Thursday, March 19, 2009

Ποια ΕΦΕΕ θα αναστήσουν Αλαβάνος και Παπανδρέου;

ΔΕΝ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
(Χαρούλα Λαμπράκη σε μουσική Μπάμπη Μπακάλη)

Τι νομίζουν οι κ.κ. Αλαβάνος και Παπανδρέου ότι είναι τα κινήματα; Τα κόμματα (το καθένα με το δικό του βαθμό ευθύνης) κομματικοποιήσανε, αποικίσανε, γραφειοκρατικοποιήσανε και παροπλίσανε την ΕΦΕΕ δεκαετίες τώρα. Δεν είναι δυνατή η τεχνητή ανασύσταση τέτοιων οργάνων. Η λύση βρίσκεται στην άμεση δημοκρατία, στις γενικές συνελεύσεις και στις συντονιστικές επιτροπές που συνελεύσεις εκλέγουν και ανακαλούν. Οργανωτική μονάδα του αριστερού χώρου πρέπει είναι οι "Συσπειρώσεις" των σχολών και τα "Δίκτυα" συσπειρώσεων ανά Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ και το Πανελλαδικό Συνέδριο των Δικτύων. Βγάλτε επιτέλους συμπεράσματα και από άλλες χώρες όπου λειτουργούν αποτελεσματικά τέτοια σχήματα. Διαπαιδαγωγείστε τα πιο νέα σας μέλη (ήδη από τις μαθητικές οργανώσεις και κοινότητες) στο διάλογο, την αναγνώριση του "Άλλου" και τη συντροφικότητα και μετά τα ξαναλέμε. Όπως, επίσης, σκεφτείτε την "πρόταση" του Σπηλιωτόπουλου. Τι θα γινόταν το Νοέμβρη του ΄73 αν οι σχολές των Πανεπιστημίων δεν βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης. θα είχε μαζικότητα, και συνεπώς, αποτελσματικότητα;

Θανάσης Τσακίρης

Ιδού, λοιπόν, η σημερινή επικαιρότητα, όπως κάθε μέρα...

TA NEA

Ναι Γιώργου για την ΕΦΕΕ


ΘΕΤΙΚΑ απάντησε στην πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για επανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ και των οργάνων του φοιτητικού κινήματος ο Γιώργος Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι τόσο στην πρόσφατη συνάντησή τους όσο και στη Βουλή είχε θίξει και τα δύο θέματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στην προχθεσινή σχετική επιστολή του κ. Αλαβάνου θύμισε επίσης ότι και η ΠΑΣΠ έχει πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες, ενώ τόνισε ότι η εκ νέου συγκρότηση του οργάνου του φοιτητικού κινήματος, της ΕΦΕΕ, «θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πραγματική προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου».

Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει επίσης ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ο χώρος της Παιδείας χρειάζεται την εποικοδομητική συνεισφορά του νέου ανθρώπου, σε αντιδιαστολή με μορφές βίας που τον περιθωριοποιούν και αποκλείουν τη δημιουργική συμμετοχή του στις κοινωνικές αλλαγές που απαιτούνται στη χώρα μας και εύχεται να ευοδωθούν αυτήν τη φορά οι προσπάθειες, στις οποίες όλοι πρέπει να συμβάλουμε».

Μεταφορά των πανεπιστημιακών σχολών απ' το κέντρο της Αθήνας προτείνει ο υπ.Παιδείας
Αντιδρούν καθηγητές-φοιτητές

