφους υπέρ, 48 κατά και 6 λευκά. Εντός 15 ημερών θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σε χθεσινή παρέμβασή τους 30 γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΝ προειδοποίησαν ότι «έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου» και ζήτησαν να γίνει αποδεκτή η πρόταση Τσίπρα.

Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι διαφωνίες του με τον Αλέκο Αλαβάνο είναι «βαθύτατα πολιτικές» και ότι δεν φοβάται τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την τελμάτωση.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παραίτησής του, είπε ότι «θα πράξει σύμφωνα με τη συνείδησή του και το συλλογικό συμφέρον».

ΕΘΝΟΣ
Εσωκομματικές ακροβασίες...
Το κόμμα βρίσκεται μπροστά σ’ ένα οριακό πολιτικό σταυροδρόμι και με ή χωρίς συνέδριο ο δρόμος δείχνει από ρήξη μέχρι διάσπαση
30/8/2009
Σε μια περίοδο που η πολυτέλεια των ατέρμονων διαβουλεύσεων υποχωρεί μπροστά στην αναγκαιότητα της δράσης, ο ΣΥΝ και το ασταθές αλλά ενδιαφέρον πολιτικά εγχείρημα της συμμαχίας με τις όμορες πολιτικά δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται κατά γενική ομολογία και πάλι στην αφετηρία ακόμα ενός επίπονου αυτοπροσδιορισμού, με απρόβλεπτη αυτήν τη φορά κατάληξη.
Oχι πως ξορκίζει κανείς τον διάλογο και τη συζήτηση και ειδικά σε αυτό το κομμάτι της Αριστεράς... Αλλά πολλοί στην κομματική βάση και τα στελέχη έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται, χωρίς να κρύβουν τη δυσφορία τους, για ποιο λόγο ο ΣΥΝ πρέπει αυτήν την εποχή να δίνει την εικόνα ενός αδιάφορου τηλεοπτικού θεάματος, στο οποίο δεν έχουν καμία θέση τα οξυμένα προβλήματα των απλών πολιτών.
Οσοι μάλιστα μπορούν να βλέπουν χωρίς αυταρέσκεια λίγο πιο πέρα από τον κομματικό φράχτη προειδοποιούν με αγωνία ότι ίσως οι επόμενες εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται με εμφύλιες διαθέσεις, επιφυλάσσουν ανεπιθύμητες εκπλήξεις που δεν αποκλείεται να τον αφήσουν εκτός Βουλής...
Η πρόταση για έκτακτο συνέδριο που ξανάριξε μόλις την περασμένη Τετάρτη στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται από την κεντρική πόρτα όλα όσα προσπαθούσαν εδώ και καιρό αρκετές πλευρές, «εθελοτυφλώντας» κατά τη γνώμη πολλών, να πετάξουν από το παράθυρο:
· την προβληματική συγκατοίκησή του με τον Αλέκο Αλαβάνο, ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ,
· την οριοθέτηση των σχέσεων ανάμεσα στον ΣΥΝ και τις άλλες αριστερές συνιστώσες που συγκροτούν αυτήν την εύθραυστη πολιτική συμμαχία,
· την αντιμετώπιση των διαλυτικών καταστάσεων που οδηγούν το κόμμα στο περιθώριο και στην πολιτική καχεξία.
Με τόση εύφλεκτη ύλη συγκεντρωμένη, το στοίχημα όπως καταλαβαίνει κανείς δεν είναι καθόλου εύκολο και όλοι οι προβλέψιμοι δρόμοι είναι ανοιχτοί.
Τι θα... πρυτανεύσει
Και ο πόλεμος που μαίνεται τους τελευταίους μήνες -ιδίως μετά την εκλογική αποτυχία στις ευρωκάλπες και την ευθεία ρήξη Αλαβάνου με Τσίπρα και Κουμουνδούρου- είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αν, όπως λένε, δεν πρυτανεύσουν το αίσθημα ευθύνης και η συλλογική έγνοια για την τύχη αυτού του τμήματος της Αριστεράς.
