Wednesday, January 28, 2004

Το σύστημα της Μαγχεστρίας

Η αλά ΗΠΑ συμμετοχική δημοκρατία ανατρέπει τις δημοσκοπήσεις. Στις προκριματικές εκλογές του Νιού Χάμσαϊρ ο Τζων Κέρρυ κέρδισε με αρκετά μεγάλη διαφορά τους συνυποψήφιούς του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Με καταμετρημένες τις ψήφους του 97% των εκλογικών τμημάτων, ο Τζων Κέρρυ παίρνει το 39% (ψ.82594), ο εκλεκτός των δημοσκοπήσεων και θυελλώδης Χάουαρντ Ντην το 26,6% (ψ.56353), ο αγαπημένος του ΝΑΤΟ πρώην στρατηγός Γουέσλυ Κλαρκ το 12,5% (ψ.26554), ο Τζων Έντουαρντς το 12,2% (ψ.25849), ο συντηρητικός υποψήφιος αντιπρόεδρος στο ψηφοδέλτιο του Γκορ, Τζο Λήμπερμαν, το 8,7% (ψ.18392), ο συνεπής αριστερός αντιπολεμικός ακτιβιστής Ντένις Κούτσινιτς το 1,4% (3015) και ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον 0,2% (ψ.342). Στο αντίπαλο στρατόπεδο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο νυν πρόεδρος Τζωρτζ Μπους πήρε το 87% (ψ.26911) ενώ οι άλλοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν το 13% (ψ.4021).

Η συνέχεια είναι δύσκολη για τον Κέρρυ γιατί έχει να αντιμετωπίσει από τη μια την παραδοσιακή λασπολογία των Ρεπουμπλικάνων που τον αποκαλούν «φιλελεύθερο της Μασαχουσέτης», δηλαδή κάτι σαν …ευρωκομμουνιστή, και από την άλλη τις κατηγορίες μεγάλης μερίδα των μελών και φίλων του Δημοκρατικού Κόμματος ότι δεν έχει σαφείς θέσεις για τον πόλεμο κατά του Ιράκ και ότι οι επιδόσεις του στη Γερουσία είναι κάτω του μετρίου. Παρ’ όλα αυτά, η πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητάς του είναι που του δίνει τη δύναμη για να είναι πια το φαβορί για το χρίσμα. Το exit poll του πρακτορείου Associated Press, που οργάνωσαν και έφεραν σε πέρας οι εταιρείες Edison Media Research και Mitofsky International, το έκανε σαφές. Ο Κέρρυ είχε περίπου ίση δύναμη σε άνδρες και γυναίκες και κυριάρχησε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ενδιαφέρον είναι το ότι κυριάρχησε στις ομάδες ψηφοφόρων που είδαν την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας καθώς και σε όσους αποφάσισαν την τελευταία εβδομάδα ποιον θα ψηφίσουν με κριτήριο το ποιος μπορεί να νικήσει τον Μπους. Από την πλευρά του ο Ντην είχε τα καλύτερα ποσοστά του σε ομάδες ψηφοφόρων που θεωρούνται γενικώς φιλελεύθεροι (οπαδοί του κράτους πρόνοιας), αντιπολεμικών τάσεων, που είναι εξοργισμένοι με την κυβέρνηση Μπους και, τέλος, όσους θεωρούν ότι πρέπει να υποστηρίζονται αυτοί που είναι συνεπείς με τα πιστεύω τους. Υστέρησε όμως εκτός των άλλων και στις ομάδες ψηφοφόρων των μεγάλων αστικών κέντρων και όσων θέλουν ως πρόεδρο έναν έμπειρο άνθρωπο χωρίς εκρηκτικό ταμπεραμέντο.

Η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο συναρπαστική για το Δημοκρατικό Κόμμα καθώς από την ερχόμενη Τρίτη οι προκριματικές θα διεξάγονται σε περισσότερες πολιτείες ταυτόχρονα. Ο Ντην θα ρίξει στη μάχη νέα πολιτικά επιχειρήματα κατά του Κέρρυ. Θα τον κατηγορήσει για την ανακολουθία του να αντιταχθεί στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991 και να συμπαραταχθεί με τον Μπους πέρυσι κατά του Ιράκ. Θα αυτοχαρακτηριστεί ως συντηρητικός όσον αφορά τα δημοσιονομικά και φιλελεύθερος όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα. Ο Κέρρυ από τη μεριά του θα συνεχίζει να χαρακτηρίζει ως επικίνδυνες για το κόμμα και τη χώρα τις απόψεις του Ντην για την φορολογική και την εξωτερική πολιτική.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει ο Ντην να αντέξει στις τεράστιες πιέσεις που θα του ασκηθούν και στα ΜΜΕ που θα τον εμφανίσουν λίγο-πολύ ως ταραχοποιό, μέχρι και «αντισυστημικό». Ίδωμεν.


Θανάσης Τσακίρης
http://tsakiris.snn.gr

No comments:

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης-ΤΕΤΑΡΤΗ 7/14/2022 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)

 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ (ΝΤΟΜΑΝΓΚΤΣΙΝ ΓΕΟΤΖΑ)                                                                    του Χονγκ Σανγκ-σου (ΝΟΤΙΑ ΚΟΡ...