Monday, August 06, 2007

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης παρουσιάζει την ταινία
Μητέρα και γιος (Ρωσία, Γερμανία 1997, έγχρωμη, 73΄)
του Ρώσου σκηνοθέτη Alexander Sokurov.
Σενάριο: Yuri Arabov
Παίζουν: Aleksei Ananishnov, Gudrun Geuyer

Τρίτη, 7 Αυγούστου στις 9.00 και 11.00 μμ
Δημοτικός Κινηματογράφος Ηλιούπολης Μελίνα Μερκούρη
Λ. Ειρήνης 50 Ηλιούπολη (λεωφ. 237 για Άνω Ηλιούπολη από Ακαδημίας)
Τηλ. 210-9919818


Πρώτο μέρος της τριλογίας για την οικογένεια. Με το έργο αυτό, ο Σοκούρωφ προσπαθεί να ανασυστήσει τον κόσμο του γερμανικού ρομαντισμού, με ιδιαίτερη αναφορά στο ζωγράφο Caspar David Friedrich (1774-1840), ο οποίο θεωρείται ως ένας από τους ιδιαίτερα εξέχοντες εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κινήματος. Το στόρι είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο στήνει το εικαστικό αυτό έργο ο σκηνοθέτης. Σε ένα μικρό σπίτι στο λιβάδι, ο γιος μοιράζεται με τη μητέρα τις τελευταίες στιγμές της.

Οι τίτλοι έναρξης της ταινίες κυλούν πάνω στη μαύρη οθόνη υπό την υπόκρουση φυσικών ήχων (κραυγές γλάρων, παφλασμός των κυμάτων ωκεανού, βοή ορμητικού ανέμου) που επαναλαμβάνονται σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, για να μας μπάσουν στο νόημα και να νοιώσουμε τη ζωή που συνεχίζεται ακόμη και όταν το άτομο «φεύγει» από το μάταιο ετούτο κόσμο.


Στην πρώτη σκηνή ακούμε τη δύσκολη ανάσα της ετοιμοθάνατης γυναίκας. Τα δυο άτομα, ο γιος και η μητέρα, εμφανίζονται στο πανί μέσα από τον παραμορφωτικό φακό για να δοθεί η εντύπωση του ευπρόσβλητου και εύθραυστου χαρακτήρα του ανθρώπινου σώματος. Η εικόνα θυμίζει την Pieta του Michelangelo μόνο που υπάρχει αντιστροφή ρόλων.

Μέσα από ένα σχετικά απλό σενάριο, ο Σοκούρωφ δημιουργεί μια ελεγεία που δεν αφορά τόσο το θάνατο της μητέρας, όσο το τέλος της ίδιας της Ρωσίας.



Σας περιμένουμε

Θανάσης Τσακίρης

http://www.klh.gr
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com
http://tsakthan.wordpress.com

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...