Wednesday, March 25, 2009

Tsakthan's Daily 25/3/09

«Έχουμε διαβεβαιώσει φίλους, συγγενείς και ξένους, ότι δεν πρέπει ποτέ να πεινάσουν αν έλθουν στο σπίτι μας. Όσοι/ες από εμάς έχουν ακόμα δουλειά πρέπει να ανοίξουμε τα σπίτια μας, τις καρδιές μας και τις κατσαρόλες μας στην κοινότητά μας όπως κάναμε στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης.» - - Vic, αναγνώστης του περιοδικού Nation, πόλη Bend, πολιτεία Oregon, χώρα ΗΠΑ

Επιστρέφουμε στη δική μας καθημερινότητα με πρώτο σταθμό αυτόν της Καθημερινής

Θανάσης Τσακίρηςhttp://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν στον ΣΥΝ
Σπυρος Καραλης
Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε χθες, μεταφέρθηκαν οι διαφωνίες Ανανεωτικής Πτέρυγας και Αριστερού Ρεύματος για την Ευρωδιακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ. Από τα πέντε στελέχη της Πτέρυγας έγινε σαφές ότι η Ευρωδιακήρυξη διαπνέεται από αριστερίστικο αντιευρωπαϊσμό και δεν εμπεριέχει θεμελιώδεις πολιτικές κατευθύνσεις της ελληνικής ανανεωτικής αριστεράς. Εξέφρασαν επίσης την πλήρη αντίθεσή τους στην επιλογή να τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου υποψηφιότητα από την ΚΟΕ, συνιστώσα με αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό. Από την πλευρά τους, τα μέλη της πλειοψηφίας υποστήριξαν ότι δεν έχει βάση η κριτική που γίνεται, καθώς όλες οι συνιστώσες, παρά τις επιμέρους προσεγγίσεις σε διάφορα θέματα, έχουν δεσμευτεί ότι θα υιοθετούν κοινώς αποδεκτές θέσεις στις δημόσιες τοποθετήσεις. Στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν και στελέχη του ΣΥΝ από άλλα κομματικά όργανα. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Στέλιου Παπά, με ευρωπαϊκή εμπειρία και συμμετοχή στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που άφησε να εννοηθεί ότι στην Ευρωδιακήρυξη δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή πολιτική γεωγραφία. Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η Π. Γ. προκειμένου να εξεταστούν και άλλα ζητήματα που διχάζουν τον ΣΥΝ όπως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η ΠΟΣΔΕΠ. Στην αυριανή συνεδρίαση τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας αναμένεται να εκφράσουν εκ νέου διαφωνίες, καθώς θεωρούν ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν αριστερίστικες πολιτικές. Χαρακτηριστικά, ο κ. Γεράσιμος Γεωργάτος, μέλος της ΚΠΕ, σε άρθρο που αναρτήθηκε στο site της Ανανεωτικής Πτέρυγας, σημειώνει ότι τα κείμενα θυμίζουν «αντίστοιχα μαοϊκών φοιτητικών παρατάξεων της μεταπολιτευτικής περιόδου».

