Sunday, August 09, 2009

SUNDAY TSAKTHAN 9/8/2009 ΤΙ ΤΟ ΘΕΣ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΙ;

SUNDAY TSAKTHAN
9/8/2009

ΤΙ ΤΟ ΘΕΣ ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΙ;

Ghostbusters Α.Ρ.

Στην Αυγουστιάτικη Αθήνα κυκλοφορούν τα δύο από τα τρία «φ» που κάποτε κυκλοφορούσαν στην Πάτρα μετά τις 11 το βράδυ: φαντάροι και φαντάσματα. Το τρίτο «φ», οι φοιτητές, είναι σε διακοπές. Οι φαντάροι λόγω των κρίσεων των ανώτατων κλιμακίων του στρατού που έκανε εκτάκτως προχτές η κυβέρνηση. Τα φαντάσματα κυκλοφορούν στην Κουμουνδούρου, όχι λόγω της εκκένωσης του κτηρίου της Δεληγιώργη από τους πραιτωριανούς του Μαρκογιαννάκη, αλλά λόγω των σεναρίων που κυκλοφορούν στο άδειο λόγω αδειών άντρο των αριστεριστών του ΣΥΝ. Τώρα, ποιοι είναι οι ghostbusters, είναι θέμα ερμηνείας που θα δώσετε. Αν, δηλαδή, το Α.Ρ. το διαβάσετε με ελληνικούς χαρακτήρες θα βγάλετε τα «χ» συμπεράσματα και αν το διαβάσετε με λατινικούς χαρακτήρες τα «ψ» συμπεράσματα. Μάλιστα, αν διαβάσετε το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Τσούτσια στην «Ημερησία» του Σαββάτου θα τρέχετε αναζητώντας τον/την κύριο/α Γκούντμπαρ. «ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΦΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ» «Φάντασμα διάσπασης πάνω από ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ». Εγώ προτείνω τους εξής τίτλους: «Τρόμος πάνω από την πόλη. Μονομαχία στο Ελ Πάσο. Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος». Και επειδή συμπεραίνει ότι … «Τριχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε ακόμα μεγαλύτερη αποδυνάμωση αν στηθούν άμεσα κάλπες» θα προτείνω το τραγούδι του Μπιθικώτση για το κόμμα που γεννήθηκε για δύο. Ο τρίτος φέρνει πάντα γρουσουζιά. Μόνο που στο τραγούδι του Μπιθικώτση ο τρίτος σηκώθηκε και έφυγε οικιοθελώς.

Το παλικάρι έχει καημό…

Όσο, λοιπόν, το φάντασμα πλανιέται πάνω απ’ την Κουμουνδούρου αντί να πλανιέται πάνω απ’ την Ευρώπη με κοκκινοπράσινο σεντόνι, η ανεργία θα ανεβαίνει στην Ελλάδα. Στην Ημερησία ο Γιώργος Γάτος αναφέρει στο ρεπορτάζ του ότι ο Γιώργος Ρωμανιάς, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης προβλέπει ότι θα υπάρχουν «υψηλά ποσοστά ανεργίας ως το 2011». Για σκεφτείτε τους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας -της επίσημης πάντα με βάση την ΕΣΥΕ- όταν από τον Απρίλιο του 2008 ως τον Απρίλιο του 2009 έφτασε από 7,7% σε 9,4%. Δηλαδή, αυτή η διαφορά της τάξης του 1,7% αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 22,08%. Πάει καιρός που έβγαινες στους δρόμους;

Καλά, μόνο τα κλιματιστικά επιδοτούνται; Με τους αποκωδικοποιητές τι γίνεται;