Η αφορμή που έβαλε σε κίνηση τις επίφοβες μυλόπετρες της έντασης ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση, με τις οποίες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας διαδοχικά σοκ, υποστήριξε συνοπτικά, αλλά χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, ότι ο ενιαίος Συνασπισμός του μακρινού ‘89 ήταν από τους αποδέκτες των «γκρίζων χρηματοδοτήσεων» των Siemens - Intracom.
Το θέμα, όπως του καταλογίζεται, δεν είναι μόνον ότι ο αιρετικός βουλευτής κάθεται στα έδρανα της Βουλής μαζί με κάμποσους από αυτούς τους οποίους θεωρεί ηθικά επιλήψιμους, αλλά ότι ζημίωσε το τελευταίο προπύργιο της Αριστεράς: την ηθική της ακεραιότητα. Σύμφωνα εξάλλου με τον Γ. Δραγασάκη, ο βουλευτής «προωθεί την άποψη για διάλυση του ΣΥΝ, χρησιμοποιώντας αθέμιτα, συκοφαντικά, απαξιωτικά και προσβλητικά μέσα», που τελικά «πλήττουν πολιτικά και ηθικά τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το βράδυ της περασμένης Πέμπτης το θέμα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλαβάνος, «θεωρήθηκε λήξαν, μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ο σύντροφος Περικλής ότι, πέρα από ατυχείς διατυπώσεις, δεν είχε την πρόθεση να θίξει την ηθική και ιστορική διαδρομή προσώπων και κομμάτων της Αριστεράς».
Η εξέλιξη αυτή, παρά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε ευρύτερα, δείχνει σε όσους ερμηνεύουν τις γραφές ότι ορισμένοι «στα ψηλά», όπως ο Αλ. Αλαβάνος, έχουν λάβει τις αποφάσεις τους «αδιαφορώντας για τις συνέπειες».
Απαξιωτική δήλωση
Είναι γεγονός ότι εδώ και καιρό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει στη θέση ότι ο ΣΥΝ πρέπει να «διαχυθεί» μέσα στην ευρύτερη συμμαχία, όπου οι υπόλοιπες συνιστώσες θεωρούν ότι αναπνέει η «ζωντανή Αριστερά», έστω κι αν χρειαστεί να περάσει αιματηρά από την αιχμηρή βελόνα της ανάγκης.
Η απαξιωτική δήλωσή του ότι ο κόσμος αδιαφορεί για τα κομματικά συνέδρια αμέσως μετά την πρόταση Τσίπρα και η κλιμάκωση που επέλεξε στη συνέχεια λέγοντας περιφρονητικά χωρίς να αφήνει αμφιβολίες για το ποιον εννοεί ότι «η Αριστερά δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου» δείχνουν έναν άνθρωπο που έχει γκρεμίσει τις γέφυρες πίσω του!..
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν στις συνθήκες αυτές μπορεί να πετύχει τον στόχο του. Διότι, όπως αναγνωρίζεται από τους πιο νουνεχείς, με τους σημερινούς συσχετισμούς, είναι προβλέψιμη μια βαριά συλλογική ήττα αυτού του κομματιού της Αριστεράς, που δεν θα μπορεί να καλυφθεί από τα επιμέρους προσωπικά ή ομαδικά οφέλη.
Η ουσία είναι ότι ο κ. Τσίπρας, ρίχνοντας το γάντι στον κ. Αλαβάνο, ζητεί από τους συνέδρους να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της διαρχίας που ταλανίζει το κόμμα, προκαλώντας τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να αναμετρηθούν στα αλώνια του κορυφαίου συλλογικού οργάνου.
Εκτός αυτού, επί τάπητος τίθεται η στάση μιας μερίδας ανανεωτικών που επιθυμούν την απαγκίστρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτηρίζουν «τυμπανιαίο πτώμα» και εξετάζουν πάντα το σενάριο της απόσχισης και της συνεργασίας με τους Οικολόγους, που θα τους εξασφάλιζε, όπως υπολογίζουν, είσοδο στη Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
Και τέλος, στο πλαίσιο αυτό καλούνται και οι «Συριζικοί», που θεωρούν πως οι «Ανανεωτές» είναι αυτοί που οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους εντός του ΣΥΝ και τους εξωθούν στην έξοδο, να αποδεχθούν, εγκαταλείποντας τις εχθροπραξίες, τα όρια των σχέσεων με την Κουμουνδούρου που αποτελεί τον βασικό κορμό του συμμαχικού σχήματος.
