Wednesday, August 12, 2009

tsakthan daily, 12 August 2009 - Και οι ξέρες έχουνε ψυχή

tsakthan daily, 12 August 2009
Και οι ξέρες έχουνε ψυχή

Είμαι περίεργος, όταν γυρίσω με το καλό από τις ολιγοήμερες διακοπές μου, αν αυτό το κόμμα που λέγεται Συνασπισμός (σκέτος, χωρίς άλλο επιθετικό προσδιορισμό) θα υφίσταται ως κόμμα ή ως μικροτσιφλικάκια. Ομολογώ ότι δεν με κάνει να πλήττω ως πολιτικό κοινωνιολόγο γιατί στον κλάδο δημιουργεί ολοένα και περισσότερα αντικείμενα έρευνας και μελέτης και -γιατί όχι- καριέρες σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Αυτό και αν είναι προσφορά στην ελληνική κοινωνία. Όμως, ως αριστερό πολίτη, η κατάσταση με εξοργίζει. Οι πολιτικο-κομματικές γραφειοκρατίες, μικρές και μεγάλες, νέες και παλιές -και προπάντων οι παλιές- με σπρώχνουν (και άλλους/ες) ξανά στην έξοδο προς το υπέροχο δάσος των ανένταχτων, που όχι μόνο δεν καίγεται αλλά είναι πηγή οξυγόνου. Όταν στα νησιά του Αιγαίου, στην Πάτρα, στην Κρήτη και αλλού εκατοντάδες αριστεροί/ές πολίτες (μεταξύ αυτών μέλη και στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ) μπλοκάρουν, συμβολικά ή πραγματικά, τα καράβια της ντροπής που στέλνουν τους πρόσφυγες πίσω στα ναρκοπέδια, στις δικτατορίες και τους πολέμου, είναι πρωτάκουστο μερικοί «αριστεροί» να μιλούν για «ξέρες» εννοώντας ότι κινδυνεύουν μην τυχόν δεν βγει ο ΣΥΝ στη βουλή και χάσουν την δική τους βουλευτική έδρα. Είναι σαν να μην έβγαινε ο Βελουχιώτης στο βουνό για παρόμοιους λόγους. Συγνώμη για το ύφος μου αλλά και οι…ξέρες έχουνε ψυχή.


Τώρα που ‘χεις παραδάκια (Σπάστα, γκρέμιστα)
Χιώτης Μανώλης & Σεβάς Χανούμ

Μουσική/Στίχοι: Χιώτης Μανώλης

1953

Τα παλιά σου τα κιτάπια
θα στα βγάλω πια στη φόρα
θα σου πω πια ήσουν πρώτα
που μας κάνεις την μαγκιόρα

Τώρα που ‘χεις παραδάκια
σε κανένα δε μιλάς
μας κουνιέσαι και λυγιέσαι
και φιγούρες μας πουλάς
μας κουνιέσαι και λυγιέσαι
και φιγούρες μας πουλάς
τώρα που ‘χεις παραδάκια
σε κανένα δε μιλάς

Κάποιον παραλή εβρήκες
και παράτησες τον Σπύρο
ξέχασες που τόσα χρόνια
σε φωνάζαμε μπατίρω

Τώρα που ‘χεις παραδάκια
σε κανένα δε μιλάς
μας κουνιέσαι και λυγιέσαι
και φιγούρες μας πουλάς
μας κουνιέσαι και λυγιέσαι
και φιγούρες μας πουλάς
τώρα που ‘χεις παραδάκια
σε κανένα δε μιλάς

Κι αν τυχόν ξαναμπατήρεις
κάηκες βρε φουκαριάρα
θα σου κάνω να το ξέρεις
την πιο ζόρικη λαχτάρα

Τώρα που ‘χεις παραδάκια
σε κανένα δε μιλάς
μας κουνιέσαι και λυγιέσαι
και φιγούρες μας πουλάς
μας κουνιέσαι και λυγιέσαι
και φιγούρες μας πουλάς
τώρα που ‘χεις παραδάκια
σε κανένα δε μιλάς


ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

ΤΟ ΒΗΜΑ
Στα πρόθυρα διάλυσης πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ
Το σοκ από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η διαμάχη των «ανανεωτικών» με την ηγεσία του ΣΥΝ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝ. ΜΠΑΡΛΑΣ | Αθήνα - Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
Δύο μήνες μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 4,7% των ψήφων, ποσοστό για πρώτη φορά μικρότερο από αυτό των προηγούμενων εθνικών εκλογών, ο χώρος μαστίζεται από βαθιά κρίση ταυτότητας την οποία, όπως εκτιμούν νηφάλιοι αναλυτές, δύσκολα θα ξεπεράσει.

Τα προβλήματα που ανεφάνησαν μετά το δυσμενές αυτό αποτέλεσμα το οποίο καταγράφηκε «ως ήττα στον δημόσιο χώρο» υπέβοσκαν τουλάχιστον από το συνέδριο του Συνασπισμού, στο οποίο Γενικός Γραμματέας του κόμματος αναδείχθηκε ο κ. Αλ. Τσίπρας. Εν συνεχεία βγήκαν στην επιφάνεια μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου και την έγκριση του προγράμματος του κόμματος από το Διαρκές Συνέδριο για να γίνουν καταιγίδα μετά τις ευρωεκλογές με τις διαφορετικές ερμηνείες για το αποτέλεσμα και τις παλινωδίες του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τέως προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνου. Τώρα όλοι περιμένουν την τοποθέτησή του- μετά τον Δεκαπενταύγουστο -, ο οποίος διαμηνύει προς όλους ότι είναι απολύτως απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα τα πει όλα έξω από τα δόντια.

Οι διαφωνίες δεν αφορούν μόνο τους κύκλους της ηγεσίας αλλά και την κομματική βάση του ΣΥΝ όπου έχουν εισχωρήσει βαθιά. Απόδειξη για τούτο αποτελεί η αντιδικία του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Δ. Χατζησωκράτη με στελέχη της οργάνωσης Χολαργού για το αν συμβούλευε ή όχι να μην ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Δυστυχώς όμως για τον πολιτικό αυτό χώρο τα προβλήματα είναι διαρθρωτικά και έχουν ρίζα στο μακρινό 2001 όταν ο Συνασπισμός επί προεδρίας Ν. Κωνσταντόπουλου αποφάσιζε τη δημιουργία του «Χώρου Διαλόγου της Αριστεράς».

Τότε πολλοί εκτίμησαν ότι το άνοιγμα προς τα αριστερά, έναν χώρο όπου ηγεμόνευε και εξακολουθεί να ηγεμονεύει το ΚΚΕ, όπου υπήρχαν ακόμη και μερικές δεκάδες ομάδες ακροαριστερού προσανατολισμού, όχι μόνο δεν θα πρόσφερε εκλογικά στον ΣΥΝ αλλά και με την πάροδο του χρόνου θα τον αποσυντόνιζε. Τα στελέχη αυτά τότε προέκριναν το άνοιγμα προς τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ καθώς και το οικολογικό κίνημα.

Αντ΄ αυτού όμως προκρίθηκε η δημιουργία του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ», το οποίο στην πορεία εξελίχθηκε σε χώρο επαναστατικής γυμναστικής και συνεύρεσης με διάφορες αριστερίστικες ομάδες. Στη συνέχεια και ως ομαλή συνέπεια των παραπάνω δημιουργήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως από την αρχή να ξεκαθαριστούν πλήρως οι σχέσεις μεταξύ των συνιστωσών αλλά και οι πολιτικές θέσεις του.

Το αλαλούμ που δημιουργήθηκε ήταν μεγάλο και έγινε ακόμη μεγαλύτερο όταν στην προεδρία του ΣΥΝ εξελέγη με τις ευλογίες Αλαβάνου ο κ. Τσίπρας.