Αυτοκριτική από ΚΚΕ για τον «υπαρκτό»
Του Σπυρου Kαραλη
Σταθερά αταλάντευτο στην υπεράσπιση της πορείας της ΕΣΣΔ καθώς και στην πεποίθηση της νομοτελειακής επικράτησης του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού παραμένει το ΚΚΕ, όπως προκύπτει από την πολυσέλιδη απόφαση του 18ου Συνεδρίου που αφορά εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα. Στο κείμενο υπάρχουν σαφείς αυτοκριτικές αναφορές σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ έναντι του ΚΚΣΕ, και της ΕΣΣΔ γενικότερα, καθώς διαπιστώνεται ότι «το κόμμα δεν απέφυγε την εξιδανίκευση και εξωραϊσμό της σοσιαλιστικής οικοδόμησης» και σε μεγάλο βαθμό υιοθέτησε λανθασμένες εκτιμήσεις και πολιτικές επιλογές του ΚΚΣΕ. Το κείμενο απορρίπτει τον όρο «κατάρρευση» για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, κάνοντας λόγο για νίκη της αντεπανάστασης, την οποία αποδίδει σε εσωτερικά αίτια, και συγκεκριμένα στην «οπορτουνιστική μετάλλαξη του ΚΚΣΕ» και της αντίστοιχης πολιτικής κατεύθυνσης που ακολούθησε η σοβιετική εξουσία μετά το 20ό Συνέδριο. Στην απόφαση του 18ου Συνεδρίου για τον σοσιαλισμό, αφού διευκρινίζεται ότι το ΚΚΕ εστιάζει στην εμπειρία της ΕΣΣΔ γιατί αποτέλεσε την πρωτοπορία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, εκτιμάται ότι είναι αναγκαία η μελέτη της πορείας του σοσιαλισμού στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, της Ασίας και η περίπτωση της Κούβας. Για τις εξελίξεις της περιόδου 1989-1991, αυτές περιγράφονται ως «η τελευταία πράξη της διαδικασίας που οδήγησε στην ενίσχυση ανισοτήτων και αντιστοίχως των δυνάμεων της αντεπανάστασης» χωρίς, όμως, να αναιρούνται τα έως τότε επιτεύγματα της σοβιετικής διακυβέρνησης που όπως σημειώνεται συνιστούν απόδειξη της ανωτερότητας των κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής. Εκτιμάται ότι οι εξελίξεις της συγκεκριμένης περιόδου δεν επιβεβαιώνουν σοσιαλδημοκρατικές απόψεις για το «ανώριμο» της επανάστασης καθώς και τροτσκιστικές θέσεις για το «αδύνατο» του εγχειρήματος, ούτε δικαιώνουν τον μαοϊκό χαρακτηρισμό της ΕΣΣΔ ως σοσιαλιμπεριαλιστικής δύναμης. Απορρίπτονται επίσης, οι χαρακτηρισμοί περί «εκμεταλλευτικού συστήματος» και «κρατικού καπιταλισμού».
ΠΟΣΔΕΠ: Οχι κλειδωμένα πανεπιστήμια
Ο πρόεδρός της Νίκος Σταυρακάκης καλεί σε απερίφραστη καταδίκη των πράξεων βίας
«Δεν μας αρέσουν τα κλειδωμένα πανεπιστήμια. Αλλο πράγμα η μαζική κατάληψη με αίτημα και άλλο η κατάληψη των λίγων που παίρνουν τα κλειδιά και φεύγουν» είπε στην «Κ» ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ Νικόλαος Σταυρακάκης. Και κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν απερίφραστα τις πράξεις βίας και τις απειλές άσκησης βίας από οπουδήποτε και αν προέρχονται». Ορισμένοι, είπε, «με την κάλυψη του ακαδημαϊκού ασύλου καταλύουν τις λειτουργίες των συλλογικών οργάνων, παρεμποδίζουν τις ελεύθερες εκλογές πανεπιστημιακών οργάνων και διακόπτουν το διδακτικό και ερευνητικό έργο οδηγώντας στη διάλυση της λειτουργίας του πανεπιστημίου και τελικά στην απαξίωσή του».
Η νέα ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ θα προχωρήσει άμεσα σε επτά πολιτικές παρεμβάσεις διαχωρίζοντας σαφώς τις θέσεις της από εκείνες της προηγούμενης ηγεσίας. Θα αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας, θα συμμετάσχει στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και θα διεκδικήσει συμμετοχή στον σχεδιασμό εθνικών προγραμμάτων έρευνας.
Απερίφραστη καταδίκη της βίας στα ΑΕΙ
Η νέα ηγεσία ΠΟΣΔΕΠ δίνει το στίγμα
Του Αποστολου Λακασα
Με την απερίφραστη καταδίκη πράξεων βίας εντός του πανεπιστημίου και με το αίτημα όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το άσυλο, καθώς και με επτά άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις, η νέα ηγεσία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έδωσε χθες το στίγμα της. Ο νέος πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Νικόλαος Σταυρακάκης κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν απερίφραστα τις πράξεις βίας και τις απειλές άσκησης βίας από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Ορισμένοι, με την κάλυψη του ακαδημαϊκού ασύλου καταλύουν τις λειτουργίες των συλλογικών οργάνων, παρεμποδίζουν τις ελεύθερες εκλογές πανεπιστημιακών οργάνων και διακόπτουν το διδακτικό και ερευνητικό έργο οδηγώντας στη διάλυση της λειτουργίας του πανεπιστημίου και τελικά στην απαξίωσή του».
Η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Ευγενία Μπουρνόβα διευκρίνισε ότι «ενώ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν καταδικάσει τα φαινόμενα βίας, υπάρχουν πολιτικές ομάδες που δεν το έχουν κάνει». Ως προς το άσυλο, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Σωκράτης Κάτσικας ανέφερε ότι «υπάρχει νόμος που πρέπει να εφαρμοστεί. Ο νόμος δίνει ευθύνες και αρμοδιότητες όχι μόνο στα ΑΕΙ αλλά και στην Πολιτεία. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε μόνο από τους πρυτάνεις να κάνουν αυτό που πρέπει. Στο πλαίσιο της παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά για τα κατειλημμένα κτίρια είναι καλό να αναδειχθούν οι ευθύνες όλων».
Επτά παρεμβάσεις
Το νέο στίγμα της ομοσπονδίας (η ηγεσία της ανήκει σε ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική πλευρά ΣΥΝ) δίνουν και οι επτά άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει και η λογική των οποίων είναι τελείως διαφορετική από τα πιστεύω της προηγούμενης ηγεσίας (άνηκε σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ):
- Η ηγεσία θεωρεί ότι η αύξηση της χρηματοδότησης είναι μεν αναγκαία για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αλλά απαιτεί και άλλες δράσεις, όπως η αξιολόγηση, η καλύτερη διαχείριση του πανεπιστημιακού προσωπικού, η δημιουργία κέντρων αριστείας, η αξιοποίηση των Ελλήνων της διασποράς και ο καλύτερος στρατηγικός σχεδιασμός των ΑΕΙ.
- Θα αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας.
- Θα διεκδικήσει συμμετοχή στο σχεδιασμό των εθνικών προγραμμάτων έρευνας (ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΣΠΑ).
- Θα συμμετάσχει στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.
- Θα συνεργαστεί με τη σύνοδο των Πρυτάνεων.
- Θα επεξεργαστεί προτάσεις για το διάλογο για την αναμόρφωση του Λυκείου και για το ζήτημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.
- Θα δώσει έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας
ΤΟ ΒΗΜΑ
Ευέλικτη εργασία, αντίο σύνταξη
Το Ελεγκτικό Συνέδριο καθιστά σαφές ότι, εκτός από τις πενιχρές μισθολογικές απολαβές, επηρεάζονται άμεσα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009
Oι ευέλικτες μορφές εργασίας, που προσλαμβάνουν πλέον τη μορφή επιδημίας στη χώρα μας, μετά και την πρωθυπουργική ενθάρρυνση, δεν πλήττουν μόνο τις πενιχρές μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων, αλλά επηρεάζουν άμεσα και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καθώς επιμηκύνουν τον χρόνο ως τη συνταξιοδότηση. Απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που προκλήθηκε ύστερα από σχετικό ερώτημα του υφυπουργού Οικονομίας κ. Ν.Λέγκα για το καθεστώς των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, καθιστά απολύτως σαφές ότι οι εν λόγω υπάλληλοι δεν «κερδίζουν» μισθολογικά κλιμάκια, όπως συνέβαινε ως σήμερα, με βάση τον συνολικό χρόνο παραμονής τους στην υπηρεσία, αλλά μόνο με βάση τις ώρες που εργάστηκαν. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο χάνουν χρήματα από τους ήδη πενιχρούς μισθούς που λαμβάνουν, αλλά επιμηκύνεται και ο χρόνος ως τη συνταξιοδότηση.