Επέστρεψε στην ζεστή Αθήνα του Αυγούστου ο μονιμάς ΣΥΡΙΖΟλόγος του «Κόσμου του Επενδυτή» κι έτσι η καλή αυτή εφημερίδα βρίθει άρθρων, ρεπορτάζ, σχολίων για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ μιας και συνεχίζει την αρθρογραφία του για τα θέματα αυτά ο Δημ. Κωνσταντακόπουλος. Καλή αρχή για τη νέα σεζόν, συντρόφια. Για ορντέβρ στο μενού του ΚτΕ υπάρχει συνέντευξη Κουβέλη στον Βαγγέλη Παπαδημητρίου. Ποιον άλλο περιμένατε, τον Λαφαζάνη; Λέει, λοιπόν, ο Φ. Κουβέλης ότι «οι προσωποποιημένες -όπως προβάλλονται- αντιπαραθέσεις δεν αφορούν την πολιτική ουσία του ζητήματος. Επομένως εκείνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η συλλειτουργία των ούτως ή άλλως υπαρκτών κέντρων αλλά σε αποσαφηνισμένο πεδίο». Για το Διαρκές Συνέδριο σχεδόν προεξοφλεί ότι «δεν θα θελήσει να δει και να αξιολογήσει τα αίτια που προσδιόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και τη σημερινή κατάσταση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ (…) το πολύ-πολύ να λειτουργήσουν τυχόν (…) αποφάσεις ως στοιχείο που θα επιβαρύνει τις υπάρχουσες αντιθέσεις». Τέλος, ο Φ. Κουβέλης κάνει σίγουρη πρόβλεψη ότι λόγω του ζητήματος της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Ο Β. Παπαδημητρίου στο ρεπορτάζ του γράφει ότι δημιουργείται τρίτος πόλος μεταξύ Αλέκου – Αλέξη κι αυτό το συμπεραίνει από την παρέμβαση Παπαδημούλη για «παραίτηση» του Αλαβάνου. Με την επιστροφή του από τις διακοπές στις 15 Αυγούστου υποτίθεται ότι ο Αλέξης «θα επιδιώξει ριζική ανασυγκρότηση όλων των απόψεων και των τάσεων». Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι επιδιώκοντας το μετριασμό των αντιδράσεων και αντιρρήσεων θα θέσει θέμα «αδιαμφισβήτητης εξουσίας». Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ένα από τα κυρίαρχα σενάρια που διατυπώνονται (κι εδώ μπλέκεται ο Νίκος Βούτσης) είναι «ο Αλέξης να είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέκος απλός βουλευτής». Όλα αυτά ακούει η «Ανανεωτική Πτέρυγα» και αφηνιάζει και στραβομουτσουνιάζει στον Παπαδημούλη γιατί τάχα μου «σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές». Συμφωνούμε! Όντως, αν αποκωδικοποιήσουμε τη φράση όταν εκφέρεται από «ανανεωτικά χείλη» ο υπότιτλος γράφει «κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ» (οι Οικολόγοι-Πράσινοι είναι το κάλυμμα). Και του τη λένε του Παπαδημούλη ότι «έριξε τη βόμβα» περί Αλαβάνου για να μπει αυτός στο παιχνίδι διεκδίκησης της αρχηγίας του ΣΥΝ.