Την πρόταση για μεταφορά στην Πανεπιστημιούπολη και στην Πολυτεχνειούπολη, στου Ζωγράφου, των πανεπιστημιακών σχολών που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, επανέλαβε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος περί ασύλου.
Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στη ΝΕΤ, δήλωσε πως «θα έπρεπε το Πολυτεχνείο να το έχουμε μετατρέψει σε ένα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για να θυμόμαστε όλοι το τανκ που εκείνο το βράδυ επιχείρησε βιαίως να καταλύσει την πανεπιστημιακή ελευθερία του στοχασμού και του λόγου».
Με την πρόταση Σπηλιωτόπουλου εμφανίζεται να συμφωνεί και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ.Σκανδαλίδης, ο οποίος έχει ζητήσει τη μετατροπή του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου σε έναν «πνεύμονα ανάσας, πολιτισμού και ελεύθερης έκφρασης των νέων στην Αθήνα».
Ωστόσο, στο ενδεχόμενο μεταφοράς των πανεπιστημιακών σχολών στου Ζωγράφου αντιδρούν οι πανεπιστημιακοί, αλλά και οι φοιτητικοί σύλλογοι.
Στις δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο νόμο περί ασύλου, εφόσον -όπως είπε- «υπάρξουν βελτιωτικές σκέψεις από οποιαδήποτε πολιτική δύναμη στο πλαίσιο του διαλόγου, δηλαδή στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου διαλόγου που έχει ξεκινήσει για την Παιδεία».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΚανονικόΣυνθήκηορισμούΛίσταορισμώνΔιεύθυνσηΤσίπρας: Λεφτά για τους τραπεζίτες υπάρχουν, όχι για τους πολίτες
Με ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης ολοκλήρωσε πριν λίγο την επίσκεψή του στην πόλη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Αριστερά είναι παρούσα στις εξελίξεις και ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για τις απόψεις της. Οι πολίτες, οι νέες και οι νέοι καταλαβαίνουν, είπε, ότι διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να δοθεί από τα σημερινά αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος. Ζούμε σε περίοδο σημαντικών αλλαγών.
«Λεφτά δεν υπάρχουν για τους πολίτες, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν για τους τραπεζίτες» ανέφερε και κάλεσε τους πολίτες όποτε ακούν για μεταρρυθμίσεις, να προετοιμάζονται γιατί αυτό, όπως είπε, σημαίνει λίγοτερες δημόσιες δαπάνες, οριστικό ξήλωμα της δημόσιας υγείας, σημαίνει μισό μισθό, μισή ζωή, «αυτό που ακούτε ως μοντέλο ευέλικτης κοινωνικής εργασίας που δημιούργησε την Κούνεβα».
«Χρειάζεται ριζοσπαστική, προοδευτική στροφή, ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση τόνισε και αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε το μεσημέρι με τους φορείς της Αρκαδίας όπου διαπίστωσε, όπως είπε, πως η οικονομική κρίση μπορεί να οξύνει τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ακόμα περισσότερο αν δεν υπάρξει άμεσα μια εναλλακτική διέξοδος. Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ακόμα στα προβλήματα που υπήρχαν, όπως είπε, και πριν ξεσπάσει η κρίση, αλλά και στους πυρόπληκτους, οι οποίοι, ανέφερε, παραμένουν με τις ηχηρές υποσχέσεις.
«Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο βαθύς λαϊκισμός» τόνισε και συμπλήρωσε: «Χθες ανακάλυψαν ότι αυτό που έλειπε από τη χώρα είναι αυστηρότεροι νόμοι. Υποτίθεται για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της βίας και της εγκληματικότητας, το οποίο είναι υπαρκτό».
Την ίδια στιγμή, είπε, το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζει τις δικές του προτάσεις για διέξοδο από την κρίση και αναφερόμενος σε μια πρόταση νόμου που κατέθεσε για τα εργασιακά στην οποία αναφέρει απαλλαγή της εργοδοσίας από ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους κάτω των 25, ανέφερε ότι αυτό θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, θα ανατινάξει τις εργασιακές σχέσεις στον αέρα.
«Πρόκειται είπε για πρόταση νεοθατσερικού τύπου» είπε και συμπλήρωσε ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ λαϊκίζουν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Θεόδωρο Πάγκαλο.
Στη συνέχεια ανέφερε τους τέσσερις βασικούς άξονες των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΝ για το τραπεζικό σύστημα, την κάλυψη των οργανικών θέσεων σε παιδεία, υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες, τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Τέλος, σημείωσε ότι το δίλημμα των ευρωεκλογών είναι από την μια πλευρά, «μια από τα ίδια» και από την άλλη «η αλλαγή σελίδας» και κάλεσε τους πολίτες «να μην τους αφήσουμε να διαλύσουν την κοινωνία».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Οι αστυνομικοί δεν θέλουν θητεία στα Εξάρχεια...