Ηαπόφαση, που είναι απολύτως βέβαιον ότι θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο με εγκύκλιό του συνιστά σε όλους τους δημόσιους φορείς να περικόπτουν τις μισθολογικές αποδοχές των μερικώς απασχολουμένων εργαζομένων. «Για τη νόμιμη χορήγηση στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου μερικής απασχόλησης» αναφέρεται στην εγκύκλιο «του αμέσως επόμενου μετά το εισαγωγικό μισθολογικού κλιμακίου δεν αρκεί η συμπλήρωση ενός έτους ή δύο ετών υπηρεσίας,όπως ισχύει για τον αντίστοιχο κλάδο τακτικών υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, αλλά, με δεδομένο ότιο χρόνος εργασίας του παραπάνω προσωπικού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 20 ώρες εβδομαδιαίως, απαιτείται η συμπλήρωση αυτού του χρόνου (ένα έτος) μετά την τήρηση της οριζόμενης στο άρθρο 15 παρ.3 του Ν. 3205/2003 διαδικασίας». Η διαδικασία αυτή προβλέπει αναγνώριση για μισθολογική εξέλιξη «τόσου χρόνου,όσου προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των ωρών εργασίας διά του αριθμού των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης,που ισχύει για τον αντίστοιχο κλάδο των τακτικών υπαλλήλων».

