Thursday, May 29, 2008

Αντίο ΑΓΓΕΛΕ

Δυστυχώς ένας από τους κορυφαίους αγωνιστές διανοούμενους της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς δεν είναι πια κοντά μας. Για όσους/ες δεν τον γνώρισαν, παραθέτω μια συνέντευξη που έδωσε πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στα ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ.

Άγγελος Ελεφάντης



Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για σας. Ποιος είστε, από πού κατάγεστε; Ένα σύντομο βιογραφικό σας

Αγγελος Ελεφάντης: Κατάγομαι από το Καρπενήσι. Γεννήθηκα στο Καρπενήσι. Ο πατέρας μου, ο παππούς, ο προπάππους μου όλοι ήταν Καρπενησιώτες. Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια τα πέρασα στην Ευρυτανία, μετά Αθήνα, Νομική σχολή και μετά 11 χρόνια στη Γαλλία όπου συνέχισα τις σπουδές μου. Από το 1976 η επαγγελματική μου δραστηριότητα είναι εκδότης και εκδίδω το περιοδικό "Ο πολίτης" ενώ παράλληλα ασχολούμαι με τη μετάφραση, την ιστορική έρευνα και συγγραφή ιστορικών βιβλίων.

Είστε ο υποψήφιος του Συνασπισμού για την Ευρυτανία. Έχετε ξανασχοληθεί με την πολιτική;

Αγγελος Ελεφάντης: Από έφηβος ασχολούμαι με την πολιτική με την έννοια ότι ήμουν πάντα οργανωμένος στους αγώνες της Αριστεράς από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Υποψήφιος βουλευτής στο Ευρωκοινοβούλιο με το ΚΚΕ Εσωτερικού το '85 αν θυμάμαι καλά και στις περασμένες εκλογές στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού, πάλι στο Ευρωκοινοβούλιο. Πολιτική για μένα δεν είναι να είναι κανείς υποψήφιος ή να μην είναι.

Τώρα αποφασίσατε να κατεβείτε στην Ευρυτανία τον τόπο που γεννηθήκατε και κατάγεστε. Ποια είναι τα σχέδια που έχετε κάνει;

Αγγελος Ελεφάντης: Θέλω να μιλήσω στον κόσμο, όσο μπορέσω, να εκθέσω τις απόψεις που έχουμε ως παράταξη και να τους ζητήσω να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της ριζοσπαστικής Αριστεράς κι εδώ στην Ευρυτανία γιατί πρέπει να ενισχυθεί παντού.

Το κόμμα σας, τι είναι αυτό που λέει, ποιες είναι οι βασικές αρχές του συνασπισμού;

Αγγελος Ελεφάντης: Όπως γνωρίζετε ο Συνασπισμός δεν είναι ένα κόμμα αλλά ένας συνασπισμός κομμάτων και οργανώσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς όπως λέει και το όνομά του. Οι βασικές αρχές, το βασικό του πρόγραμμα, το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού βασίζεται σε μερικά πράγματα, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες.

Ένα είναι ο Ευρωπαϊκός του προσανατολισμός. Θεωρεί δηλαδή ότι η πολιτική και του κινήματος αλλά και της χώρας δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη, έξω από τα δρώμενα από αριστερής πλευράς των Ευρωπαϊκών κινημάτων. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη και ως χώρα και ως πολιτισμός και ως οικονομία και ως πολιτική. Και θα προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε και να συμμαχούμε συνεχώς με τις αριστερές και λαϊκές δυνάμεις της Ευρώπης εναντίον των φιλελεύθερων δυνάμεων που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στο πολιτικό στερέωμα των μεγάλων και των μικρών Ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ένα στοιχείο είναι αυτό, ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Δεν θεωρούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε, είτε ως χώρα, είτε ως κίνημα μέσα σε έναν ιδιότυπο επαρχιωτισμό και απομονωτισμό.

Το δεύτερο είναι ότι είμαστε ένα κίνημα και ένα κόμμα που εκφράζει τις κοινωνικές ανάγκες της κοινωνικής αλληλεγγύης έτσι όπως εκφράστηκαν αυτές με το Ασφαλιστικό με τα ζητήματα της Υγείας.