Γύρω από τον νέο πρόεδρο δημιουργήθηκε μια ηγετική ομάδα την οποία πολλοί χαρακτήρισαν «ταλιμπάν» και η οποία προσπαθούσε με όλους τους τρόπους να επιβάλλει τις απόψεις της στην προσπάθειά της να επιτύχει την εδραίωσή της στην ηγεσία, χαράζοντας πολιτική και εκφράζοντας απόψεις πολλές φορές τελείως ξένες προς αυτές της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Παρά τις αντιθέσεις αυτές τα δημοσκοπικά ποσοστά ανέρχονταν συνεχώς, πράγμα που σε πολλούς ξύπνησε μνήμες του 1958.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν φίλα προσκείμενες προς το πρόσωπο και τις απόψεις του νέου προέδρου του ΣΥΝ.

Τ ότε όμως ανέκυψαν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, τα οποία η πλεοψηφία του ΣΥΝ και όλες οι υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, υπερεκτιμώντας την κατάσταση, χαρακτήρισαν εξέγερση της νεολαίας.

Μέσα στην «επαναστατική έξαψη» δεν λειτούργησαν τα πολιτικά αντανακλαστικά τους για να καταδικάσουν άμεσα τις καταστροφές, πράγμα που έδωσε λαβή σε διάφορα πολιτικά κόμματα να βάλλουν επί ημέρες εναντίον τους.

Οι αντιδράσεις από πολλές πλευρές μέσα στο κόμμα άρχισαν να γίνονται έντονες για μια πολιτική που χαρακτηρίστηκε ως αντισυστημική, μια γραμμή κινηματικής δράσης «εκτός ορίων», σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του κ. Αλαβάνου.

Από την περίοδο αυτή και μετά τα δημοσκοπικά ποσοστά άρχισαν να κατρακυλούν αλλά η ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε ότι είναι «κόλπα του συστήματος» και του δικομματισμού για να τους πετάξουν έξω από το πολιτικό παιχνίδι. Υποστήριζαν μάλιστα ότι θα ήταν διψήφιο το ποσοστό που θα έπαιρναν στις ευρωεκλογές παρά την προσπάθεια πολλών, ακόμη και του κ. Αλαβάνου, να τους προσγειώσει. Συνέχισαν λοιπόν να υπεραμύνονται της πολιτικής αυτής η οποία θεωρήθηκε ως μια ακόμη αριστερή στροφή και τελικά προσωποποιήθηκε στο δημοψήφισμα για την επιλογή των προσώπων που θα καταλάμβαναν τις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι ο κ. Δ. Παπαδημούλης, ένας από τους πιο επιτυχημένους ευρωβουλευτές πλην όμως στέλεχος της ανανεωτικής τάσης, ενώ κατέλαβε τη δεύτερη θέση έπειτα από συμφωνία των συνιστωσών, υποβιβάστηκε στην τρίτη, καθώς στη δεύτερη τοποθετήθηκε η κυρία Ελένη Σωτηρίου, στέλεχος της ΚΟΕ, μιας από τις πιο αντιευρωπαϊκές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολες αυτές οι διαμάχες στο εσωτερικό του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ κούρασαν τους ψηφοφόρους οι οποίοι άρχισαν να στέλνουν μηνύματα προς την ηγεσία κυρίως του ΣΥΝ, αντιδρώντας στην υιοθέτηση των αριστερίστικων θέσεων των συνιστωσών και στην εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής αριστερής πολιτικής, τα οποία όμως δεν ελήφθησαν υπ΄ όψιν.

Η ταν επόμενο λοιπόν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να σκάσει σαν βόμβα, προκαλώντας πανικό και ταραχή. Ανέσυρε μάλιστα στην επιφάνεια όλα όσα η Ανανεωτική Αριστερά θα ήθελε να ξεχάσει. Τον μεσσιανισμό και την καχυποψία απέναντι σε κάθε ιδεολογική απόκλιση και διαφωνία.