Γίνε πουρνάρι που αντέχει και ριζώνει…

Η περίπτωση των συνεχών ολοσέλιδων άρθρων του Δ. Κωνσταντακόπουλου στην ΚτΕ είναι ιδιάζουσα. Έχουμε τελικά ανοίξει ένα ιδιόμορφο διαδικτυακό διάλογο με τον Δημήτρη και αναμένω απάντησή του εντός των ημερών για την περασμένη SUNDAY TSAKTHAN. Στο σημερινό του άρθρο ο Δ.Κ. τονίζει ότι υπάρχει στον ΣΥΝ «άτυπη συμφωνία κατά Αλέκου Αλαβάνου» και ότι ο «“ανεξέλεγκτος” ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ» είναι «αντιμέτωπος με την ευκαιριακή συμμαχία και ανανεωτών». Στο άρθρο επικεντρώνεται στην γενική , κυρίως, συζήτηση για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας λίγο στην άκρη την «εθνικολογία». Καλά, μετρά στα «συν» του Αλαβάνο τη στάση του απέναντι στο σχέδιο ΑΝΑΝ και την τουρκική ένταξη στην Ε.Ε. αλλά τώρα δεν είναι αυτό το κύριο. Γράφει, λοιπόν, για την παρέμβαση Παπαδημούλη: «Γιατί θέλει να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ» είναι η απάντηση μερικών συνιστωσών. Οι «ανανεωτικοί» τρέφουν μόλις συγκαλυμμένη περιφρόνηση προς τους συμμάχους του ΣΥΝ και δεν «πατάνε» καν στις συσκέψεις του, «παρ’ όλο που χάρη στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ξαναβρέθηκε ο ΣΥΝ στην Βουλή, απ’ όπου εξοβελίστηκε επί “ανανεωτικής ηγεσίας” Ακόμα κι αν η πραγματική «προστιθέμενη αξία» εκάστης συνιστώσας δεν είναι σπουδαία, η εικόνα μιας πλειάδας οργανώσεων που αφήνουν πίσω τους άνευ περιεχομένου συγκρούσεις από τη δεκαετία του…1920 για να ενωθούν σε ένα νέο εγχείρημα, για να κάνουν κάτι, ήταν μια πολύ δυνατή ιδέα.» Δεν θα σας παραθέσω άλλα αποσπάσματα του κυρίως άρθρου, μόνο κομμάτι από ένα κείμενο εντός πλαισίου ως «κοινωνιολογικό» σχόλιο για την «απογοητευμένη γενιά» και την «ξεδοντιασμένη αριστερά»: « … Η νέα γενιά, απογοητευμένοι της παγκοσμιοποίησης, του lifestyle και ενός ακραίου ναρκισσισμού (επιβαρυμένου από το ιδιαίτερο ελληνικό χρώμα της επιτυχίας χωρίς προσπάθεια και συλλογικότητα) διεκδικεί τη θέση της στο στερέωμα των «μεγάλων», όχι όμως κατ’ ανάγκην και την αλλαγή του κόσμου που ξέρει και, ενδόμυχα, θεωρεί διατηρήσιμο και βελτιώσιμο. Το Δεκέμβρη δεν ξεσηκώθηκαν, αλλά γιατί ένοιωθαν προδομένοι, όπως τα παιδιά που πήραν πλουσιοπάροχα δώρα σε αντάλλαγμα της μη ενασχόλησης μαζί τους (σημ. tsakthan: θυμάστε τη σκηνή όπου ο ατίθασος Νίκος Γαλανός με χειροπέδες στα χέρια ορμά στην τηλεόραση βλέποντας τη Μαίρη Χρονοπούλου ως μάνα-τραγουδίστρια που του έστελνε χρήματα από τις εμφανίσεις της στο εξωτερικό;). Και συνεχίζει; «Για να δώσει αποτέλεσμα η ορμή, πρέπει να αποκτήσει περιεχόμενο, ο ατμός να βρει έμβολο. Η δύναμη της νέας γενιάς να ενωθεί με την πείρα της παλιάς (σημ. tsakthan: «την πείρα των παλιών κάνε μυστρί…» που τραγουδούσε η σ. Νατάσα Παπαδοπούλου σε μουσική του αείμνηστου σ. Πάνου Τζαβέλα). Τέλος, σημειώνει με νόημα: «Θα ήταν επωφελέστερο για την ίδια και όλους τους υπόλοιπους αν η “ριζοσπαστική αριστερά” σκεφτόταν, ξόδευε την όποια ενέργεια και ικμάδα της, να δει τι μπορεί να πει και να κάνει για αυτή την κοινωνία (και ίσως για τον ΣΥΝ να γίνει κόμμα και όχι συνονθύλευμα τάσεων».

Ο Μαρκογιαννάκης να πάει στο Αφγανιστάν
Να γίνει γενειοφόρος Ταλιμπάν

Πάλι πίσω στον ΚτΕ. Ο Μανώλης Σταυρακάκης που παλιότερα θα εκλαμβανόταν ως «σύντομο ανέκδοτο». «…μόνο ως ένδειξη πανικού μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι στο γραφείο της φρουράς του Υπουργείου (σημ. tsakthan: Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως) έχουν τοποθετηθεί μίνι έγχρωμες φωτογραφίες των ανώτατων αξιωματικών της ηγεσίας της Αστυνομίας αλλά και του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη προφανώς για να μη τους μπερδέψουν με κάποιον κοινό θνητό οι “Ράμπο”!». Ευκαιρίας δοθείσης με τη γρίπη των χοίρων να αλλάξουμε το σύνθημα που όλους μας…ενώνει σε… «Μπάτσοι-Μπουμπούνες-Δολοφόνοι».