Τρίτον είμαστε ένα κίνημα που τάσσεται κατά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Βεβαίως ως άμεσος στόχος και με τις δυνάμεις που αυτή τη στιγμή διαθέτουμε κι έτσι όπως διαγράφεται το πολιτικό σκηνικό, δεν θέτουμε αυτή τη στιγμή το ζήτημα της άμεσης πάλης για το σοσιαλισμό. Φυσικά αυτή είναι η θέση μας, δεν την κρύβουμε και για το σοσιαλισμό παλεύουμε. Αλλά ξεκινάμε από άλλα πράγματα, πιο απλά, παλλαϊκά, πιο σημερινά πιο άμεσα και αναγκαία.

Τέταρτον, είμαστε υπέρ της μόρφωσης. Μιας εκπαίδευσης που να υπηρετεί την παιδεία με την αρχαιοελληνική και με την νεοελληνική έννοια του όρου. Για όλους. Για τους φτωχούς και τους πλούσιους, για τους ανθρώπους του κέντρου και της περιφέρειας, να αποκτήσουν μια μέση εκπαίδευση αξιόλογη, ως αυταξία, χωρίς να μπλέκεται αυτή η παιδεία που θα παίρνουν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο με τη διαδικασία εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Το θέμα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων είναι το κατ εξοχήν Εθνικό και παλλαϊκό θέμα που αντιμετωπίζουμε. Ένας άνθρωπος το 2004 δεν μπορεί να ζει χωρίς να έχει αυτά τα στοιχεία, χωρίς να είναι επιστημονικά επαρκής, χωρίς να βρίσκεται στο επίπεδο των άλλων Ευρωπαίων.

Θα δείτε ότι το πρόγραμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς για την παιδεία δεν είναι καθόλου μα καθόλου το ίδιο με τα υπόλοιπα κόμματα. Ο Γ. Παπανδρέου και η Ν.Δ. λένε ότι θα ανεβάσουν τα έξοδα στο 5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος για την Παιδεία. Λένε όμως 5% για την εκπαίδευση και την κατάρτιση. Κατάρτιση είναι η επαγγελματική εκπαίδευση. Η επαγγελματική εκπαίδευση δεν μας λέει πόσο από το 5% θα απορροφήσει. Ενδέχεται λοιπόν μέχρι το 2008 τα ποσά τα οποία θα δίδονται για την εκπαίδευση να είναι λιγότερα από όσα δίνονται σήμερα. Δηλαδή παρακάτω από 3,5%. Η τάση είναι ακριβώς αυτή. Όλο και περισσότερο να συρρικνώνεται η εκπαίδευση, όλο και περισσότερο να διογκώνεται η κατάρτιση.

Θεωρείτε ότι στα προγράμματα τους κάπου λένε και ψέματα δηλαδή;

Αγγελος Ελεφάντης: Δεν είναι ψέματα είναι θέματα αντιλήψεων. Ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η εκπαίδευση, η αγωγή, η μόρφωση κτλ. είναι κατάρτιση χειριστών της νέας τεχνολογίας. Δεν τον ενδιαφέρει και δεν ξέρει τι πάει να πει αρχαία Ελληνική παιδεία, μαθηματική παιδεία, ιστορική παιδεία, μουσική παιδεία που όλα πρέπει να τα 'χει ένας σύγχρονος άνθρωπος. Κι αυτά δεν είναι κατάρτιση. Κατάρτιση είναι να μάθω να χειρίζομαι ένα κομπιούτερ ή έναν εκσκαφέα.

Ο Συνασπισμός τι προγράμματα έχει αυτή τη στιγμή για την Ευρυτανία;