Του Γιαννη Σουλιωτη
Aντιδρούν στο ενδεχόμενο μετακίνησής τους στην περιοχή των Εξαρχείων οι αστυφύλακες που καλούνται να στελεχώσουν τις ομάδες «ταχείας επέμβασης». Σε ποσοστό που αγγίζει ακόμα και το 70% εμφανίζονται αρνητικοί και απρόθυμοι να έρθουν αντιμέτωποι με τους κουκουλοφόρους, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αστυνόμευσης του κέντρου.
Το θέμα είναι σε γνώση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη ο οποίος, κατά πληροφορίες, μελετά το ενδεχόμενο να δοθεί κίνητρο σε όσους ένστολους στελεχώσουν τελικά τα περίπολα. Πλην των νέων αστυφυλάκων που προέρχονται από τις τάξεις των Ειδικών Φρουρών και προορίζονται για τις ομάδες «ταχείας επέμβασης», η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προχωρά ταυτόχρονα και σε «αφαίμαξη» περιφερειακών αστυνομικών τμημάτων και τμημάτων Ασφαλείας της Αττικής, προκειμένου να εξασφαλίσει τα 300 και πλέον άτομα που απαιτεί η εφαρμογή του σχεδίου δράσης. Ενδεικτικά, από τη δυτική Αττική πρόκειται να αποσπαστούν 70 αστυνομικοί, η πλειονότητα των οποίων αντιδρά σε μια τέτοια πιθανή εξέλιξη. «Γίναμε αστυφύλακες για να πάμε στα Εξάρχεια;», «έχω δύο παιδιά και η γυναίκα μου είναι έγκυος» είναι κατά πληροφορίες μερικά από τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι υποψήφιοι για στελέχωση των ομάδων «ταχείας επέμβασης».
Ενα από τα βασικά σενάρια δράσης
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, για να ξεπεραστούν οι όποιες αντιδράσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο να χορηγηθεί επίδομα αντίστοιχο με εκείνο που δίνεται στους άνδρες των ΜΑΤ. Οπως άλλωστε προβλέπει ένα από τα βασικά σενάρια δράσης, με την έναρξη του νέου μέτρου προβλέπεται άμεση εμπλοκή σε... μάχη με τους ταραξίες των δύο αστυνομικών που θα επιβαίνουν στη μοτοσικλέτα. Ο ρόλος δηλαδή των ενστόλων θα είναι να συμπλακούν με τους κουκουλοφόρους που προκαλούν επεισόδια έως ότου στο σημείο σπεύσουν οι ομάδες υποστήριξης που θα κάνουν τις συλλήψεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή των υποψηφίων περιλαμβάνονται ερωτήσεις σχετικά με το πόσο «μάχιμες» ήταν οι υπηρεσίες τους στις οποίες υπηρέτησαν κατά το παρελθόν οι αστυνομικοί, αλλά και σε ποιο σώμα των ενόπλων δυνάμεων εκπλήρωσαν τη στρατιωτική τους θητεία. Στο μεταξύ, κατευθύνσεις προς τους επικεφαλής των Αστυνομικων Διευθύνσεων για ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης έδωσε χθες η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Οξεία επίθεση από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Σφοδρή καταδίκη από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ των κυβερνητικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν για τη δημόσια ασφάλεια την ώρα που το ΛΑΟΣ εμφανίζει εαυτόν δικαιωμένον, καθώς εκτιμά ότι η κυβέρνηση υιοθετεί δικές του προτάσεις. Για διάδοση πνεύματος τρομοκρατίας και αλληλοκαρφώματος ώστε να διαμορφωθεί κράτος άγριας καταστολής, έκανε λόγο η γ. γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. «Ο, τι επεισόδια γίνονται, ανεξάρτητα εάν γίνονται από παιδιά αγανακτισμένα, πιεσμένα κοινωνικά, είτε από συγκεκριμένους οργανωμένους κύκλους της κουκούλας, θα αξιοποιηθούν για να διαμορφωθεί ένα κράτος της πιο άγριας καταστολής», τόνισε η κ. Παπαρήγα. Να ακούσει η κυβέρνηση τις διαφωνίες που εκφράζουν επιφανείς νομικοί, όπως οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, από την Τρίπολη όπου περιοδεύει, υπογραμμίζοντας ότι με την εξαγγελία των μέτρων επιχειρείται να καλυφθούν διαρροές της Ν. Δ. προς την ακροδεξιά. «Η κυβέρνηση αρνείται να τους ακούσει. Ισως μάλιστα να τους κατατάξει και αυτούς στους υποστηρικτές των κουκουλοφόρων, μαζί με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και θεωρεί ότι θα το επιτύχει χαϊδεύοντας τα αυτιά του Καρατζαφέρη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Την εκτίμηση πως τα μέτρα θα επιτείνουν την καταστολή αλλά δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα, έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Ανδρέας Καρίτζης. «Καλές οι ιδέες μας για εφαρμογή αλλά εμείς είμαστε άκρα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, αφήνοντας νέες αιχμές κατά της υπουργού Εξωτερικών και άλλων στελεχών της Ν. Δ. μιλώντας για «ακροθιγόμενους» που μέχρι στιγμής υιοθετούν προτάσεις του κόμματος. «Μέσες - άκρες, αργούν αλλά μας ακολουθούν. Στην ατζέντα ακολουθεί το άσυλο και ο επαναπροσδιορισμός των ελληνοτουρκικών σχέσεων», κατέληξε.