Έτσι Μπράβο!

Παραθέτω άνευ άλλου σχολιασμού το σχόλιο του Εκδορέα της τελευταίας σελίδας του Κόσμου του Επενδυτή: «Ακόμη δεν πήγε και άρχισε τις ερωτήσεις. Ο λόγος για τον νέο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην γραμματέα του Κόμματος Νίκο Χουντή. Με ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής αποκαλύπτει πως σε μια μεγάλη τουριστική και πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως είναι η Νέα Αρτάκη στην Εύβοια, έχει παρουσιαστεί εξασθενές χρώμιο, με συνέπεια να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων. Ο Νίκος Χουντής ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει το πρόβλημα όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά σε ολόκληρη την Εύβοια. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωσή του, τα στοιχεία που καταθέτει είναι και τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.» Το μόνο που έχω να πω είναι Καλή Αρχή. Να παρακαλέσω κάθε 15νθήμερο να μας στέλνει ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφέροντας τη δραστηριότητα τη δική του και των συνεργατών του στην ευρωβουλή για να την προωθούμε σε μέλη, φίλους του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ενημερώνουν τους πολίτες για την πραγματική δράση του χώρου, η οποία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία κυριαρχούνται από την λεγόμενη «ανανεωτική πτέρυγα» και δίνει άλλη εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας ονειρεμένος γάμος

Ο ΣΥΡΙΖΟλόγος υπηρεσίας του «Πρώτου Θέματος» Νίκος Νικητέας έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε ο Μάκης Πολλάτος και βαδίζει στην ίδια γραμμή: Διασπάσατε τον ΣΥΝ, Διαλύσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλά, λοιπόν, για «κίνδυνο διάσπασης» γιατί έγινε «σάντουιτς ο Αλέξης μεταξύ ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ» καθώς «συζητά με στελέχη του Αριστερού Ρεύματος και των ανανεωτικών, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συμφωνίας μεταξύ τους που θα τους επιτρέπει να “διαπραγματευτούν” με ευνοϊκότερους όρους στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ». Πιο πέρα γράφει ότι αν δεν βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης «είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε ευθεία σύγκρουση, με ανοιχτά πλέον όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της διάσπασης». Ως δείγμα της διαφορετικής σημασίας που δίνει κανείς στη λέξη «συμφωνία» φέρνει εκτός από τους «ανανεωτικούς» και τις εσωτερικές διχογνωμίες στο «Αριστερό Ρεύμα» με «ακραίο παράδειγμα» την άποψη του αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι πρέπει, αν δεν υπάρξει συνέχεια στην αριστερή στροφή, να προβούν «στη διάλυση του ΣΥΝ και δημιουργία ενός νέου αριστερού-αντικαπιταλιστικού κόμματος». Αποδίδει, επίσης, σε στελέχη του Α.Ρ. και τη φράση «θα υπονομευτούν από την ίδια τη βάση της τάσης» οι συγκεκριμένες προσπάθειες συνεννόησης στο εσωτερικό του κόμματος. Σε μια επίδειξη ιστορικών γνώσεων γράφει για «αέναη μάχη μεταξύ των ανανεωτικών και του Αριστερού Ρεύματος που διαρκεί περίπου 20 χρόνια»!!! Από την εποχή του Βυζαντίου μήπως; Αλλά όλα αυτά είναι δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στην κατά μέτωπον επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα μέσω ενός συντάκτη-φάντασμα «ονόματι Στέφανος Νικολάου» (δεν υπάρχει στην «ταυτότητα» της εφημερίδας ούτε σημειώνει διεύθυνση e-mail όπως οι άλλοι συντάκτες/τριες) για τις επαγγελματικές δραστηριότητές του. Η επίθεση ξεκίνησε από το προηγούμενο φύλλο («Οι άγνωστες business του Αλέξη Τσίπρα). Ο Αλέξης έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα. Ας ελπίζουμε να μην προκύψει και κανένα περίεργο CD, όπως γνωρίζει κάποιος να σκαρώνει…