Αγγελος Ελεφάντης: Νομίζω ότι η βάση της οπτικής γωνίας του Συνασπισμού είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας και αυτό συμπεριλαμβάνει και την Ευρυτανία. Επειδή δεν ζω και δεν γνωρίζω τα προβλήματα της Ευρυτανίας και φυσικά δεν ντρέπομαι να πω ότι "δεν γνωρίζω τα προβλήματα της Ευρυτανίας" αλλιώς θα ήμουν απατεώνας, είναι προτιμότερο οι άνθρωποι που ζούνε εδώ να σας εκθέσουνε τις σκέψεις του Συνασπισμού. Η συγκέντρωση πόρων στο κέντρο είτε λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων είτε άλλες αιτίες, η αδυναμία στήριξης ανάπτυξης της περιφέρειας είναι η βασική κριτική του Συνασπισμού ο οποίος πιστεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη. Από κει και πέρα ο Συνασπισμός εδώ στην Ευρυτανία ανέπτυξε δραστηριότητα και έχει θέσεις σχετικά με τα τοπικά προβλήματα. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: Η μία σε παρεμβάσεις με ερωτήσεις στη βουλή -που πολύ πρόθυμα η εφημερίδα σας δημοσίευσε προκειμένου να τις μάθει ο κόσμος. Αυτές αφορούσαν θέματα στελέχωσης Γυμνασίων και Λυκείων της Ευρυτανίας, αφορούσαν τα Αιολικά Πάρκα, την επαναλειτουργία του πριστηρίου της Φουρνάς, τη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Γεωργίας. Αυτό δεν ήταν τυχαίο γιατί αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να παίξουν ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη του νομού. Γίνανε κι άλλες επερωτήσεις σχετικά με τις ασθένειες των καστανοδένδρων για την καστανοκαλειέργια που είναι σημαντική στην ανάπτυξη ορισμένων περιοχών. Γενικά ο Συνασπισμός εδώ στην Ευρυτανίας έχει σαν άποψη την ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας. Δηλαδή της γεωργικής παραγωγής, της βιοτεχνίας και του τουρισμού, ισόρροπα. Αλλιώς, με τη μονοδιάστατη ανάπτυξη, π.χ μόνο του τουρισμού, κινδυνεύεις να δημιουργήσεις σε οποιαδήποτε κατάσταση κρίσης, σοβαρά προβλήματα στην Ευρυτανία. Αυτά δυστυχώς, έχουν συμβεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και επειδή πρέπει να μαθαίνουμε από την πείρα μας πιστεύουμε ότι ο τονισμός του τουρισμού ως μοναδικής αναπτυξιακής κατεύθυνσης της Ευρυτανίας είναι λάθος. Κι οι άλλοι κλάδοι αν σωστά μελετηθούνε και αναπτυχθούνε και γίνουνε προτάσεις - όπως για παράδειγμα η βιολογική γεωργία και άλλες δραστηριότητες - μπορούν να βοηθήσουνε σε μια συνολική ανάπτυξη του νομού,

Ο Συνασπισμός σήμερα συμπεριλαμβάνει και οικολογικές οργανώσεις;

Αγγελος Ελεφάντης: Ο ίδιος ο Συνασπισμός αυτοορίζεται και ως οικολογικής προοπτικής. Στην Ελλάδα έχουμε οξύτατα βασικά οικολογικά προβλήματα. Ως τα τώρα η κοινωνία αυτή και στο επίπεδο της παραγωγής αλλά και στο επίπεδο της ζωής κατέστρεψε πάρα πολλά πράγματα και τείνει να καταστρέψει ακόμα περισσότερα με σκοπό το κέρδος πάντα, είτε είναι η περίπτωση Πάχτα και η οικοπεδοποίηση της Χαλκιδικής , είτε των νησιών, είτε η πολιτικατοικοποίηση του λεκανοπεδίου, η μόλυνση των υδάτων, του αέρα. Φτάσαμε στο σημείο να καταστρέφονται οι προϋποθέσεις της ίδια της ζωής.

Ο Συνασπισμός είναι κατά αυτής της δήωσης του περιβάλλοντος της χλωρίδας και της πανίδας. Το καταγγέλλουμε και παλεύουμε να αποτραπεί αυτή η προοπτική. Δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη τόσο στον ένα πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής, τη Ν.Δ, όσο και στον άλλο, ότι θα διορθώσουν αυτή την κατάσταση. Πολυκατοικίες θα συνεχίσουν να χτίσουν κι αυτοί, θα συνεχίσουν να μολύνουν τα πάντα γιατί είναι δυνάμεις του κέρδους.