Ω ς τώρα οι υπάλληλοι μερικής απασχόλησης εντάσσονταν στα μισθολογικά κλιμάκια με βάση τον χρόνο παραμονής τους στην εργασία και όχι με βάση τις ώρες εργασίας, καθώς θεωρούνταν μόνιμο προσωπικό, αν και εργάζονταν με περιορισμένο ωράριο. Μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα δεδομένα ανατρέπονται πλήρως: Για την ένταξη σε νέο μισθολογικό κλιμάκιο ή τη συνταξιοδότηση θα απαιτείται διπλάσιος χρόνος για τους εργαζομένους που εντάσσονται στο καθεστώς της μερικής απασχόλησης, ανεξαρτήτως αν είναι μόνιμοι ή όχι. Η απόφαση αυτή, που είναι απολύτως βέβαιον ότι θα εκληφθεί ως «υπόδειγμα» και για τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, απομακρύνει δραματικά κάθε προοπτική συνταξιοδότησης των μερικώς απασχολουμένων εργαζομένων
Αυξάνονται τα κρούσματα ρατσιστικής βίας
Οι μαρτυρίες Πακιστανών που έπεσαν θύματα επίθεσης από ομάδες νεαρών στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009
Στα βρώμικα και απωθητικά σοκάκια του ιστορικού κέντρου των Αθηνών δεκάδες Πακιστανοί- ανάμεσα σε μια πληθώρα φυλών- «κόβουν» βόλτες σε μικρές παρέες. Η ευφυής ειρωνεία της ιστορίας τούς θέλει να κινούνται πλησίον της οδού Μενάνδρου, δηλαδή σε έναν δρόμο αφιερωμένο σε έναν από τους επιγόνους του Μεγαλεξάνδρου, που είχε βασιλέψει τους «εν Μηδία και εν Περσίδι» και αργότερα ανήχθη σε θεότητα από τους βουδιστές με το όνομα Μιλίνδας.

Εκεί, στην Κρετίνου και στην Αναξαγόρα, ανάμεσα σε παλιές εισαγωγικές εταιρείες και καταστήματα με φθηνά ρούχα από μικρές βιοτεχνίες που παλεύουν να επιβιώσουν και σε μια μικρή αγορά από τηλεφωνεία, τουριστικά πρακτορεία, μπακάλικα και Ιnternet cafes που λειτουργούν άνθρωποι από την Ανατολή, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα γραφεία και τα στέκια τους.

Πάνω από τη στοά, στον πρώτο όροφο μιας παλιάς οικοδομής, οι Πακιστανοί μάς κερνούν τσάι και τζελέμπι, ένα γλυκό του Πακιστάν, που στη γεύση μοιάζει με τη δική μας τουλούμπα. Σε μια σειρά καρέκλες κάθονται δύο μεσήλικοι και άλλοι δύο νεαροί, όλοι τους από την ασιατική χώρα. Στα πρόσωπά τους αποτυπώνονται δύο πράγματα: το πρώτο είναι τα δύο κύματα μετανάστευσης που τους έφεραν στη χώρα μας- το προδίδουν άλλωστε και οι διαφορετικές τους ηλικίες. Το δεύτερο είναι οι τραυματισμοί από το ρατσιστικό μένος μιας παρέας πιτσιρικάδων η οποία «δραστηριοποιείται» στο Αιγάλεω.

Εδώ και ημέρες στις γειτονιές του Αιγάλεω, αλλά και του Κολωνού, κατεγράφη μια σειρά επιθέσεων κατά Πακιστανών από νέα παιδιά, κάποια εκ των οποίων και μαθητές σχολείου. «Εμείς οι Πακιστανοί είμαστε ήσυχοι, δεν πίνουμε, δεν ενοχλούμε κανέναν. Η θρησκεία μας μιλάει για ειρήνη και σεβασμό. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί γινόμαστε στόχος» μας λένε. Πάνε σχεδόν δύο χρόνια πια που οι γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, και όχι μόνο, βλέπουν τους Πακιστανούς να μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίο τράγο αφού τα κρούσματα ρατσιστικής βίας βαίνουν αυξανόμενα.

«Βρισκόμουν κοντά στο άλσος του Αιγάλεωόταν 10-12 νεαροί, γύρω στα 20,με σταμάτησαν και χωρίς να πουν τίποτεάρχισαν να με χτυπάνε ασταμάτητα.Μου πήραν 200 ευρώ και το κινητό μου και έφυγαν» διηγείται ο κ. Μαζάρ Ικμπάλ, ένας πενηντάρης βιομηχανικός εργάτης που κοντεύει να συμπληρώσει δεκαετία στην Ελλάδα.

