Wednesday, February 25, 2009

Κυριακάτικο ξύπνημα Νο. 11

Κυριακάτικο ξύπνημα Νο. 11
22/2/2009
Καλημέρα
Παράδεισος στη Δύση
Ψεύτης ήλιος ο Σαββατιάτικος. Πολλά υποσχόταν το πρωί, συννέφιασε αργότερα, τον διαδέχθηκε ένας κρύος αλλά έναστρος ουρανός που μας τρομοκρατεί για τις επόμενες ημέρες με μετεωρολογική κρίση. Οι μόνοι που δεν θα βρίσκονται δίπλα σε τζάκι ή αγκαλιασμένοι με το καλοριφέρ, ούτε θα νοιώθουν σαν στίχοι του παλιού εκείνου τραγουδιού των Τούντα-Κοφινιώτη, θα είναι οι Σομαλοί, Ερυθραίου, Σουδανοί, Παλαιστίνιοι, Αφγανοί και άλλων εθνικοτήτων μετανάστες και πρόσφυγες ανά την επικράτεια και ειδικά στην Πάτρα, της γης οι κολασμένοι ή οι μουσαφίρηδες, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Από πού βγήκε όμως η λέξη «μουσαφίρης»; Κάποιοι θα θυμάστε και έναν πολυγραφότατο στιχουργό λαϊκών τραγουδιών, τον Τάκη Μουσαφίρη, που μας έκανε να τραγουδάμε το «Εγώ δεν ήμουνα αλήτης» κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Μουσαφίρης, λοιπόν, είναι μια πέρσικης καταγωγής λέξη. Στα Φαρσί «μουσαφιράτ» σημαίνει «ταξίδι», όπως μας λέει ο Βασίλης Λαδάς στο τελευταίο του συγκλονιστικό βιβλίο με τίτλο «Μουσαφεράτ Οι χίλιες και μία νύχτες ενός καταυλισμού προσφύγων» (2009, εκδ. Futura). Μουσαφίρης, επομένως, είναι ο ταξιδιώτης. Αυτός που αναζητά ένα όνειρο, μικρό και ταπεινό, όπως να ξεφύγει από τους διώκτες του (στρατιωτικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, ακόμη και από την πείνα), ή μεγάλο και άπιαστο, όπως αυτό που κάποιοι ονομάζουν «ευτυχία».



Ακίνητοι ταξιδιώτες
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο η μόνη σταθερή αξία είναι το ΚΚΕ. Πάθατε, ε; Τρελάθηκε ο Θανάσης, θα σκεφτήκατε. Απλώς, σήμερα τελειώνει το συνέδριο του κόμματος της εργατιάς. Ακάθεκτη η «σέχτα σταλινικών» συνεχίζει το κυνήγι των οπορτουνιστικών φαντασμάτων αλλά και των ποντικιών που εγκατέλειψαν μαζικά το καράβι που βούλιαζε το 1989. Η Αλέκα Παπαρήγα ούρλιαζε κάτω από το μεγάλο ταμπλό που έγραφε «Αντεπίθεση». Όπως γράφει ο αριστερολόγος Βαγγέλης Παπαδημητρίου στη σελίδα 13 του Κόσμου του Επενδυτή, η Αλέκα τόνισε ότι «δεν επαναπαυόμαστε» ζητώντας από τα μέλη του ΚΚΕ «σκληρότερη δουλειά». Τη φαντάζομαι Διευθύνουσα Σύμβουλο σε μια ανώνυμη εταιρεία ή σε κρατικό οργανισμό και τρελαίνομαι. Ο ίδιος εκτιμά ότι το ΚΚΕ «δείχνει να αντέχει στις πιέσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Είναι το κόμμα που σταθερά βρίσκεται σε συγκεκριμένο ποσοστό και τελευταίως με τάση ανόδου.» Αποδίδει, δε, σε πολιτικούς κύκλους τη φράση: «τηρουμένων των αναλογιών, και της εποχής που θα διεξαχθούν οι εκλογές, το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη». Στα πλαίσια της συζήτησης για το σχηματισμό κυβέρνησης σε ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με τις γραφές, η Αλέκα θα τονίσει «Θα δώσουμε την εντολή κυβέρνησης πίσω, όπως θα την πάρουμε». Νύχτα όμορφη, νύχτα φεγγαρόφωτη.