Χωρίς αμφιβολία, το όχημα ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε ένα οριακό πολιτικό σταυροδρόμι και με βαθιά πολιτικά και ψυχολογικά ρήγματα, σε βαθμό που η κοντινότερη διαδρομή για την ώρα να δείχνει τον δρόμο της διάσπασης.
Προς το συνέδριο
Μετατοπίσεις στο εσωτερικό του κόμματος
Το θέμα, όπως λένε με αγωνία πολλοί, είναι τι μπορεί να κάνει τώρα με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να σπρώξει τα ρέστα του στο τραπέζι, επικαλούμενος τις αποφάσεις των καταστατικών οργάνων, με βάση τις οποίες ο επικεφαλής του ΣΥΝ ηγείται εκλογικά της συμμαχίας.
Η πρόταση Τσίπρα, πάντως, την οποία εισηγήθηκε ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας, δίχασε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, φανερώνοντας ενδιαφέρουσες μετατοπίσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Υπέρ ψήφισαν οι «ρευματικοί» Ε. Αποστόλου, Αν. Κορωνάκης και Αλ. Φλαμπουράρης, ο κ. Βίτσας που είναι από τα προσωπικά στοιχήματα του κ. Τσίπρα, ο ανανεωτικός Ι. Μπαλάφας και οι Ε. Πιλάλης και Χρ. Λάσκος που εκφράζουν άλλες τάσεις. Αντίθετη άποψη εξέφρασαν οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Σ. Λεωτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη του «ρεύματος» από κοινού με τους «ανανεωτικούς» Σ. Λυκούδη, Στ. Μπαγεώργο και Μ. Σαμπατακάκη (απουσίαζαν οι «ανανεωτικοί» Φ. Κουβέλης και Θ. Μαργαρίτης και ο εκπρόσωπος Τύπου Αν. Καρίτζης).
Είναι αλήθεια ότι οι «ρευματικοί» αναγνωρίζουν τα υπαρκτά προβλήματα. Αλλά στέκονται στην ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές του κ. Τσίπρα με τους «ανανεωτές», τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της Κ.Ο. ώστε να βρεθούν οι αναγκαίες πολιτικές ισορροπίες και μετά να προχωρήσει το κόμμα σε διαρκές συνέδριο με τους ίδιους εκλεγμένους αντιπροσώπους που θα άνοιγε πανηγυρικά την εκλογική αυλαία.
Ομως στο εσωτερικό τους δεν λείπουν οι φωνές όσων βλέπουν ότι «ο Τσίπρας έγινε σάκος του μποξ» και ότι αυτή η κατάσταση πρέπει πια να ξεκαθαρίσει υπό την εγγύηση του Σώματος των Συνέδρων κι όχι πίσω από βελούδινα γραφεία. Από την άλλη, οι «ανανεωτές» υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα αφορά τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ όπου πρέπει να λυθεί ώστε να πάψει να εκτελωνίζεται στον ΣΥΝ, αλλά φαίνεται να τους ανησυχεί μια ενδεχόμενη ανατροπή των σημερινών συσχετισμών.
Η... ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ
Από την «πριγκιπική διαδοχή» και τη δημοσκοπική ευφορία στις εσωτερικές έριδες
Στο σημείο που έφτασαν τα πράγματα, τίποτε δεν θυμίζει τις ημέρες όπου ο ΣΥΝ ατένιζε τον κόσμο από τα ύψη της δημοσκοπικής ευφορίας. Η αιφνίδια εκτόξευση Τσίπρα στην κορυφή κέντρισε το ενδιαφέρον σημαντικού τμήματος των πολιτών και αντιμετωπίστηκε ως παρήγορη ένδειξη μιας εποχής στην οποία κάποιοι τουλάχιστον πολιτικοί δεν έχουν συμβόλαιο ζωής με την καρέκλα τους...