Δίπλα του ένας νεαρός στέκεται παγωμένος με τα μάτια στο πάτωμα, ενώ το κεφάλι του είναι γεμάτο ράμματα. Είναι ο κ. Μοχάμεντ Σαντζάτ, κάτοικος Ελλάδας εδώ και λίγους μήνες που «κυνηγάει το μεροκάματο από εδώ και από εκεί». «Βρισκόμουν κοντά στο Μπαρουτάδικοόταν με σταμάτησε μια παρέα νέων και μου είπαν:“Αστυνομικοί”. Εβγαλα τα χαρτιά μου να τους τα δείξω και άρχισαν να με βαράνε με ξύλα.Οταν τελείωσαν, έφυγαν» λέει ο κ. Σαντζάτ.

Ο κ. Ζαφάρ Ουλάχ ζει στην Ελλάδα περίπου δέκα χρόνια, εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής και μένει στο Αιγάλεω. Ο κ. Ουλάχ δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του. «Εβγαινα από το σπίτι όταν μου επιτέθηκαν δύο άτομα. Ενας με κρατούσε από το χέρι και ο άλλος με βαρούσε.Μου πήραν τα χρήματα που είχα πάνω μου και μετά ήρθε ένα αυτοκίνητομέσα στο οποίο υπήρχε ένα ζευγάρι και τους μάζεψε» περιγράφει τη δική του περιπέτεια ο κ. Ουλάχ, ο οποίος είχε την ατυχία να κουβαλάει πάνω του το μηνιάτικό του (850 ευρώ) εκείνη την ημέρα.

Τ ελευταίος στη σειρά κάθεται ο κ. Αμτζάντ Τζαβέντ. Στους λίγους μήνες που βρίσκεται στην Ελλάδα και δουλεύει στην οικοδομή ο νεαρός Τζαβέντ πρόλαβε να γνωρίσει και τη σκληρότητα του ρατσισμού. «Ηταν 3 Μαρτίου όταν βγήκα από το σπίτι και πήγαινα στο περίπτερο για τσιγάρα.Εκείστην πλατεία με πλησίασαν οκτώ άτομα και άρχισαν να με βαράνε για να μου πάρουν τα λεφτά.Από ένα σημείο και μετά δεν θυμάμαι τίποτα.Μόνο ότι σε κάποια στιγμή με άφησαν και έφυγαν» διηγείται. Αν και ήδη έχουν περάσει δέκα ημέρες από την επίθεση, η μύτη του Τζαβέντ δεν έχει συνέλθει από τον ξυλοδαρμό.

Τα θύματα των επιθέσεων περιγράφουν τους δράστες ως μια ομάδα 15 ατόμων, με δύο κοπέλες ανάμεσά τους, γύρω στα 20-22. «Το μόνο που ζητάμε είναι Δικαιοσύνη.Να μη μας κυνηγούν κάθε μέρα» λένε οι Πακιστανοί. Εχθρικά δεν αντιμετωπίζουν τους μετανάστες μόνο οι ομάδες που τους επιτίθενται αλλά και η Αστυνομία, η οποία όποτε επιχειρούν να καταγγείλουν μια επίθεση εις βάρος τους είτε προσπαθεί να τους αποθαρρύνει από το να καταθέσουν μηνύσεις είτε δεν διερευνά καθόλου τις καταγγελίες τους. «Η Αστυνομία όλο μας λέει: “Ελάτε αύριο”. Δεν μας αφήνει να δώσουμε κατάθεση.Με το ζόρι κάνουμε τις μηνύσεις» σημειώνουν. «Μας έχει συμβεί στο Αιγάλεω, στον Ασπρόπυργο,στην Ελευσίνα.Οι σκοποί στο τμήμα μάς λένε ότι δεν υπάρχει αστυνομικός μέσα, ότι έχουν βγει όλοι περιπολία» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ομόνοια» κ. Αφζάλ Μπατί.
Πριν από μερικές ημέρες, για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, προφυλακίστηκαν δύο νεαροί που κατηγορούνται για συμμετοχή στις πρόσφατες επιθέσεις. Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «ληστείες και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή από κοινού».

Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι τις ίδιες ημέρες που σημειώνονταν τα περιστατικά στο Αιγάλεω, λίγο πιο πέρα, στον Κολωνό, πολυάριθμη ομάδα μαθητών λυκείου της περιοχής επιτέθηκε και ξυλοκόπησε Πακιστανούς και κατέστρεψε το σπίτι τους. Το χειρότερο, ανάμεσα στους μαθητές δεν ήταν μόνον Ελληνες αλλά και αλλοδαποί δεύτερης γενιάς, γόνοι μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Επισήμως αυτή η επίθεση δεν έγινε ποτέ αφού ουδείς την έχει καταγγείλει (πέρα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλη που έφερε το θέμα στη Βουλή), το ζήτημα όμως απασχολεί σοβαρά πια την εκπαιδευτική κοινότητα. Σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα εκπαιδευτικοί ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανωθεί προβολή της αντιρατσιστικής ταινίας «Η ζωή, τα προβλήματα και τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων». Ακόμη στο πλαίσιο αναστροφής του κλίματος παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας και έγινε συζήτηση με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.