Στο Φάληρο που βάφεσαι…

Ένα άλλο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η εφημερίδα είναι η υπόθεση ΧΡΩΠΕΙ. Πρόκειται για μια υπόθεση που, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει πάρκο Ελληνικού. Μιλάμε για τα «τρία οικοδομικά τετράγωνα (στην περιοχή Σούδας Νέου Φαλήρου, στον Πειραιά) [που] καταλαμβάνουν τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ. Η άλλοτε κραταιά βιομηχανία των χρωμάτων και του παυσίπονου Algon, εκατό χρόνια μετά την ίδρυσή της εντάχθηκε στις προβληματικές και το 1989 έκλεισε. Μετά την εκκαθάριση, τα οικόπεδα περιήλθαν στην Εθνική Τράπεζα. Η βούληση ήταν να μετατραπεί η τεράστια αυτή έκταση σε χώρο πρασίνου. Το 1999 ο Όμιλος Χαραγκιώνη την αγόρασε από την τράπεζα σε σχεδόν διπλάσιο τίμημα από την τότε αντικειμενική αξία της (24 εκατ. ευρώ), με στόχο κάποια στιγμή να “αποχαρακτηριστεί” και να την αξιοποιήσει με εμπορικά κέντρα, γραφεία, σπίτια. Κάτοικοι, σύλλογοι, Εκκλησία, και επιμελητήρια αντέδρασαν. Ο νυν δήμαρχος κ. Παναγιώτης Φασούλας είχε δεσμευτεί μάλιστα προεκλογικά ώστε να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου. Το 2007 το δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά αποφάσισε να συνάψει δάνειο 18 εκατ. ευρώ από το Παρακαταθηκών για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των οικοπέδων. Πρόσφατα, ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε την αναστολή των οικοδομικών αδειών ενώ ο Όμιλος Χαραγκιώνη έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του γιατί δεν τον αφήνουν να χτίσει! Τώρα, ξαφνικά, ο δήμαρχος ανοίγει παράθυρο στην αλλαγή χρήσης της γης, κλείνοντας πλαγίως το μάτι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα οποία είχε πει προεκλογικά “όχι”». Για τις αποφάσεις που επέβαλε ο Φασούλας μιλά ο Νίκος Μπελαβίλας (επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ): «μια ήπιας μορφής διαμόρφωση μετατρέπεται σε έναν κήπο ακάλυπτων χώρων πολυκατοικιών» και προσθέτει ότι οι νέες χρήσεις συγχρονίζονται και με το όραμα του νέου ρυθμιστικού σχεδίου το οποίο σε στρατηγικές ζώνες των μητροπολιτικών κέντρων όπως είναι εκείνη του Φαλήρου μπορεί να γίνει χωροθέτηση χρήσεων εμπορικών υπηρεσιών ανεξάρτητα από την τοπική βούληση. Τα θέματα της ΧΡΩΠΕΙ τα ξέρει απέξω και ανακατωτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας που ήταν επικεφαλής του «Λιμανιού της Αγωνίας».Γράφει η συντάκτρια Μαριάννα Τζαννέ: «Ο ίδιος θυμίζει ότι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Τρίτση, η περιοχή προοριζόταν για χώρο πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, προβλέποντας μόνο υπόγεια στάθμευση. Όμως με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε 20 συνολικά οικοδομικά τετράγωνα. Όπως αναφέρει ο κ. Δρίτσας, η πολεοδομία της περιοχής επεκτείνεται στο μισό Φάληρο και η επιπλέον δόμηση που προβλέπει αντιστοιχεί σε μια νέα πόλη γύρω από το ‘Καραϊσκάκη’». Αγώνας, λοιπόν, για τη διεκδίκηση του αυτονόητου!