Με ποιο τρόπο θα καταφέρετε, πιστεύετε, να εκπροσωπηθείτε στη βουλή;

Αγγελος Ελεφάντης: Πείθοντας τον κόσμο να μας ψηφίσει. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν τους υποσχόμαστε ούτε την ευτυχία, ούτε λεφτά, ούτε το διορισμό της κόρης τους στο Υπουργείο, ούτε τίποτα απ' όλα αυτά. Ούτε τα έχουμε, ούτε τα θέλουμε. Θέλουμε να τον πείσουμε για τις ιδέες μας και να μας ψηφίσει και για αυτά για το οποία θα τον πείσουμε να τα να προαγάγουμε και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό.

Ο εκλογικός νόμος που υπάρχει είναι ένα τείχος στα μικρά κόμματα;

Αγγελος Ελεφάντης: Το ξέρουμε, φυσικά το ξέρουμε και για αυτό θεωρούν ότι αυτούς που ψήφισαν αυτό το νέο νόμο μη δημοκράτες. Ο κ. Παπανδρέου, ο νεόκοπος της δημαγωγικής δημοκρατίας…

Είναι σκληρό αυτό που λέτε…

Αγγελος Ελεφάντης: Καθόλου. Δεν είναι υβριστικό αυτό που λέω. Υπόσχεται τη συμμετοχή και τη δημοκρατία. Ας διορθώσει πρώτα τον εκλογικό νόμο και μετά να μιλάμε για τη συμμετοχική δημοκρατία. Τον εκλογικό νόμο, αυτόν που κόβει, το κόμμα ας πούμε που πήρε 200.000 ψήφους αλλά 2,9999% και δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί στη βουλή.

Ποια είναι η πρόταση σας για τον εκλογικό νόμο;

Αγγελος Ελεφάντης: Απλή αναλογική.

Θέλω να σας κάνω μία προσωπική μου ερώτηση, αλλά νομίζω ότι αφορά και πάρα πολύ κόσμο. Ποια είναι η διαφορά του ΚΚΕ και του Συνασπισμού; Πού είναι αυτή διαχωριστική γραμμή;

Αγγελος Ελεφάντης: Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που δεν είναι Ευρωπαϊκής πολιτικής. Στην ψηφοφορία για την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ ψήφισε κατά της εισόδου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΚΚΕ έχει θέσεις και απόψεις εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας και λάθος.

Μου κάνει εντύπωση όμως γιατί το ΚΚΕ μπαίνει στη βουλή, ενώ εσείς όχι.

Αγγελος Ελεφάντης: Αυτό είναι ένα θέμα μεγάλης συζήτησης και έχει να κάνει με την ιστορία την Ελληνική των τελευταίων 50 χρόνων. Αφορά το γιατί ορισμένες πολύ λάθος ιδεολογίες επικρατούν σε ορισμένο κόσμο που κατά τα άλλα είναι κόσμος εργατικός και δημοκρατικός που όμως διαπνέονται από αυτές τις ιδεολογίες. Όπως παλιότερα, πριν από 10, 12 χρόνια ήταν υπέρ αυτού του αδυσώπητα σκληρού καθεστώτος που ήταν το καθεστώς του υπαρκτού σοσιαλισμού. Δηλαδή ότι χειρότερο είχε αναδείξει η προκαπιταλιστική ανθρωπότητα αλλά ταυτόχρονα και ότι χειρότερο είχε να δείξει η καπιταλιστική ανθρωπότητα: Ολοκληρωτισμό, τρομοκρατία, φτώχια, αυταρχισμό, έλλειψη στοιχειωδέστατης δημοκρατίας. Πολλές από αυτές τις ιδέες εξακολουθούν να υπάρχουν στο ΚΚΕ. Το μοντέλο του σοσιαλισμού το οποίο προεικονίζει και προοιωνίζεται το ΚΚΕ είναι αυτό που εμείς οι παλιότεροι αριστεροί δεν αποδεχόμαστε.

Μου δίνετε -όπως σας ακούω- την εντύπωση ότι περιμένετε αυτό το υπόλοιπο του Κομμουνιστικού Κόμματος να σβήσει από μόνο του.

Αγγελος Ελεφάντης: Αντιπαρατιθέμεθα ιδεολογικά. Αυτός εξ άλλου είναι και ο μόνος τρόπος αντιπαράθεσης που μας ενδιαφέρει και προσπαθούμε να πείσουμε και τον λαϊκό κόσμο που ακολουθεί το ΚΚΕ να αλλάξει απόψεις. Γιατί αυτές οι απόψεις είναι απαράδεκτες, όχι για κομουνιστή, όχι για σοσιαλιστή, γενικώς για άνθρωπο.