Η ηγεσία του ΣΥΝ και ορισμένες από τις συνιστώσες απέδωσαν μεταξύ άλλων τα χαμηλά ποσοστά στην πολιτική μη υποστήριξης από τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας, στην αποχή και στην επίθεση του δικομματισμού, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα του κόμματος ήταν πολύ καλό αλλά η κοινωνία δεν το κατάλαβε!

Το κλίμα επιδεινώθηκε από τις παλινωδίες Αλαβάνου για το αν παραιτείται ή όχι από βουλευτής καθώς και από τους ενδοιασμούς για το αν ήταν σωστή ή όχι η επιλογή Τσίπρα.

Σήμερα τα πράγματα για τον ΣΥΝ αλλά κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο δύσκολα. Από τη μία ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνος διαμηνύει ότι είναι απογοητευμένος και περιμένει να έρθει ο Σεπτέμβριος για να μιλήσει για όλους και για όλα.

Από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Τσίπρας θεωρεί ότι αυτοδικαίως αυτός θα είναι επικεφαλής της συμμαχίας στις επόμενες εκλογές, πράγμα που αρνούνται πλέον ανοιχτά σχεδόν όλες οι υπόλοιπες συνιστώσες, οι οποίες θέλουν ως επικεφαλής τον κ. Αλαβάνο.

Ταυτόχρονα στην ανανεωτική πτέρυγα ο κ. Φ. Κουβέλης προσπαθεί να χαράξει με συνέπεια μια πολιτική σύγχρονης Ανανεωτικής Αριστεράς αλλά τα υπόλοιπα στελέχη της τάσης αυτής έχουν εμπλακεί σε διελκυστίνδα διαφωνιών με τις συνιστώσες και δυσκολεύονται να πείσουν.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ριζοσπαστική ή ανανεωτική Αριστερά;
Οι διαφωνίες στον ΣΥΝ για την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πολλές και ακούγονται δυνατά. Υπάρχουν όμως και στελέχη, όπως ο κ. Π. Λαφαζάνης, τα οποία προτάσσουν την ανάγκη πολιτικής αντεπίθεσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ότι μέσα από αυτή την εξωστρεφή πορεία θα αντιμετωπιστούν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Κοντά στις θέσεις αυτές και ο υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ κ. Αν. Καρίτζης, ο οποίος βλέπει την αναγκαιότητα μιας ακόμη αριστερής στροφής.

Πολλοί φοβούνται ότι όλη αυτή η διάσταση απόψεων και η έλλειψη οποιασδήποτε πραγματιστικής πολιτικής οδηγούν μαθηματικά σε διάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου τα όποια κόμματα προκύψουν από αυτήν σε ποσοστά κάτω του 3% και εκτός Βουλής.