Αν και οι παθόντες δυσκολεύονται να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί οι ομοεθνείς τους γίνονται θύματα ρατσιστικής βίας, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας κ. Τζαβέντ Ασλάμ δίνει μια εξήγηση: «Πλέον εμείς οι Πακιστανοί διεκδικούμε ανοιχτά τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και αυτό προφανώς ενοχλεί κάποιους. Επιπλέον η είσοδος του ΛΑΟΣ στη Βουλή έδωσε δύναμη σε αυτούς που θέλουν να μας διώξουν» σημειώνει. «Ωστόσο,αν δεν σταματήσουν όλες αυτές οι επιθέσεις,θα γίνει κακό.Πρέπει όσοι εμπλέκονται σε αυτές να τιμωρηθούν για να μάθουν» τονίζει και προσθέτει: «Δεν γίνεται όποτε μας βλέπουν να τρίβουν τα χέρια τους και να μας χτυπάνε,ούτε βέβαια η Αστυνομία να μη μας επιτρέπει να κάνουμε μηνύσεις».«Αν μας δείρουν και μιλήσουμε,τρώμε κι άλλο ξύλο.Η αδράνεια της Αστυνομίας ενθαρρύνει και επιβραβεύει τους ρατσιστές» λέει ο κ. Ασλάμ.

Στην ερώτηση τι οπλίζει το χέρι παιδιών και επιτίθενται στους συμπατριώτες του η απάντησή του είναι απλή αλλά αποκαλυπτική: «Τα παιδιά ούτε ξέρουν τι θέλουν.Κάποια το περνούν για παιχνίδι.Πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να μορφωθούν και να σέβονται τους νόμους.Είναι ο μόνος τρόπος».
Η ΑΥΓΗ