Οπως διαπιστώθηκε, μάλιστα, η δυναμική που αρχικά δημιούργησε ήταν τόσο έντονη, ώστε να θορυβήσει πολλούς στα υψηλότερα ενδιαιτήματα του πολιτικού προσωπικού της χώρας -ιδίως στα δύο μεγαλύτερα κόμματα- όπου η πρωτόγνωρη απειλή του «νεοφερμένου» προκάλεσε ισχυρές δονήσεις στις αραχνιασμένες κομματικές επετηρίδες.
Ηταν τόση η ευφορία, λένε τώρα με τη στυφή γνώση της πείρας κάποιοι, ώστε λίγοι πρόσεξαν τα πριγκιπικά χαρακτηριστικά που ενείχε εκείνη η διαδοχή και που ενδεχομένως υποβάθμιζε τις διαθέσεις και τα σχέδια που ύφαιναν οι βασικοί πρωταγωνιστές για το μέλλον.
Παραμερίζοντας για να περάσει στο προσκήνιο η νέα γενιά, ο κ. Αλαβάνος, υποστηρίζουν τώρα όσοι δηλώνουν ότι αντιλαμβάνονται πώς ακριβώς κινήθηκε, «έδωσε την ευκαιρία στον Αλέξη να πάρει τη σκυτάλη στον χώρο των κινημάτων και του πολιτικού ακτιβισμού».
Ο νεαρός πρόεδρος του ΣΥΝ, ωστόσο, σύμφωνα με την προσέγγισή τους, δεν περιορίστηκε στα όρια του ρόλου του, αλλά, παρά τα ευδιάκριτα μηνύματα που λάβαινε από τον πολιτικό του πατέρα, επεκτάθηκε σε... ανεπιθύμητες πρωτοβουλίες στην κεντρική πολιτική σκηνή που επιτάχυναν τη ρήξη.
Αντιμέτωπος με τη δυσπιστία των «παλαιών» και καταφεύγοντας σε «πολιτικές κοινοτοπίες» και «παρωχημένα στερεότυπα», όπως ο υψωμένος ενοχλητικά δείκτης -μια κίνηση που δεν αντιστοιχούσε στις εμπειρίες του- ο κ. Τσίπρας δεν άργησε να δώσει τροφή σε πρόθυμες πάντα αμφισβητήσεις.
Γιώργος Χατζηδημητρίου


HELLENIC BUSINESS
Απορρίφθηκε η πρόταση Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο, αλλά δεν παραιτήθηκε (ακόμα)
http://www.hellenicbusiness.gr/index.php/permalink/13793.html
Απορρίφτηκε η πρόταση για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΝ στις αρχές Οκτωβρίου που κατέθεσε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος, ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας.
Η πρόταση συγκέντρωσε 49 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά, ωστόσο υπήρξαν και έξι λευκά με αποτέλεσμα να μην συγκεντρώσει το 50 συν 1 των παρόντων.
Προς στιγμή δημιουργήθηκε σύγχυση όταν ο γραμματέας του κόμματος κ. Βίτσας είπε ότι το καταστατικό δεν προβλέπει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, ωστόσο σε παρέμβαση του ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν και η πρότασή του είχε οριακή πλειοψηφία, δεν τον ενδιαφέρει να προχωρήσει έτσι ο Συνασπισμός και είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, αποδεχόμενος το αποτέλεσμα.

Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε κατά της διεξαγωγής συνεδρίου. Σε 15 ημέρες θα συνεδριάσει και πάλι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Ο κ. Τσίπρας παρόλο που είχε αναφέρει ότι θα παραιτηθεί αν το αποτέλεσμα για τη διεξαγωγή συνεδρίου ήταν αρνητικό, δεν παραιτήθηκε.

Τα αποτελέσματα δηλώνουν ότι διασπάστηκαν οι δυο κεντρικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το αριστερό ρεύμα και η ανανεωτική πτέρυγα.

Την πρόταση είχε θέσει αρχικά ο κ. Τσίπρας την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και για αυτό το σκοπό συγκλήθηκε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...