Η πιθανή διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει ένα κενό στα αριστερά του ΠαΣοΚ, το οποίο δεν θα διεκδικηθεί από το ΚΚΕ αλλά από τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Και πολλοί εκτιμούν ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας θα προκαλέσει μετά το φθινόπωρο αντιδράσεις οι οποίες θα είναι ανεξέλεγκτες όχι μόνο κοινωνικά αλλά και πολιτικά. Τότε θα φανεί η έλλειψη ενός πραγματικά ανανεωτικού ριζοσπαστικού κόμματος της Αριστεράς, χωρίς παρωπίδες και αγκυλώσεις, το οποίο με το πρόγραμμά του θα μπορούσε να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=283023&dt=12/08/2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Ωρες ευθύνης» στον ΣΥΝ βλέπει ο κ. Φ. Κουβέλης
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_12/08/2009_325445
Του Σπυρου Kαραλη
Αίσθηση προκαλεί η πρόβλεψη του κ. Φ. Κουβέλη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διέλθει στιγμές δοκιμασίας και ευθύνης μετά τις προσεχείς εκλογές, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο. «Θα δοκιμαστούν πολλές δυνάμεις και ανάμεσα σ’ αυτές θα δοκιμαστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το εάν θα υπάρξει κυβέρνηση, ποια κυβέρνηση και με ποιο περιεχόμενο διακυβέρνησης. Και εκεί θα είναι μία συγκεκριμένη στιγμή ευθύνης» τόνισε (Κανάλι 1). Ο κ. Κουβέλης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς ορισμένες συνιστώσες με αφορμή την πρόταση του εκπροσώπου της ΚΟΕ κ. Ρ. Ρινάλντι να μην ισχύσει η καταστατική αρχή που ορίζει ως αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ τον εκάστοτε πρόεδρο του ΣΥΝ αλλά και να αφαιρεθεί η λέξη «Συνασπισμός» από τον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε αντί για Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς να μετονομαστεί σε Συνεργασία ή Συσπείρωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Οι εκπρόσωποι των συνιστωσών καλά θα κάνουν να απέχουν από υποδείξεις, οι οποίες μάλιστα αφορούν και μία κορυφαία λειτουργία του ΣΥΝ που είναι το Διαρκές Συνέδριο. Το τι θα πράξει ο ΣΥΝ σαν κόμμα και το τι θα αποφασίσει είναι δική του υπόθεση», ανέφερε. Στην άμεση λήψη αποφάσεων για την αποκατάσταση της εσωκομματικής ηρεμίας, αναφέρθηκε το μέλος της ΚΠΕ και του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτης (ΕΤ3). «Μετά την περίοδο των διακοπών πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξουν σαφείς επιλογές. Δεν μπορεί το φθινόπωρο να μας βρει με τα ίδια προβλήματα που είχαμε τους προηγούμενους μήνες» είπε. Στη Σάμο περιόδευσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας όπου είχε συναντήσεις με απασχολούμενους στον τουριστικό τομέα. Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε και το Κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων απ’ όπου κατηγόρησε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ότι παρασύρονται από την ακροδεξιά ρητορεία του ΛΑΟΣ. «Η κυβέρνηση καταλήγει στις πιο ακραίες πολιτικές της μηδενικής ανοχής και των “επιχειρήσεων σκούπα”. Δυστυχώς, και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μετακομίσει μεσοτοιχία με την πολυκατοικία των κ. Καραμανλή και Καρατζαφέρη», σημείωσε.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=14287152#
Επίθεση Α. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης
Ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική, εξαπέλυσε από τη Σάμο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Τσίπρας.
12/8/2009
Ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική, εξαπέλυσε από τη Σάμο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Τσίπρας. Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο νησί ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πάρτι παροχολογίας» τη στιγμή που η κρίση έχει πλήξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
«Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και μάλιστα σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της χώρας, η οικονομική κρίση δεν κάνει διακοπές. Αντίθετα, η κρίση δείχνει τα δόντια της στους επιχειρηματίες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στους δεκάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι μετά το τέλος της σεζόν», τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε και το κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών στη Σάμο το οποίο σήμερα φιλοξενεί περίπου 700 άτομα, και ενημερώθηκε από τον νομάρχη της Σάμου, από φορείς και από τους εργαζόμενους για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο.
Κατά ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του ΠΑΣΟΚ για το μεταναστευτικό πρόβλημα ενώ ανέφερε ότι: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόβλημα», είπε ο Α. Τσίπρας τονίζοντας ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια με την καταστολή και την αστυνόμευση και αυτό είναι μία τελείως ατελέσφορη και αναποτελεσματική επιλογή.
Είπε τέλος ότι στη χώρα μας «η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική γραμμή, ενώ το τελευταίο διάστημα παρασύρεται από έναν ανταγωνισμό με την ακροδεξιά του κ. Καρατζαφέρη και καταλήγει στις πιο ακραίες πολιτικές της μηδενικής ανοχής και των επιχειρήσεων σκούπας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΣΥΝ: Διαχρονικό το σκάνδαλο, συνένοχοι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=72165
ΤΟ σκάνδαλο της Siemens είναι διαχρονικό και ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. είναι συνένοχοι, υποστηρίζει ο ΣΥΝ.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Δυστυχώς για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, το σκάνδαλο της Siemens είναι διαχρονικό και αφορά και τους δύο. Τώρα το ποιος "εισέπραξε" τα πιο πολλά εκείνοι πάλι το γνωρίζουν. Τουλάχιστον ας δείξουν το πολιτικό σθένος που απαιτείται για να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που ούτως ή άλλως είναι συνένοχοι».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/08/2009_292266
Επίσκεψη Τσίπρα στο Μαίναλο
Αύριο, Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το Μαίναλο και το Δήμο Βυτίνας, προκειμένου να αναδείξει θέματα που έχουν σχέση με την προστασία και διαχείριση του φυσικού πλούτου.
Ο κ. Τσίπρας από τις 10:30 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι θα περιοδεύσει στο Μαίναλο και αμέσως μετά θα επισκεφθεί το Δασαρχείο Βυτίνας, ενώ θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στις 13:15 στο δημαρχείο Βυτίνας, όπου θα συναντήσει το δήμαρχο Γιάννη Σακελλαρίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Τσίπρας: «Η κρίση δεν κάνει διακοπές»
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1701313


