Tuesday, May 19, 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ


Όλη την ώρα οι δημοσιογράφοι θέτουν το ερώτημα ή κάνουν την «κοινή διαπίστωση» ότι πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις; Με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα κλίμα ηττοπάθειας και απαξίωσης για τον χώρο μας. Εμείς πρέπει να απορρίπτουμε έντονα ότι είναι κοινή διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί και να διαμορφώνουμε ένα κλίμα αισιοδοξίας και ανάτασης. Προς τούτο επισημαίνουμε ότι:
Α) Η τάση που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις καθοδική. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που καταγράφουν άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο τρίμηνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνει μόνο 5 και 6 αλλά και 8 με 9, τα οποία επιμελώς ξεχνιούνται.
Β) Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. Συγκεκριμένα, ενώ για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται εκτός από τον μέσο όρο και το άνω όριο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση, για τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται μόνο ο μέσος όρος. Πότε δεν παρουσιάζεται το άνω όριο των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αρκετά υψηλό (συχνά και πάνω από 10%).
Γ) Κατά την παρουσίαση των δημοσκοπήσεων, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ συγκρίνονται με τα δημοσκοπικά ποσοστά του πέρυσι την Άνοιξη. Με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτεται και αποσιωπάται το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη του κοινοβουλίου που σταθερά καταγράφει ποσοστά πολύ πάνω από τα ποσοστά που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές. Αντίθετα, τα δημοσκοπικά ποσοστά των δυνάμεων του δικομματισμού παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση σε σχέση με τα ποσοστά τους στις τελευταίες εκλογές.
Δ) Αποσιωπούνται ποιοτικά αλλά και ποσοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους είναι περίπου το ίδιο με αυτό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (κοντά στο 20%).
Αν πιεστούμε πολύ στο ότι πέφτουμε απαντάμε ότι ακόμη και αν πέφτουμε στις δημοσκοπήσεις, στις εκλογές θα ανατρέψουμε τις προβλέψεις όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν (εκλογές 2007). Άλλωστε δεν είναι δυνατόν η χώρα αυτή να είναι καταδικασμένη στο διηνεκές στην δικομματική εναλλαγή και αργά ή γρήγορα ο δικομματισμός θα είναι παρελθόν.

Γραφείο Τύπου ΣΥΝ, Τμήμα Τεκμηρίωσης

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...