Αλ. Τσίπρας: Ευκαιρία για την αριστερά οι ευρωεκλογές 25/03/2009
Με κάθε τρόπο η ευρωπαϊκή αριστερά προσπαθεί να συντονίσει τη δράση της, καθώς η επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεών της. Δεδομένου ότι η "εναλλακτική διέξοδος" δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μόνο σε εθνικό επίπεδο, τα κόμματα που συμμετέχουν είτε ως μέλη είτε ως παρατηρητές στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δραστηριοποιούνται από κοινού, προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και οι συναντήσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΝ στη γαλλική πρωτεύουσα με την εθνική γραμματέα του Γαλλικού Κ.Κ. Μαρί Ζόρζ Μπιφέ, τον πρόεδρο του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος Ολιβιέρ Μπεζανσενό και τον πρόεδρο του Κόμματος της Αριστεράς Ζαν Λουί Μελανσόν.
Το μήνυμα που έστειλαν όλοι τους και το επισήμανε στις δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας είναι ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν "ευκαιρία για να ενισχυθεί η αριστερά", διότι "είναι μέρος της λύσης, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή δεξιά και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι μέρος της κρίσης". Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλ. Τσίπρας, περιγράφοντας κατ' ουσίαν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την ανάγκη συσπείρωσης κοινής δράσης "σ' ένα αντινεοφιλελεύθερο πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στο οποίο μπορούν να συναντηθούν ευρύτερες δυνάμεις, από την αριστερά της αριστεράς ώς την αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας, κομμουνιστές, ριζοσπάστες αριστεροί, οικολόγοι, αλλά και σοσιαλδημοκράτες που διαφωνούν με την κυρίαρχη γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας".
Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε η διεθνής συνάντηση που διοργάνωσε στο Μιλάνο η Κομμουνιστική Επανίδρυση με αντικείμενο την κρίση και τα ευρωπαϊκά θέματα, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο του ΣΥΝ, ο πρόεδρος του κόμματος "Αριστερά της Γερμανίας" Λόταρ Μπίσκυ και ο γραμματέας της Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο.
Συν τοις άλλοις, ο Αλ. Τσίπρας προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα επισκέψεις στην Πορτογαλία και τη Σουηδία. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αξιοποιεί τις επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές πόλεις, προκειμένου να συναντηθεί με τους Έλληνες της διασποράς, ενόψει και των ευρωεκλογών.
Τα πάνω κάτω στην ΠΟΣΔΕΠ από τη συγκυβέρνηση 25/03/2009
Στη σοφιστεία με τον αστυνόμο, το όργανο και το μπουζούκι παρέπεμψε η απάντηση του νέου προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ, Ν. Σταυρακάκη, σε ό,τι αφορά την έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας στις αποφάσεις της νέας ηγεσίας της Ομοσπονδίας. Όταν ο κ. Σταυρακάκης κλήθηκε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, να σχολιάσει την ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής της Ομοσπονδίας χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις από το τελευταίο Συνέδριο, δήλωσε ότι αφού το Συνέδριο αποφάσισε να δώσει την πλειοψηφία στη δική μας αντίληψη και οι θέσεις μας ήταν γνωστές, άρα ψήφισε και τις θέσεις μας.
Με βάση την αντίληψη αυτή, ανατρέπεται η θέση του κλάδου για τη διαδικασία της Μπολόνια, για τον νόμο - πλαίσιο, τα κολέγια, την αξιολόγηση, το άσυλο, τις κινητοποιήσεις, τους συμβασιούχους διδάσκοντες κ.λπ.
Ειδικά στο θέμα του ασύλου, το νέο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ ζήτησε την εφαρμογή του νόμου Γιαννάκου επισημαίνοντας ότι "το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει εξαντληθεί, αλλά πρέπει να βοηθηθούν οι πρυτανικές αρχές από όλους να πράξουν το καθήκον τους". Ταυτόχρονα δήλωσε διά του προέδρου του ανοικτό σε συζήτηση στο πλαίσιο του διαλόγου του κ. Σπηλιωτόπουλου. Πάντως, ο κ. Σταυρακάκης μίλησε για ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Πολυτεχνείο, απέφυγε όμως να τις προσδιορίσει.
Ερωτηθείς αν οι φοιτητικές καταλήψεις είναι πράξεις βίας, ο νέος πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ ανέφερε ότι άλλο κλειδωμένο πανεπιστήμιο από ισχνές μειοψηφίες και άλλο κατειλημμένο πανεπιστήμιο και είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το κλειδωμένο πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε οι φοιτητές να ψηφίζουν ηλεκτρονικά για τέτοια θέματα. Πάντως, ο κ. Σακκάς από την Ιατρική, δια ερωτήματος που έθεσε, έδειξε να θεωρεί τις καταλήψεις βίαιη πράξη.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν η έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν απερίφραστα τη βία, υπονοεί ότι υπάρχουν κόμματα που δεν την έχουν καταδικάσει, η γραμματέας της Ομοσπονδίας, Ευ. Μπουρνόβα από την ΑΡΜΕ, δήλωσε ότι κάποιοι δεν καταδικάζουν. Δεν λέμε ότι είναι υποχρεωτικά εντός Κοινοβουλίου. Μπορεί να είναι αριστερίστικες οργανώσεις. Νομίζω, πρόσθεσε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του προέδρου του έχει καταδικάσει. Ίσως να μην ήταν σαφής το πρώτο διάστημα...
Συντάκτης : Στεφανάκου Π
Σύμβολο αξιοπρέπειας
ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ

Έπρεπε να φύγει η Κατερίνα Γκουλιώνη, να χαρίσει τη ζωή της, αυτή η «φτωχοδιάβολος» για να ακουστεί το αυτονόητο από τα χείλη της Πολιτείας «Θα καταργηθεί ο κολπικός έλεγχος», είπαν. Έπρεπε να ξεσηκωθούν οι κρατούμενες, να σπάσουν τζάμια, να μπει φωτιά στη φυλακή, για να ανοίξει η μεγάλη σιδερένια πόρτα και να μπει μέσα αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Έπρεπε να πάει μια χούφτα αλληλέγγυων γυναικών και αντρών έξω από το κολαστήριο της Θήβας, μέσα στη βροχή και το χαλάζι, για να σπάσει το φράγμα της σιωπής, για να ακουστεί το σύνθημα των γυναικών κρατουμένων - όμηρων στα χέρια ανθρωποφυλάκων «Κατερίνα ζεις εσύ μας οδηγείς». Έπρεπε να βγει μια Μαρίνα, μια Ρίτα, μια Χριστίνα, μια... και να ουρλιάξουν ότι βασανίζονται, ότι βιάζονται, για να νιώσουμε ότι η φυλακή μας αφορά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ένας άλλος κόσμος» αν δεν τους σταματήσουμε, αν δεν κάνουμε τη σημερινή αποκρουστική πραγματικότητα, παρελθόν.
Η Κατερίνα Γκουλιώνη, έφυγε. Την Κυριακή το απόγευμα το χώμα του Βόλου τη σκέπασε οριστικά. Μόνο που και αυτή τη στιγμή, ίσως την πιο ιερή στη διαδρομή ενός ανθρώπου, το κράτος έδειξε το πρόσωπό του. Γύρω στις 5 το απόγευμα, η μπλε κλούβα έφτασε στο κοιμητήριο μεταφέροντας σιδεροδέσμιο τον αδελφό της. Του έδωσαν άδεια... Βλέπεις που κάναμε λάθος; Βλέπεις που το σύστημα, οι ανθρωποφύλακες έχουν και αυτοί ευαισθησίες; Βλέπεις που καμιά φορά υπερβάλουμε επηρεασμένοι από την ιδεολογική μας κατεύθυνση;
Έτσι αισθανθήκαμε για μερικά δευτερόλεπτα. Αλλά αυτοί φρόντισαν να μας επαναφέρουν στην... τάξη. Σιδεροδέσμιο τον έφεραν, για λίγα λεπτά τον άφησαν μέσα στην εκκλησία, ίσα με ένα δάκρυ και αμέσως μετά έτρεχαν πανικόβλητοι, πριν γίνει η κηδεία, πριν γίνει η ταφή, να τον ξαναβάλουν στην κλούβα, να το γυρίσουν πίσω... Τι και αν φωνάξαμε, τι και αν πέσαμε πάνω τους, τι και αν επικαλεστήκαμε την ανθρώπινη(;) ιδιότητά τους, τι και αν αγριέψαμε, αυτοί ανθρωποφύλακες στο σώμα και την ψυχή, ολοκλήρωσαν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τις εντολές, που οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι είχαν δώσει.
Και την άλλη μέρα, ο συνήθης μαϊντανός, συνδικαλιστής (θου κύριε) των σωφρονιστικών, με καμάρι έλεγε ότι οι ίδιοι σέβονται τον κρατούμενο και τις ανάγκες του, ότι παλεύουν και αυτοί για τον εξανθρωπισμό των φυλακών. Και έβγαλε και πόρισμα -πριν τον ιατροδικαστή- ο αθεόφοβος. «Η Κατερίνα πέθανε από ναρκωτικά». Και είπε και για τον άντρα της, και για τον αδελφό της, όλους τους ήξερε, ο ανθρωποφύλακας.
Αλλά εμείς εδώ είμαστε και όπως βρήκαμε -στην κυριολεξία- μια τρύπα στις φυλακές της Θήβας και περάσαμε, προς μεγάλη έκπληξη του «συστήματος», έτσι κάθε μέρα, κάθε στιγμή, μικρές ρωγμούλες θα φτιάχνουμε, μικρές νίκες θα κατακτάμε, όλο και κάποιον θα παίρνουμε από τα χέρια τους. Γιατί η αλληλεγγύη δεν φυλακίζεται. Γιατί δεν μπορούν να βάλουν στα μπουντρούμια το όνειρο. Γιατί έχουν χάσει και θα χάνουν καθημερινά την κοινωνική συναίνεση στις βάρβαρες πρακτικές τους.
Όταν οι κλούβες θα τρέχουν, όταν τα κελιά θα κλείνουν, όταν η απομόνωση θα γεμίζει, όταν ο κολπικός ή πρωκτικός έλεγχος θα παραβιάζει κάθε ίχνος ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας, εμείς θα θυμόμαστε την Κατερίνα. Γιατί πώς να το κάνουμε και οι «φτωχοδιάβολοι» γίνονται σύμβολα. Και η Κατερίνα Γκουλιώνη είναι, πλέον, σύμβολο στον αγώνα για τα δικαιώματα μέσα στις φυλακές, σύμβολο αξιοπρέπειας.
Να είσαι καλά βρε Κατερίνα...

* Ο Πάνος Λάμπρου είναι δημοσιογράφος στην "Εποχή"

ΧΤΥΠΗΜΑ
Η Κατερίνα Γκουλιώνη, έφυγε. Την Κυριακή το απόγευμα το χώμα του Βόλου τη σκέπασε οριστικά. Μόνο που και αυτή τη στιγμή, ίσως την πιο ιερή στη διαδρομή ενός ανθρώπου, το κράτος έδειξε το πρόσωπό του. Γύρω στις 5 το απόγευμα, η μπλε κλούβα έφτασε στο κοιμητήριο μεταφέροντας σιδεροδέσμιο τον αδελφό της. Του έδωσαν άδεια...

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...