Κώδικας Τιμής
Ο αριστερολόγος αυτός, όσον αφορά στο Συνασπισμό και στο ΣΥΡΙΖΑ, κρίνει ότι ήταν «φάουλ η διαρροή για την Κούνεβα» (αυτογκόλ ίσως;). Γράφει επίσης ότι «αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον Γιάννη Μπανιά, που εκτιμούν πως σε ‘συνεργασία με κάποιους από το Αριστερό Ρεύμα το δημοσιοποίησε’. Μάλιστα, θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό όχι μόνο αποδυναμώθηκε η συγκεκριμένη πρόταση Αλαβάνου, αλλά κυρίως επεδείχθη μια κίνηση τακτικής, αφού δεν είχε ενημερωθεί ούτε η ίδια η προτεινόμενη, που ‘δίνει μια μεγάλη μάχη για τη ζωή της’».

Ξανά πίσω στο ΚΚΕ. Όπως γράφει ο «εκδορέας» της 47ης σελίδας της ίδιας εφημερίδας: «Δεν με εκπλήσσει καθόλου που οι θέσεις για τον σοσιαλισμό έλαβαν 99,04% υπέρ, λευκό 0,61%, ενώ κάποιοι (0,35%) τόλμησαν να καταψηφίσουν. Τελικά, το τρένο για τη Σιβηρία έφυγε άδειο. Στο Συνασπισμό και στο ΣΥΡΙΖΑ once more. Ο «εκδορέας» μας ενημερώνει «Μεθαύριο Δευτέρα, στο ξενοδοχείο Τιτάνια, ο ΣΥΝ παρουσιάζει τον απολογισμό δράσης στο ευρωκοινοβούλιο. Ομιλητής θα είναι ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία είναι πως έχουν κληθεί να παραστούν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως προσφάτως απορρίφθηκε η πρόταση Παπαδημούλη να συζητηθεί στα κεντρικά όργανα ο απολογισμός δράσης στο Ευρωκοινοβούλιο». Άραγε, θα μάθει αυτό το κόμμα να συζητάει χωρίς να δίνει αφορμές για να του κάνουν εκδορές οι εκδορείς;


Απλώς δεν σε γουστάρει
Μιας και μιλάμε περί Παπαδημούλη, ας περάσουμε στον Ελεύθερο Τύπο του Σαββάτου. Εκεί ο απερχόμενος ευρωβουλευτής δίνει συνέντευξη στην Μαριτίνα Ζαφειριάδου ρίχνοντας κορώνες εναντίον ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ (άλα τις, ο Δημήτρης;). «Ερώτ.: Τον τελευταίο καιρό πολλά ακούγονται και γράφονται περί διάσπασης στο Συνασπισμό. Πόσο πιθανό είναι αυτό το ενδεχόμενο; Απάντ: Ούτε μία στο εκατομμύριο. Ο ΣΥΝ είναι το κοινό μας σπίτι. Πασχίζουμε να το κάνουμε καλύτερο και πιο ευρύχωρο. Όσοι, ελάχιστοι, διακινούν σενάρια διάσπασης για να υπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπιμότητες βλάπτουν καίρια τον ΣΥΝ, προς όφελος των πανίσχυρων αντιπάλων μας. Ερωτ.: Βλέπετε μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας; Απάντ: Αν ηττηθεί η Ν.Δ., «κοντύνει» ο δικομματισμός και δεν υπάρχει αυτοδυναμία, τότε με γνώμονα το πρόγραμμά μας στο πλαίσιο των συνεδριακών αποφάσεών μας τα συλλογικά όργανα του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ θα σταθμίσουν τα δεδομένα και θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις. Δεν έχει κανένα νόημα να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ο συνεδριακός μας στόχος για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης του τόπου. Δεν θέλουμε όμως να γίνουμε βοηθητική ρόδα στο ποδήλατο ενός άλλου κόμματος. Οι σχέσεις μας και με το ΠΑΣΟΚ και με το ΚΚΕ, λόγω σοβαρών προγραμματικών διαφορών, είναι ανταγωνιστικές. Περιθώριο κοινής δράσης σε συγκεκριμένα θέματα υπάρχει, και πάντα υα προσπαθούμε να τα αξιοποιούμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια γενικευμένης συνεργασίας.» Σε άλλο ρεπορτάζ της ίδιας δημοσιογράφου (σελ.7) αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον Θεόδωρο Πάγκαλο που τον είχε αποκαλέσει «γραφικό» του αντεπιτέθηκε στα ίσα, με τους όρους της γενιάς του που ήταν πιτσιρίκια τη δεκαετία του ’80, δηλαδή τον είπε «Δρακουμέλ»: «Όπως κάθε φορά που πλησίαζε τα στρουμφάκια, τους έλεγε τι καλά που είστε και στη δεύτερη φράση του ξέφευγε ότι θα τα φάει, έτσι και το ΠΑΣΟΚ μας λέει τι καλοί που είστε αλλά ξεφεύγει στον κ. Πάγκαλο και αποκαλύπτει ότι ουσιαστικά θέλουν να μας φάνε» («Κοινωνία ώρα Mega»)