Το Θαύμα της Μεγαλόχαρης

Τώρα που λόγω δεκαπενταύγουστου πέφτουν οι κυκλοφορίες των εφημερίδων σκέφτηκαν οι συντάκτες της Real News ότι ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ο ΣΥΝ και ΣΥΝ δεν είναι μόνο «ανανεωτική πτέρυγα». Έτσι, λοιπόν, χάρη στο Θαύμα βρέθηκε ο Ρούντι για συνέντευξη στη RealNews. Για όσους/ες δεν ξέρουν τον Ρούντι θυμίζουμε πως ο Ρούντι Ρινάλντι είναι ιστορικό στέλεχος της μεταπολιτευτικής Προοδευτικής Πανσπουδαστικής Συνδικαλιστικής Παράταξης και του ενιαίου ΚΚΕ (μ-λ) και μετά την τριχοτόμηση του κόμματος το 1982-1983 ηγήθηκε μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Χοντζέα της πολιτικο-εκδοτικής ομάδας Α/Συνέχεια που στον 21ο αιώνα μετονομάστηκε σε Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας. Από όσα λέει στη συνέντευξη ο Ρούντι, ο Βασίλης Σκουρής βγάζει το εξής συμπέρασμα: «Υπέρ της παραμονής του Αλέκου Αλαβάνου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ευθέως ο επικεφαλής της ΚΟΕ και μέλος της Γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι, ενώ ζητεί να αντικατασταθεί η λέξη “Συνασπισμός” από τον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ». Ξεχνάει, όμως, να μας πει στα συμπεράσματα ότι ο Ρούντι ζητά την παραμονή του Αλέκου γιατί «ο Αλαβάνος αποδεικνύεται ένας πολιτικός που δεν είναι “κομμένος και ραμμένος” στα κουστούμια της κατεστημένης νεοταξικής πολιτικής, και πολλοί θα ήθελαν να τον θέσουν εκτός παιχνιδιού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και με τόσο ανοιχτά θέματα στην περιοχή μας.» Στο κυρίως ρεπορτάζ ο Σκουρής βάζει τους εξής υπότιτλους: «Πολλοί εισηγούνται στον Τσίπρα να γίνει “πατροκτόνος” γιατί διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, δύσκολα θα διατηρηθεί στο πολιτικό παιχνίδι». «Όλα τα περιθώρια για εσωκομματική συνεννόηση είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρεί πιο εύκολη την “επιλογή τετελεσμένων” προς τον Αλέκο Αλαβάνο». «“Κέρδος”: Ο Αλέξης Τσίπρας με τη μετεκλογική στάση του έχει κερδίσει, τουλάχιστον, συμπάθειες». Ο συντάκτης μιλά για «τοπίο στην ομίχλη» γιατί –εκτός των άλλων- «πρώτον ο Αλ. Αλαβάνος συνεχίζει να μην ξεκαθαρίζει τις προτάσεις του. Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι επιθυμεί να είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και στην επόμενη Βουλή. Δηλαδή, να διατηρήσει τη θέση που έχει και σήμερα, η οποία του δίνει όλα τα προνόμια των άλλων πολιτικών αρχηγών και βεβαίως και κάτι ακόμη: στην περίπτωση κατά την οποία στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, να είναι αυτός που θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις των σεναρίων συνεργασίας.» Ποιοι είναι με ποιον σ’ αυτή την παρτίδα της σύγκρουσης; Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τους λίγους υποστηρικτές στον ΣΥΝ «υποστηρίζεται από τη μεγάλη μερίδα των συνδικαλιστών» κατά τον Σκουρή, και «αντλεί τη δύναμή του –πέρα από την προσωπική του απήχηση στην κοινωνική βάση της Αριστεράς- κυρίως από τους συμμάχους του εκτός ΣΥΝ. Η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, η ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Μανόλης Γλέζος, ο Δήμος Τσακνιάς είναι μεταξύ αυτών που τον στηρίζουν. Άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς χρωστούν πολλά στον Αλ. Αλαβάνο.» Οι υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα, εκτός από την συντριπτική πλειοψηφίας της νεολαίας και των κομματικών στελεχών της γενιάς του (Καρίτζης, Κορωνάκης κ.α.) περιλαμβάνουν «ισχυρούς συμμάχους» (Δραγασάκης, Βούτσης, Χουντής, Φλαμπουράρης και εσχάτως Λαφαζάνης και Στρατούλης που τα έχουν «ψιλοπάρει στο κρανίο» με τον Αλαβάνο.) Όσον αφορά τη συνέντευξη του Αλέκου Φλαμπουράρη τα κύρια σημεία όπως τα συνοψίζει ο Σκουρής είναι τα εξής: «Λύση στο πρόβλημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι άλλη από το να είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές (...) προτείνει να έχει ο Αλέκος Αλαβάνος μια διακριτή θέση και κατά την προεκλογική περίοδο και στην επόμενη Βουλή, ενώ ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να απορρίψει κατηγορηματικά από τώρα το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ». Στα σχόλια του Παρασκηνίου (σελ. 24) περιλαμβάνεται το εξής: Σε Σκοπιανό –και ειδικότερα με το θέμα της ονομασίας τείνει να μοιάσει- εξελίσσεται, σύμφωνα με τον Δημήτρη Στρατούλη, το ηγετικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι έχει δίκιο, αφού πράγματι απαιτείται…αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γι’ αυτό και το Αριστερό Ρεύμα ετοιμάζει πακέτο…Πινέιρο προς Αλαβάνο και Τσίπρα, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα το κάνει αποδεκτό!