«Η οικονομική κρίση δεν κάνει διακοπές. Τουναντίον φαίνεται ότι δείχνει τα δόντια της στους επιχειρηματίες, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στους δεκάδες χιλιάδες εποχιακούς εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι μετά το τέλος της σεζόν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο επιμελητήριο της Σάμου με τουριστικούς φορείς του νησιού με τους οποίους συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος το καλοκαίρι ο ελληνικός τουρισμός.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κάνει πάρτι παροχολογίας, αφού αντί να κάνει δημόσιες επενδύσεις, να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να εκπονήσει προγράμματα για την απασχόληση, στην πραγματικότητα ασχολείται μονάχα με το να δώσει 28 δισ. στους τραπεζίτες και να δώσει κίνητρα στους μεγάλους επιχειρηματίες προκειμένου να αλλάξουν τις μόνιμες θέσεις εργασίας με ελαστικές θέσεις απασχόλησης».

Επισκόπηση Τύπου
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009 08:30
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1701426


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πρώτοι και στο ξενύχτι οι Έλληνες! Γλεντοκοπούν ως το πρωί!...".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η Ελλάδα η χώρα του ...γλεντζέ! Μόλις οι δείκτες του ρολογιού "ενωθούν" στις δύο τα ξημερώματα, μπορεί τα νυχτερινά καταστήματα στις υπόλοιπες χώρες να "κατεβάζουν ρολά" και όσοι βρίσκονταν σ΄αυτά να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για τα σπίτια τους, στη χώρα μας, ωστόσο, η διασκέδαση τότε...ξεκινά!!!"

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δολοφονία όχι αυτοκτονία απεφάνθη το Μεικτό Ορκωτό Σπάρτης. Ο δικαστικός μαραθώνιος γύρω από το βίαιο θάνατο (το 2000) ενός επιχειρηματία στο Κιάτο επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ένας επιχειρηματίας νεκρός στο γραφείο του, με το άψυχο σώμα του να αιωρείται από μια αγχόνη. Ένα...αμφιλεγόμενο αποχαιρετιστήριο γράμμα. Ένας βασικός κατηγορούμενος για δολοφονία. Μια απόφαση δικαστηρίου που κάνει λόγο για αυτοκτονία και αθωώνει τον κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Χρυσικό".

Η ΑΥΓΗ: "Εγκλωβισμένα ζώα" οι μετανάστες στα κέντρα κράτησης των νησιών".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "απαράδεκτες θεωρούν οι τοπικοί φορείς τις συνθήκες λειτουργίας του κέντρου κράτησης μεταναστών στη Σάμο, το οποίο η κυβέρνηση διαφημίζει ως πρότυπο, αλλά είναι άλλη μια αποθήκη όπου στοιβάζονται εκατοντάδες άνθρωποι".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στα χέρια του Ζαγοριανού οι Κωδικοί με το νέο πακέτο από μίζες της Siemens που κατέληξαν στο ΠΑΣΟΚ".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το σκάνδαλο της Siemens βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο στην Γερμανία, όπου ο Μιχάλης Χριστοφοράκος έδωσε τους κωδικούς των λογαριασμών μέσω των οποίων κινήθηκαν οι μίζες που κατέληξαν στο ΠΑΣΟΚ".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Νέο πακέτο παροχών. "Δώρο" ως 300.000 ευρώ σε μικρομεσαίους. Ευνοούνται τουρισμός, εμπόριο, μεταποίηση".

