Friday, April 03, 2009

Φερνάντο Ρόζας: ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (Πορτογαλία): ιστορικό, στρατηγική, πρόγραμμα, οργανωτική δομή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ
στα γραφεία του Ινστιτούτου (Σαρρή 14, 2ος όροφος)

με τον πορτογάλο ιστορικό και βουλευτή
Φερνάντο Ρόζας

«ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (Πορτογαλία): ιστορικό, στρατηγική, πρόγραμμα, οργανωτική δομή»


Δευτέρα 6 Απριλίου 2009
ώρα 6.30 μ.μ.

(θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση από τα αγγλικά)


Διάλεξη
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Από την επανάσταση των γαρυφάλλων
μέχρι το αδιέξοδο του σοσιαλφιλελευθερισμού
Τρίτη 7 Απριλίου 2009, ώρα 7.00 μ.μ.
Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ,
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Εισηγητής
Φερνάντο Ρόζας
Καθηγητής Ιστορίας στο νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας,
βουλευτής του Αριστερού Μπλοκ Πορτογαλίας
(θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση από τα αγγλικά)


Φερνάντο Ρόζας (Fernando Rosas)
Ο Φερνάντο Χοσέ Μέντες Ρόζας γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1946. Το 1961, μαθητής στο γυμνάσιο Πέντρο Νούνες, έγινε μέλος της σχολικής οργάνωσης του Πορτογαλικού Κομουνιστικού Κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου του τμήματός του. Τον Ιανουάριο 1965, συνελήφθη για την αντιδικτατορική δράση του, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών. Μετά την αποφυλάκισή του, αφιερώθηκε στον αγώνα για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και φυλακισμένων πολιτικών.
Ο Μάης του 1968 και η Σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, τον οδήγησαν στην αποχώρηση από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Πήρε μέρος στην πρώτη δημόσια διαδήλωση που έγινε στην Πορτογαλία για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, η οποία στηρίχθηκε από οργανώσεις προσκείμενες στη Φοιτητική Δημοκρατική Αριστερά, που δημιουργήθηκε στα τέλη του 1968 και με τη δική του ενεργή συμμετοχή. Το 1969, ως πολιτικός υπεύθυνος αυτής της οργάνωσης είχε πρωτεύοντα ρόλο στην διοργάνωση των μεγάλων διαδηλώσεων που έγιναν αρχικά στη Λισαβόνα και μετά στην Κουίμπρα.
Τον Αύγουστο του 1971, συνελήφθη για δεύτερη φορά και οδηγήθηκε στα κεντρικά γραφεία της διαβόητης Διεθνούς και Αμυντικής Αστυνομικής Διεύθυνσης του Κράτους (PIDE), όπου υποβλήθηκε στο βασανιστήριο της στέρησης ύπνου για αρκετές ημέρες. Παραπέμφθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 μηνών.
Μετά την απελευθέρωσή του, επέστρεψε στην αντιφασιστική δράση. Το Μάρτιο του 1973, υποστήριξε ενεργά την καμπάνια για το φόνο του Αφρικανού Πολιτικού Αμιλκάρ Καμπράλ. Συνελήφθη πάλι από την PIDE, αλλά απέφυγε την φυλάκιση του δραπετεύοντας και μπαίνοντας στην παρανομία μέχρι την Επανάσταση των Γαρυφάλλων στις 25 Απριλίου 1974.
Ο Ρόζας υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας Lutta Popular (Λαϊκή Μάχη) μέχρι το 1979, ενώ εκπροσώπησε την ομώνυμη οργάνωση σε δύο διαδοχικές προεκλογικές εκστρατείες του υποψήφιου για την Προεδρία της Πορτογαλίας Ραμάλιο Εάνες.
Το 1981, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο και αφοσιώθηκε επαγγελματικά στη δημοσιογραφία. Υπήρξε συντονιστής της σελίδας ιστορίας της εφημερίδας Diário de Notícias και του ειδικού ενθέτου της για τον πολιτισμό. Η συνεργασία του με τη Diário de Notícias διήρκεσε μέχρι το 1992, οπότε ανέλαβε μια δεκαπενθήμερη στήλη στην εφημερίδα Publico.
Το 1986, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Σύγχρονη Ιστορία (19ος και 20ος αιώνας) και έγινε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπίνων και Κοινωνικών Επιστημών του Νέου Πανεπιστημίου της Λισαβόνας (Nova Universidade de Lisboa). Το 1990 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα και σήμερα είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας της Πορτογαλίας, σύμβουλος σε θέματα ιστορίας του Ιδρύματος Μάριο Σοάρες και εκδότης του περιοδικού Ιστορία (História).
Το 1996, διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής για την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας Zόρζε Σαμπάϊο.
Το 1999, συμμετείχε στην ίδρυση του κόμματος Μπλόκο της Αριστεράς (Bloco de Esquerda) και σήμερα είναι επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής του.
Το 2001, ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του Μπλόκο της Αριστεράς. Έλαβε ποσοστό 2.9%.
Το 2006, του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Διοικητή του Μεγάλου Σταυρού του Τάγματος της Ελευθερίας» ("comendador da Grã-Cruz da Ordem da Liberdade")

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...