Κρούγκμαν: «Η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί συλλογικό πρόβλημα»
Ομιλία του διακεκριμένου Αμερικανού καθηγητή στην Αθήνα με θέμα την χρηματοπιστωτική κρίση.
Τρομοκρατημένος τόσο από το τί συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία αλλά και από την ανεπάρκεια των πολιτικών ιθυνόντων να αντιμετωπίσουν τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση δήλωσε ότι είναι ο καθηγητής του πανεπιστημίου Princeton και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2008 Πολ Κρούγκμαν μιλώντας σήμερα το απόγευμα σε συνέδριο με τίτλο «Η Χρηματοπιστωτική Κρίση: Το μάνατζμεντ σε εποχές πρόκλησης» που οργάνωσε στην Αθήνα η εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων «Prothesis».

Ο καθηγητής Κρούγκμαν επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτελεί συλλογικό πρόβλημα και τόνισε ότι η κατανόηση των αιτιών της κρίσης είναι κρίσιμης σημασίας, ειδικά από πολιτική πλευρά καθώς η Παγκόσμια Οικονομία έχει πληγεί από τον ιό της ύφεσης και τα συνήθη φάρμακα δεν λειτουργούν. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η αύξηση της ζήτησης και των επενδύσεων μέσω της μείωσης των επιτοκίων δεν είναι δυνατή για πρώτη φορά από το 1930.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κρούγκμαν η κατάσταση σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία είναι πλέον παράδοξη καθώς, όπως είπε, δεν ισχύουν οι συνήθεις κανόνες και τόνισε ότι χρειάζεται δημόσια πολιτική για να αλλάξει η παράδοξη αυτή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Κάποτε, είπε, μας είπαν να λέμε ότι «είναι πατριωτική πράξη η αύξηση της κατανάλωσης, το κάναμε το 2001 (μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη) αλλά όχι τώρα.
Συγκρίνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ο Πολ Κρούγκμαν επεσήμανε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας το οποίο όμως, όπως είπε, δεν είναι επαρκές καθώς ήδη έχουν χαθεί 4,5 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης, ενώ η Ευρώπη έχει κάνει ακόμα λιγότερα επί πλέον έχει πρόβλημα συντονισμού ενώ ακόμα και κορυφαίοι πολιτικοί δεν έχουν κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης. Επί πλέον ο Αμερικανός νομπελίστας σημείωσε ότι τα πρόγραμμα ανάκαμψης των τραπεζών δεν θα οδηγήσουν από μόνα τους στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ειδικότερα για την Ελλάδα ο καθηγητής Κρούγκμαν δήλωσε πως «κάποτε θα ερχόμουν εδώ και θα σας έλεγα ότι η υποτίμηση της δραχμής θα βοηθήσει, τώρα όμως θα είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία προσαρμογής».
Σε ερώτηση σχετικά με το έλλειμμα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες της ευρωζώνης ο καθηγητής Κρούγκμαν σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι λάθος η προσπάθεια εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα είναι οι αγορές δανεισμού που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην φερεγγυότητα του Κράτους.
Τέλος, σε ερώτηση για το πως βλέπει μια ενδεχόμενη έκτακτη εισφορά των πλουσίων (ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης και αναδιανομής του πλούτου) ο καθηγητής Κρούγκμαν δήλωσε πως «είμαι έντονα υπέρ της πίεσης στους πλουσίους για να πληρώσουν περισσότερο όμως μια έκτακτη εισφορά δεν ξέρω αν θα λειτουργούσε και επί πλέον θα αποτελεί πλήγμα ως προς το θέμα της χρηστής διαδικασίας». Αυτό που χρειάζεται όπως τόνισε, είναι καλύτερος σχεδιασμός του φορολογικού συστήματος με σωστή στόχευση.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση με θέμα «Ο νέος ορίζοντας : Η Παγκόσμια Οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και η περίπτωση της Ελλάδας"
Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Απόστολος Φιλιππόπουλος επισήμανε ότι αυτό που έκανε η κρίση ήταν να οδηγήσει όλα τα Κράτη σε ίδιας κατεύθυνσης δημοσιονομικές πολιτικές, όχι όμως και ίδιας εμβέλειας και συνεπώς, όπως είπε, δεν βλέπω δημοσιονομική επέκταση της ίδιας κλίμακας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη να κόψουμε τις υπερβολικές δαπάνες, να αυξήσουμε τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις (παιδεία, υγεία) και να υπάρξει σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Α. Πιλάβιος επισήμανε ότι οι Έλληνες κατανοούν την κατάσταση και είναι αρκετά ρεαλιστές ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης δήλωσε αρκετά αισιόδοξος για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα καθώς, όπως είπε, θεωρεί ότι από του χρόνου και μετά θα υπάρξει βελτίωση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...