Η εφημερίδα γράφει ότι "πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων για την ένταξη μικρών επιχειρήσεων στα προγράμματα ενίσχυσης του ΕΣΠΑ. Η σχετική προκήρυξη θα δημοσιευθεί, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, στις 24 Αυγούστου, γεγονός που επαναφέρει τα σενάρια για προεκλογικής φύσεως παροχές της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα ανέρχεται συνολικά σε 1,05 δισ. ευρώ και το ποσοστό της επιχορήγησης θα κυμανθεί από 55% έως 65%".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κρατική αποζημίωση στα θύματα εγκλημάτων. Νομοσχέδιο- τομή του υπουργείου Δικαιοσύνης".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης από το κράτος θα έχουν θύματα ληστειών, βιασμών, ξυλοδαρμών και κάθε άλλου εγκλήματος βίας, εφόσον ο δράστης δεν βρεθεί ή αν κατηγορηθεί κάποιος και μετά αθωωθεί ή αν ο κατηγορούμενος κριθεί ένοχος αλλά δεν έχει οικονομική δυνατότητα να αποζημιώσει τους παθόντες".

ΕΘΝΟΣ: "Στην πρίζα της Siemens ξανά η ΝΔ. Αμηχανία στο Μαξίμου μετά τα νέα "μηνύματα" Χριστοφοράκου".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ταραχή και αμηχανία προκαλούν στο Μαξίμου οι αποκαλύψεις και τα νέα μηνύματα του Μ. Χριστοφοράκου ότι διαθέτει στοιχεία για "πληρωμές στα ταμεία της ΝΔ από τη Siemens". Οι εξελίξεις και τα νέα δεδομένα στην υπόθεση "καίνε" και τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς σχεδιασμούς".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Όταν μαλώνουν τα "βουβάλια" την πληρώνουν τα "βατράχια".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τις δικές τους συγκρούσεις για την εξουσία δεν πρέπει να τις πληρώσει ο λαός. Μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα και πρώτα απ΄όλα στα οικονομικά μας. Χωρίς συναίνεση μεταξύ των δύο, τα όποια μέτρα για την διάσωση της οικονομίας θα είναι μια τρύπα στο νερό. Εκτός αν μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Εκτός αν θέλουν να μας στείλουν όλους στα πτωχοκομεία και τα συσσίτια".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εγώ θα κλείσω τον δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρώπη". Θεαματική στροφή από τη Γιαννάκου στα ελληνοτουρκικά".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έντονα ενοχλημένη η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ (Μαριέττα Γιαννάκου) από τη στάση της Τουρκίας έναντι των εγκληματιών πολέμου στην Κύπρο που σκότωναν εν ψυχρώ Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους. Ποιους όρους βάζει για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τι περιλαμβάνουν οι τρεις όροι".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Θερινοί εφιάλτες στη ΝΔ για Siemens".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υπό τον φόβο των αποκαλύψεων ονομάτων στελεχών της ΝΔ που χρηματίστηκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens βρίσκεται πλέον το κυβερνών κόμμα. Η δήλωση του συνηγόρου Χριστοφοράκου δείχνει ότι ο πελάτης του είναι έτοιμος για αυτές τις αποκαλύψεις".