Χάλια-Μάλια

Η κα Μάρα Μπέκα είναι συντάκτρια της “RealNews” στο τμήμα «Κοινωνία». Το ρεπορτάζ της τιτλοφορείται «Πάρτυ γρίπης στα Μάλια». Τι θα μπορούσε να εννοεί η … ποιήτρια; Μη ψάχνετε πίσω από τις λέξεις, όπως π.χ. πάρτυ κάνουν τα χρηματιστήρια όταν ανεβαίνουν οι τιμές των μετοχών. Είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος. «Τουρίστες στα μπαρ πίνουν όλοι μαζί από το ίδιο καλαμάκι για να κολλήσουν τον ιό…». Αυτά στα Μάλια και στη Χερσόνησο μετά τα μεσάνυχτα. Υπάρχει «λογική» πίσω από μια τέτοια συμπεριφορά που, εκ πρώτης όψεως, μοιάζει «παράλογη»; «Κι αυτό γιατί φημολογείται έντονα πως τα συμπτώματα της γρίπης θα είναι πιο ήπια αν κάποιος ασθενήσει εν μέσω καλοκαιριού, παρά το χειμώνα που ο ιός θα είναι πιο ανθεκτικός και με μεγαλύτερη τοξικότητα. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, το γεγονός πως σε ρεπορτάζ που είχε μεταδοθεί από το BBC πριν από μερικές εβδομάδες διαφημιζόταν αυτή η νοοτροπία. Βρετανίδες μητέρες περνούσαν ως σωστή την επιλογή τους να συγκεντρώνονται σε φιλικά σπίτια όπου το νεότερο μέλος της οικογένειας είχε ασθενήσει από τον ιό, προκειμένου να κολλήσουν, να νοσήσουν τα δικά τους παιδιά, τώρα που η περίοδος είναι ακόμα ήπια. Την αντίληψη αυτή έχουν υιοθετήσει και οι τουρίστες που συμμετέχουν στα δημοφιλή πάρτυ της γρίπης». Συντρόφια του ιατρικού και φαρμακευτικού κλάδου, ζητάμε επειγόντως ενημέρωση γιατί πολλοί/ές θα βρεθούμε στην Κρήτη σε λίγες ημέρες και θέλουμε να ξέρουμε αν … ο Μητροπάνος θα βγάλει νέο σουξέ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...