Πάντως οι απόψεις σας είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ παρά στο ΚΚΕ, σωστά;.

Αγγελος Ελεφάντης: Όχι. Δεν πρέπει να κάνουμε συμψηφισμούς. Με το ΠΑΣΟΚ είμαστε απολύτως αντίθετοι. Έχει 20 χρόνια στο τιμόνι της χώρας και δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας για τον οποίο μπορεί να υπερηφανευτεί. Ας έρθουν δημοσίως να μιλήσουμε, την επόμενη φορά που θα ξανάρθω στο Καρπενήσι, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ να το συζητήσουμε δημόσια, όπου θέλουν. Να μας πουν για την Παιδεία. Και μόνο το ότι η διαμόρφωσε τις δέσμες για να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο, επί 16 χρόνια απ' τα 20 συνολικά, με τον συγκεκριμένο τρόπο, κατέστρεψε την πνευματική ενέργεια αυτών των παιδιών και τις προϋποθέσεις που είχαν αυτά τα παιδιά να μορφωθούν. Αλλά και όποιον άλλο τομέα θέλετε. Την περιφερειακή ανάπτυξη, τα εθνικά θέματα. Δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ εκείνο που προήγαγε σκληρούς εθνικισμούς; Τα παραμύθια τώρα περί Σκοπιανών κτλ. το ρατσισμό με τις επανπροωθήσεις των Αλβανών στην Κακαβιά; Δεν είναι φτωχοί άνθρωποι που ήρθαν να δουλέψουν εδώ;

Συνέβησαν όμως κάποια έκτροπα…

Αγγελος Ελεφάντης: Συνέβησαν. Ήρθαν όμως για να δουλέψουν και πολλοί από αυτούς δεν ήρθαν μόνο για να δουλέψουν και να φύγουν. Θα μείνουν εδώ. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στις κοινωνίες. Στην Ευρώπη π.χ. στη Γαλλία οι Αλγερινοί είναι γύρω στα 5.000.0000, στη Γερμανία οι Τούρκοι επίσης. Η Ευρώπη αποτελείται πια από σύμμεικτους πληθυσμούς. Οι μετανάστες είναι κι αυτοί άνθρωποι. Και αυτοί πρέπει να έχουν πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Από αυτούς βγάζουμε λεφτά. Η Ελληνική κοινωνία έβγαλε πάρα πολλά λεφτά. Είμαστε ενάντια στο ρατσισμό. Θα συνεργαστούμε με τους οικονομικούς μετανάστες, έχουν δικαιώματα

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές;

Αγγελος Ελεφάντης: Ναι είναι και ρατσιστές. Όχι όλοι οι Έλληνες. Στην κοινωνία μας μέσα υπάρχει ρατσισμός. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να το πολεμήσουμε. Ο μετανάστης είναι άνθρωπος της διπλανής πόρτας ο οποίος μπορεί να είναι πολύ καλός άνθρωπος. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η συμμετοχή των Αλβανών τείνει δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή των Ελλήνων στο έγκλημα. Το λένε οι επίσημες εγκληματολογικές υπηρεσίες, οι στατιστικές.

Ένα σχόλιο για τις μετακινήσεις που έγιναν και από το δικό σας χώρο προς το ΠΑΣΟΚ ή και προς τα άλλα κόμματα.

Αγγελος Ελεφάντης: Οι άνθρωποι αλλάζουνε στη ζωή κι αυτό βεβαίως είναι δικαίωμά τους. Η κ. Δαμανάκη που προσφάτως μετεγράφη στο ΠΑΣΟΚ, μετεγράφη επειδή άλλαξε.

Πρώτα έπαψε να είναι αριστερή και μετά μετεγράφη. Εάν είχε τις ιδέες που διαπερνούν την Αριστερά σήμερα η Δαμανάκη ή ο Ανδρουλάκης ή ο οιοσδήποτε άλλος, δεν θα έπαιρνε αυτή τη μεταγραφή. Θεωρώ ότι αυτή η μεταγραφή είναι ένας προσωπικός και ιδιοτελέστατος καιροσκοπισμός. Επαγγελματικός καριερισμός. Αυτός ο τρόπος του πολιτεύεσθαι είναι επαγγελματικός δεν είναι ο τρόπος των αριστερών. Εμείς πολιτευόμαστε με τη δράση μας, με τις ιδέες μας με τους αγώνες μας.