ΕΣΤΙΑ: "Ενιαία φορολογία χωρίς διακρίσεις. Σε πλήρη εναρμόνιση προς το Σύνταγμα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η καθιέρωσις ενιαίου χαμηλού συντελεστού φορολογίας απαιτεί πολιτικό θάρρος. Το 2005, ενώ το θέμα αντιμετωπίσθηκε από την Κυβέρνηση, το θάρρος αυτό δεν επεδείχθη. Σήμερα όμως χρειάζονται ρηξικέλευθες τομές. Το Σύνταγμα δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήση η Κυβέρνησις. Αναλογική φορολογία για όλους, χωρίς διακρίσεις".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Έδωσε ονόματα δύο στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο Χριστοφοράκος. Τα ανέφερε στην απολογία του".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αναφορές σε πρώην υπουργό και εν ενεργεία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, καθώς σε υψηλόβαθμο , κατά το παρελθόν, κομματικό στέλεχος της ΝΔ , εμπεριέχει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η απολογία του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου, βάσει της οποίας ζητήθηκε από τις γερμανικές αρχές η εις βάρος του επιβολή ποινής για δωροδοκία πολιτικών προσώπων την περίοδο 2004-2007".

Ο ΛΟΓΟΣ: "SIEMENS και πρόωρες εκλογές. Φουντώνει η κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "νέα τροφή στην πολιτική αντιπαράθεση δίνει η απόφαση της Εισαγγελίας του Μονάχου να εκδώσει ένταλμα επιβολής ποινής σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου για δωροδοκία Ελλήνων Βουλευτών, αλλά όχι κομμάτων, κατά την περίοδο 2004-2007."

ΤΑ ΝΕΑ: "Η ΝΔ πέφτει στον λάκκο με τις μίζες. Πανικός για Ζίμενς στο Μαξίμου".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "στον λάκκο με τις μίζες της Ζίμενς έχει παγιδευτεί η ΝΔ μετά την καταδίκη του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Γερμανία για χρηματοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων την περίοδο 2004-2007. Η εξέλιξη έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, ενώ κορυφαίοι υπουργοί δεν αποκλείουν η υπόθεση να αποτελέσει τον καταλύτη στους εκλογικούς σχεδιασμούς του Κώστα Καραμανλή. Οι ειρωνικές αναφορές του Γερμανού συνηγόρου του Μιχ. Χριστοφοράκου και η ...προτροπή του-στο "Βήμα"- να ζητήσει η ΝΔ με γραπτό αίτημα, ενημέρωση από τον πελάτη του για τις γαλάζιες μίζες προκάλεσαν πανικό σε Μαξίμου και Ρηγίλλης , ενώ πυροδότησαν την πολιτική αντιπαράθεση".

Η ΝΙΚΗ: "Θερινό όργιο αισχροκέρδειας. "Καίει" η τιμή της βενζίνης που "πέταξε" στα 1,30 ευρώ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "οργιάζει η αισχροκέρδεια στα καύσιμα, με την κυβέρνηση να επικαλείται την αυξημένη ζήτηση λόγω της τουριστικής περιόδου, καθώς και το μεταφορικό κόστος. Το πρόβλημα είναι έντονο στα αστικά κέντρα, κυρίως όμως στην περιφέρεια, όπου η τιμή της βενζίνης έχει "σκαρφαλώσει".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κατασταλτικός μηχανισμός των ΗΠΑ θα "διδάξει" πολιτική προστασία".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τμήμα του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα για να παραδώσει μαθήματα στον τομέα της πολιτικής προστασίας! Η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε χτες ειδική συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ, για τη διοργάνωση στην Αθήνα "σχολείου εκπαίδευσης" στελεχών πολιτικής προστασίας από 9 έως 20 Νοέμβρη".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Κόλπο γκρόσο με την αμόλυβδη. Νέα άνοδος τιμών στα καύσιμα".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ιερός" πόλεμος για την Παναγία Σουμελά. Κορυφώνεται η διαμάχη όσο πλησιάζει η γιορτή της Παναγίας".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Μας έπνιξε καταιγίδα μιας ώρας! Διακοπή ρεύματος για 2 ώρες στη μισή Θεσσαλονίκη".

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...