Monday, October 06, 2008

« Οι άνθρωποι, οι χώροι, η ιστορία του βιομηχανικού Πειραιά»

« Οι άνθρωποι, οι χώροι, η ιστορία του βιομηχανικού Πειραιά»

Δημαρχείο Πειραιά 5ος όροφος

Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251

Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com



Έχω ένα όνειρο για τις γειτονιές του Πειραιά…

Έχω ένα όνειρο. Να δω κάποτε πράσινους τους εγκαταλελειμμένους χώρους της βιομηχανικής ζώνης στου Δηλαβέρη, στου Ρετσίνα, στον ΗΣΑΠ.......

Έχω ένα όνειρο. Να δω κάποτε τα παλιά κτίσματα, αρχιτεκτονικά μνημεία του πρόσφατου παρελθόντος, να σφύζουν πάλι από ζωή...

Έχω ένα όνειρο. Να δω κάτω από τις καμινάδες, δίπλα στους φούρνους, μια νέα οικολογική, πολιτιστική και κοινωνική άνθιση, μέσα από αναπλάσεις που σέβονται τους ανθρώπους, το περιβάλλον, τους χώρους και την ιστορία τους.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« Οι άνθρωποι, οι χώροι, η ιστορία του βιομηχανικού Πειραιά»


Το δημοτικό πειραϊκό δίκτυο Λιμάνι της Αγωνίας και το Ιστορικό Αρχείο Πειραιά, διοργανώνουν ένα διήμερο αφιερωμένο «στους ανθρώπους, στους χώρους, στην ιστορία του βιομηχανικού Πειραιά».

Στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2008, θα συναντηθούμε στο πάρκο Δηλαβέρη, στη Λεύκα του Πειραιά (επί της Θηβών - Παλιά Κοκκινιά). Πρόκειται για ένα όμορφο πάρκο με διάσπαρτα τα ίχνη από το βιομηχανικό του παρελθόν (φούρνοι, καμινάδες,…). Το παλιό εργοστάσιο τούβλων και κεραμιδιών Δηλαβέρη κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτέλεσε μαζί με το γειτονικό του Ρετσίνα, ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια της εποχής. Σήμερα φθίνουν απαξιωμένα και τα δύο καθώς και άλλοι χώροι και κτίσματα της περιοχής.

Με το πολιτιστικό λοιπόν και ιστορικό αυτό διήμερο επιδιώκουμε να δείξουμε ότι μια άλλη ζωή υπάρχει και την διεκδικούμε και για το πάρκο Δηλαβέρη και για τον ΗΣΑΠ και για το Ρετσίνα και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών.


Την πρώτη μέρα Κυριακή 12 Οκτωβρίου από τις 5μ.μ θα ξεναγηθούμε στο χώρο και στην έκθεση αρχειακού υλικού που θα φιλοξενηθεί στο πάρκο κατά την διάρκεια του διημέρου. Θα υπάρξουν επίσης προβολές επιλεγμένων κινηματογραφικών αποσπασμάτων. Στις 6μ.μ το ιστορικό γεγονός συναντάει την μυθοπλασία. Σύντομη αναδρομή στην μικρή και στην μεγάλη ιστορία της περιοχής μέσα από τον επιστημονικό λόγο αλλά και μέσα από μαρτυρίες και λογοτεχνικά κείμενα που θα διαβάσει η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Η βραδιά θα κλείσει με ρεμπέτικα και σμυρναίικα από την κομπανία Οινο-μάδες. Φαγητό, κρασί και γλέντι.

Την δεύτερη μέρα Δευτέρα 13 Οκτωβρίου θα θυμίσουμε και θα θυμηθούμε το προσφυγικό στοιχείο που έζησε και έδρασε στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από τη παράσταση Αγγέλα Παπάζογλου έτσι όπως μοναδικά την ερμηνεύει η Άννα Βαγενά. Τα κείμενα είναι από το βιβλίο του ρεμπέτη Γ. Παπάζογλου και την θεατρική προσαρμογή και την μουσική επιμέλεια έχει κάνει ο Λάμπρος Λιάβας. Μετά κρασί και κουβέντα.


Επικοινωνία

Αγγελική Φωτοπούλου, εργασία 210 6875313, κινητό 6947008955

Ελένη Σταματάκη 2104194252, κινητό 6939395915

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...