Δεύτερον, μεταπήδησε σε μία ανώτερη και εχθρική ως προς την Αριστερά πολιτική και πρακτική ιδεολογία.

Τρίτον οι ιδέες τις οποίες εμφανίστηκαν ότι έχουν, είναι αυτές οι οποίες καταπολεμάμε. Εδώ θα υιοθετήσω αυτό που είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ, ο κ. Ασημακόπουλος ότι "στο μπάσκετ όταν κάνουμε μια μεταγραφή κοιτάμε ποιον παίχτη έχουμε ανάγκη. Εσείς πήρατε κάποιους χωρίς να εξετάσετε αν έχουμε τέτοια ανάγκη ή αν είναι καλοί."

Ποια πιστεύετε ότι είναι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.;

Αγγελος Ελεφάντης: Υπάρχουν διαφορές. Δεν ταυτίζω τα δύο κόμματα. Θέλω να πω όμως δυο πράγματα πολύ σημαντικά που έχουν κοινά.

Πρώτον έχουν κοινή θέση στα ονομαζόμενα εθνικά θέματα, Κυπριακό, Σκοπιανό…

Ο Συνασπισμός έχει διαφορετική;

Αγγελος Ελεφάντης: Βεβαίως και το χει πει δημόσια πολλές φορές. Έχουν λοιπόν ίδια θέση για τα εθνικά θέματα. Μια θέση η οποία μέσα σε μια 20ετία κατάφερε να κάνει εχθρικούς και μη φιλικούς τους Βαλκανικούς λαούς.

Δεύτερον, είναι και οι δύο -πλην ελαχίστων διαφορών- υπέρ του νεοφιλελευθερισμού δηλαδή το μοντέλο οργάνωσης που προωθούν με μια φράση θα μπορούσα να πω το εξής: "πλήρης επικράτηση των αγοραίων διαδικασιών. Των διαδικασιών της αγοράς χωρίς εμπόδια στο κεφάλαιο. Να μπορεί να εκμεταλλεύεται χωρίς περιορισμούς την εργατική δύναμη. Μειωμένη ασφάλιση, κατάργηση των δημοσίων επιχειρήσεων προ ημερών ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε τον απολογισμό των ιδιωτικοποιήσεων ο οποίος ήταν το λιγότερο ανατριχιαστικός. Εκποίησε μέσα σε λίγα χρόνια τον δημόσιο πλούτο όλων των δημόσιων επιχειρήσεων ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ.. Την εκποίησε έναντι πινακίου φακής, με ποσοστά 25% 35%, 65% κτλ. Πότε και πώς θα ξαναφτιάξει το Δημόσιο αυτή την περιουσία την οποία ο παλιός μου φίλος κ. Χριστοδουλάκης εξεποίησε; Και τους κάνει κριτική η Ν.Δ που δεν προχώρησε πιο αποφασιστικά τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα φτάσουμε σε μια κατάσταση ιδιωτικοποιήσεων και του ελεύθερου νόμου της αγοράς. Δε διαφέρει σε τίποτα βέβαια αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. από αυτό που κάνουν και οι κυρίαρχες πολιτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις και μάλιστα το ενέγραψαν μέσα στα άρθρα του Μάαστριχ. Ιδιωτικοποιήσεις και ελεύθερη αγορά είναι καταστατικά στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα περιέχει διάταξη που προστατεύει τον ελεύθερον ανταγωνισμό και την αγορά. Κανένα ευρωπαϊκό σύνταγμα δεν έχει τέτοια διάταξη, ούτε το δικό μας. Ούτε το Ιταλικό, ούτε το Γερμανικό κανένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν έχει τέτοια διάταξη.

Για να κλείσουμε θα θέλατε να πείτε κάτι εν κατακλείδι σε αυτούς που θα σας διαβάσουν σήμερα;

Αγγελος Ελεφάντης: Ναι. Ψηφίστε οι Ευρυτανες το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...