Επιχείρηση Βαλκυρία
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ξεκινά με βασικό θέμα την τρομοκρατία και μας φοβίζει με το «ανοιχτό τοπίο» στο οποίο δρουν και που ακόμη και ο Μαρκογιαννάκης δεν μπορεί να τους προσδιορίσει: «απρόβλεπτοι οι τρομοκράτες με ιδεολογία το μίσος». Φαίνεται ότι δε βλέπει γαλλικό σινεμά ο κ. εισαγγελέας-υπουργός. Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ είναι αυτό του Μανώλη Κοττάκη που προβλέπει πως τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου θα είναι το βασικό προεκλογικό ατού του Καραμανλή, να τα χρησιμοποιήσει αντί της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης που τις τοποθετεί στις 28 Ιουνίου. Και στην επόμενη σελίδα ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στον ίδιο δημοσιογράφο τονίζει και αυτός σε ανάλογη ερώτηση περί διάσπασης: «ούτε κατά διάνοια (…) είναι (ο ΣΥΡΙΖΑ) μεγάλη κατάκτηση η ενότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με την αντίστοιχη ανθεκτικότητα και στήριξη από τους πολίτες που εμπνέονται από τις κοινές μας αξίες.»


Στη Real News του Χατζηνικολάου το γκάλοπ της GPO (15-16/2/09) για την επιστροφή του Κώστα Λαλιώτη έχει ένα ανησυχητικό στοιχείο: το 29% των όσων απάντησαν ότι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να κατέβει με το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος βουλευτής –επικεφαλής στη Β΄ Πειραιά. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις απαντήσεις ψηφοφόρων άλλων κομμάτων: 19,4% KKE, 18,8% ND και, βεβαίως, 42,2% ΠΑΣΟΚ. Στα σχόλια της σελίδας «Παρασκήνιο» (σελ. 19) ο τίτλος ενός εξ αυτών είναι «Ψήφο στον Κουβέλη» και λέει ότι γκάλοπ της Alco έδωσε 50,9% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνεί με την άποψη Κουβέλη που την εξέφρασε στη Real News για πρόταση μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό δεν είναι πολύ διαφορετικό από το μέσο όρο των ερωτηθέντων (48,9%).


Επιστροφή στη χώρα του ποτέ
Ας πάμε και λίγο αριστερότερα. Το Πριν με άρθρο του Κώστα Μάρκου θεωρεί ότι στο συνέδριο του ΣΥΝ το βασικό προγραμματικό στοιχείο που επικράτησε είναι «ο σοσιαλισμός με μεταρρύθμιση του καπιταλισμού και αγορά». Για το λόγο ετούτο και για την επιμονή του ΣΥΝ για έξοδο της ΕΕ από την κρίση αντί για αγώνα για το βάθεμα-όξυνση της κρίσης της. «Φυσικό είναι, μετά από όλα αυτά, να μην καταψηφίσει το κείμενο ούτε η ακραία δεξιόστροφη “Ανανεωτική Πτέρυγα” που αναγνώρισε “τα θετικά του κειμένου”, όπως παραδέχτηκε και ο εισηγητής της, ο Δ. Χατζησωκράτης».

Τέλος, για να κλείνω για σήμερα, η Σφήνα της Παρασκευή είχε μπόλικο Συνασπισμό και ΣΥΡΙΖΑ που δεν χωράει στο σημερινό Κυριακάτικο Ξύπνημα. Στα περίπτερα υπάρχει, αν τη βρείτε έχει καλώς.

Θανάσης Τσακίρηςhttp://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com
http://antiracistes.wordpress.com
http://homoecologicus.wordpress.com
http://leftypedia.wordpress.com
http://greekunions.wordpress.com
http://femininmasculin.wordpress.com
http://ilioupoli.wordpress.com
http://kinisiyperaspisis.blogspot.com

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...